Haberler

Süryani Kıyımı Beyaz Perde de

Güncelleme:
Abone Ol

Güneydoğu'da yaşayan Süryanilerle Müslümanlar arasında yaklaşık 1 asır önce yaşanan çatışmalar sırasında yaşanan olaylar beyaz perdeye aktarıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Süryanilerle Müslümanlar arasında 1915 yılında çıkan çatışmalar sırasında yaşanan olaylar beyaz perdeye aktarıldı. Yörenin dini önderlerinin binlerce Süryani'yi koruması altına alarak ölümden kurtarmasını ve barışı sağlamasını konu edinen "Aynkehf'ten Aynvert'e" adlı belgesel filmin 24 Aralık akşamı Yılmaz Güney Sineması'nda gösterime gireceği açıklandı. Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen film Batman ve Mardin yörelerinde geçmişte Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Aynvert, Hapsinas, Killıt, Hah, Zaz gibi köylerde ve Şeyh Fethullah Efendi'nin yaşadığı Aynkehf köyünde çekildi. Çekimlerde, Güneydoğu Anadolu tarihinin gizli kalmış bir bölümünün aydınlatıldığı ve filmle belgelendiği dile getirildi.Yörede kalan Süryanilerle yaptıkları görüşmelerde Anadolu tarihi adına utandıklarını belirten yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci, bundan yaklaşık 90 yıl önce yörede barışa darbe vuran unsurların bugün de yöredeki huzursuzluğun temel nedeni olduğunu bildirdi. Çekimler sırasında şaşırtıcı verilere ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, yöredeki kilise ve diğer Süryani yapılarıyla, Süryanilerin Anadolu'daki tarihlerinin en az 2000 yıl öncesine kadar uzandığını açıkladı.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sedat Cereci Yılmaz Güney Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title