Suriyeli Yetim Çocuklara Rehabilitasyon Desteği
Uluslararası Doktorlar Derneği, Suriye'nin Azez kasabasındaki yetimhanede barınan çocuklara rehabilitasyon desteği verdi.
KEMAL KARAGÖZ - Uluslararası Doktorlar Derneği, Suriye'nin Azez kasabasındaki yetimhanede barınan çocuklara, savaşın oluşturduğu travma etkisini azaltıcı rehabilitasyon desteği verdi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından Azez'e bağlı Şemmarin köyünde kurulan yetimhanede, ülkelerindeki iç savaşta ailelerini kaybeden 230 yetim çocuk barınıyor. Yetim çocukların ihtiyaçları da İHH ve uluslararası yardım kuruluşlarınca karşılanıyor.
Uluslararası Doktorlar Derneği de Suriye içerisindeki çocuklara yönelik atölye çalışmasını ilk kez hayata geçirdi. Dernek, yetim çocuklara, Suriye'deki iç savaşın yarattığı travma etkisini azaltıcı rehabilitasyon desteği verdi.
Çalışma kapsamında yetimhanedeki travma merkezinde toplanan çocuklara ilk olarak "resim" ve "uğraş" terapisi uygulandı. Çocukların bazısı ise merkez çevresine çiçek dikti. Merkezin dış cephesini de boyayan yetim çocuklara, el becerilerini geliştirme imkanı sunuldu.
Keyifli anlar yaşayan çocukların mutlu olduğu gözlendi.
Dernek başkanı Mevlit Yurtseven, AA muhabirine, yetim çocuklara rehabilitasyon desteği vermek üzere Suriye'ye geldiklerini söyledi.
Yetim çocukların sadece ailelerini kaybetmediğini aynı zamanda yurtlarından ayrı kaldığını ifade eden Yurtseven, "Buradaki çocuklar yakınlarının, komşularının ve akrabalarının kayıplarını görmüş, evlerini ve sahip oldukları birçok şeyi kaybetmiş. Babalarının kayıplarını da son derece dramatik yaşamışlar. Bu nedenle çocuklara daha çok destek vermemiz gerektiğini düşünerek ilk defa böyle bir çalışma başlattık" dedi.
Yurtseven, çalışmaya 3 psikologla gönüllü 3 ekibin katıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Burada sanat terapisi ve bahçe çalışması şeklinde iki yöntem uyguladık. Bu çalışmaları çocuklarımızla dönüşümlü yaptık. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için sadece sınırlı sayıdaki yetim çocuğa ulaşabildik ama çalışmalarımız sürekli hale geldiğinde her hafta 60 veya daha fazla çocuğa ulaşacağız. Bu çocuklarla olmak, onlarla bir şeyleri paylaşabilmek, yaşadıklarını bir nebze olsun unutturabilmek ve onlara yeniden yaşam sevinci kazandırmak için buradayız."
Yurtseven, yetim çocuklara atölye çalışmalarıyla normal hayata hazırlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Psikolog Tuğba Öztürk ise çocukların bireysel terapi hizmeti alacağını söyledi.
Yöntem olarak sanat terapisini tercih ettiklerini anlatan Öztürk, 15 günde bir yetimhaneye gelmeyi planladıklarını belirtti.
Çocukların ciddi travma yaşadığına dikkati çeken Öztürk, "Çocuklar, savaştan dolayı çok ciddi yara almış. Birçok çocuk, babalarının, kardeşlerinin, akrabalarının kaybına şahit oldu. Bu yüzden çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu var. Yaşanılan bu acı durumun çocuklarda bıraktığı etkiyi ortadan kaldırmak çok zor. Çocuklara ve annelere yeniden yaşama sevinci kazandırmak için buradayız" diye konuştu.
Suriyeli Termim Kessar da Halep'teki çatışmalardan kaçtığını, 12 yaşında olduğunu ve Şemmarin konteyner kentinde barındığını kaydetti.
Kendilerine bu imkan sunan ekibe teşekkür eden Kessar, "Travma merkezinde olmaktan mutluyum. Burada resim çiziyoruz, oyun oynuyoruz. Burayı çok sevdim. Arkadaşlarımızla çok güzel vakit geçiriyoruz. Türkiye'den gelen ablalarım iyi ki burada. İyi ki bize destek oluyorlar" ifadelerini kullandı. - Kilis