Haberler

Suriye Ekonomisi ve Karşılıklı İşbirliği Olanakları Toplantısı Gto'da Yapıldı

Abone Ol

Gaziantep Ticaret Odası (Gto) ile Türkiye Suriye Ticaret Ofisi Tarafından, "Suriye Ekonomisi ve Karşılıklı İşbirliği Olanakları" Konulu Toplantı Düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Türkiye Suriye Ticaret Ofisi tarafından, "Suriye Ekonomisi ve Karşılıklı İşbirliği Olanakları" konulu toplantı düzenlendi.

GTO' da düzenlenen toplantıya, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Kilis Valisi Nevzat Turhan, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Okur, Suriye Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosluğu 2. Konsolosu Murtadha AL-Jammal, GTO Başkanı Mehmet Aslan ile çok sayıda iş adamı katıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) İkili Ekonomik İlişkiler ve Teknik İşbirliği Daire Başkanı Mehmet Çırak, Türkiye -Suriye İşbirliği programının toplam 20 milyon dolar bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, bu bütçenin alt yapı, teknik işbirliği ve kapasite geliştirme, girişimciliğin desteklenmesi ile kültür ve turizm projeleri olmak üzere 4 ana başlık altında kullandırıldığını söyledi. Şu ana kadar toplam 44 projenin kabul gördüğünü ve bunlardan 26 projenin uygulamaya geçildiğini ifade eden Çırak, "10 proje daha devreye girdi. Bundan sonra da 10 proje daha devreye girecek. Burada girişimciliğin desteklenmesi konusunda biraz zayıf kaldığımızı düşünüyorum. Özellikle Gaziantep'in sanayi ve ticaretteki potansiyeline göre bu kaynaklardan yeterince yararlanılmıyor. Özel sektörden 2 veya 3 proje geldi. Bizim beklentilerimiz girişimciliğin desteklenmesi açısından projelerin hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Özel sektöre uygulayacakları proje kapsamında 100 bin dolara kadar destek veriyoruz. Yakın zamanda bölge açısından önemli olan bir GAP eylem planı açıklandı. Bu GAP Eylem planı içerisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi Gaziantep ve bu kaynaklardan en çok yararlanacak il de Gaziantep'tir. Dolayısıyla bu eylem planı içerisinde kamu olarak özel sektör olarak neler yapabileceğimizi ve katrilyonlardan nasıl istifade edebiliriz çalışmalarına şimdiden başlamak lazım" diye konuştu.

Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan ise, "Türkiye-Suriye İş Konseyi 2000 yılında kuruldu. 2006 yılına kadar Suriye ile olan dış ticaret ilişkilerimiz yüzde 200 artış göstererek 150 milyon dolara ulaşmıştır. Komşu ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle birlikte Suriye ile ticari hacmimiz 1 milyar dolara çıkmıştır, 2008 yılında ise ticaret hacminin 1,5 milyar doları aşacağı gözükmektedir" dedi.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı toplantıda yaptığı konuşmasında, "Bölgesel kalkınmanın hızlandırılması açısından ekonomik ilişkilerin kuvvetlendirilmesi ve işbirliği imkanlarının kullanılması her iki ülke için her alanda yansımasını kısa zamanda göstereceğine inanıyorum. 2008 yılı sonrasında da bu işbirliği sürer ve sürmesi halinde daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Suriye ile ülkemiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi Gaziantep ve bölgemiz için ayrı bir önem taşımaktadır. Özellikle Halep'le komşu vilayet olarak karşılıklı yatırımlarımızı arttırma gayreti içindeyiz" şeklinde konuştu.

GTO Başkan Vekili Hanefi Yılmaz da, Suriye ile dış ticaret rakamları incelendiğinde Türkiye'nin Suriye'ye ihracatının son yıllarda önemli artışlar kaydettiğini ifade etti. Yılmaz, "Fakat mevcut durum potansiyeli yansıtmıyor. Her fırsatta komşularla olan ticaretin önemini vurguladık. Odamız bünyesinde kurulmuş olan ve komşumuz Suriye ile Türkiye iş çevresini arasında bir köprü vazifesi görecek Suriye Ticaret Ofisi de komşularla ticaretin önemi kapsamındaki faaliyetlerimizden sadece bir tanesi" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Avrupa Birliği Müdürlüğü Daire Başkanı Engin Ertekin ise, katılımcılara Serbest Ticaret Antlaşması ile ilgili bilgiler verdi.

(SMR-TB-Y) 05.06.2008 17:30 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title