Haberler

Suriye’den Türkiye’ye Tarımda Mevsimlik İşçi Olarak Gelenler: Aile Özlemi ve Gelecek Umudu

Güncelleme:
Abone Ol

Saffan Alaf, 9 yaşında ailesinden ayrıldıktan sonra Türkiye'ye sığınarak tarımda mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladı. 9 yıldır annesini görmeyen Alaf, özlem duyduğunu ve savaş sona erse bile Türkiye'yi özleyeceğini ifade etti. Diğer Suriyeli işçiler de benzer duyguları paylaşarak, ülkelerinde süren savaş nedeniyle evlerine geri dönme konusunda temkinli olduklarını belirttiler.

Suriye'nin İdlib şehrinde yaşayan ailesinin yanından henüz 9 yaşındayken ayrılan 18 yaşındaki Saffan Alaf, tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştığını, 9 senedir annesini görmediğini ve anne özlemiyle yaşadığını belirtti.

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye'de sığınmacı olarak gelen Suriyeli vatandaşlar, Antalya'nın Aksu ilçesinde tarımda mevsimlik işçi olarak çalışmaya devam ediyor. Bölgede çalışma düzeni kurduklarını ifade eden Suriyeli vatandaşlar, ülkelerinde savaşın hala devam ettiğini ve savaş tamamen sona erse bile ülkelerine hemen dönmek istemediklerini söyledi.

Çocuk yaşta ailesinden ayrı İdlib'den Türkiye'ye gelen Saffan Alaf, tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştığını, 9 senedir annesini görmediğini ve anne özlemiyle yaşadığını belirtti.

"Bir gün ülkeme dönsem de burayı özleyeceğim"

Türkiye'nin birçok ilinde mevsimsel işçi olarak çalıştığını kaydeden Suriye vatandaşı Saffan Alaf, "Tarımda çalışıyorum para kazanıyorum. Sezonluk işçi olarak çalışıyorum. Antalya'da işim bitince Bursa ve Konya'ya çalışmaya gidiyorum. Aksu'da yaşıyorum. Memleketimi çok özledim. Annem memlekette yaşıyor. Ben burada para kazanıyorum, anneme para gönderiyorum. Ben buraya yalnız geldim. Babam hayatta değil. Annemin durumu çok iyi değil. Savaş tam bitmedi. Özledim ülkemi, savaş bitsin geri döneceğiz. Bir gün ülkeme dönsem de burayı özleyeceğim ve yine Türkiye'ye geleceğim. 9 sene oldu annemi görmedim. Telefonla konuşuyorum sadece. Annem buraya gelemiyor. Suriye'de savaş bitecek, yerlerimiz güzel olacak geri döneceğiz. Türkiye'de yaşadığım yerler rahat. Burada arkadaşlarım var. Türk arkadaşlarımla geziyoruz. Nerede güzel yer var oraya gidiyoruz gezmeye" dedi.

"Dikimden hasadına kadar her işle ilgileniyorum"

İlçedeki seralarda çalışan diğer tarım işçileri ise, ülkedeki savaşın tamamen bitmesini beklediklerini dile getirdi.

Savaşın ilk yıllarında Türkiye'ye sığındıklarını ifade eden Saud Aıathab, "2016 yılında Suriye'de savaş başlayınca ailemle birlikte geldim. Burada tarımda çalışıyorum. Uzun yıllardır Aksu'da yaşıyorum. Her işi yapıyorum tarımda. Dikimden hasadına kadar her işle ilgileniyorum. Ülkemde savaş henüz bitmedi. Deyrizor'da hala devam ediyor. Belki iki sene sonra gitmek isteyebiliriz. Burada çalışıyoruz. Rahatımız yerinde. Suriye'de akrabalarımız var. Suriye'de evimizi uçak bombaladı. Evimiz yok orada" şeklinde konuştu.

Kesme çiçek serasında ailesiyle birlikte işçi olarak çalışan Muhammed Elsiran, "2014 yılında ülkenize geldim. Burada çalışıyorum. Savaştan kaçtık geldik. En zor işte biz çalışıyoruz. Burada kötü işte bile çalışırım ama dönmek istemiyorum. Evliyim, 5 çocuğum var. Buraya alıştık. Çocuklarım Suriye'ye gitmek istemiyor. Biz üç aile olarak bu bölgede çalışıyoruz. Oturma izni almak ve kimlik çıkarmak çok zor. Hastaneye giderken zorluk yaşıyoruz. Evde hasta yatıyorum, hastaneye gidemiyorum. Burada bize kimlik ve çalışma izni versinler istiyoruz" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Göçmenler Politika antalya Türkiye Suriye Yerel Yaşam Tarım Tarım Göçmenler Yerel Yaşam Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title