Tahliyelerdeki Adana Örneği Askıda
5 Kişinin Öldürüldüğü Cinayetin Sanıkları Cmk 102'inci Maddesinden Mahkeme İnisiyatifi ile Yararlandırılmaması Üzerine, Avukatları Bir Üst Mahkemeye İtiraz Etti.
Adana'da 'Sarıçam katliamı' olarak adlandırılan, 5 kişinin öldürüldüğü cinayetin sanıkları Ferhat (43) ve Mehmet Calayır (45) kardeşlerin, son günlerde yoğun tartışmalara yol açan CMK 102'inci maddesinden mahkeme inisiyatifi ile yararlandırılmaması üzerine, avukatları bir üst mahkemeye itiraz etti. Verilecek kararın, Hizbullah sanıkları dahil birçok konuda emsal olabileceği ve devam eden tartışmaların yeni bir boyut kazanabileceği belirtiliyor. 24 Eylül 2003'de, cesetleri bulunan fabrika işçisi 29 yaşındaki Hasan Ak, gizli aşk yaşadığı iddia edilen komşusu 22 yaşındaki Cennet Kayan, Kayan'ın bebeği 2 yaşındaki Buse, komşusu 26 yaşındaki Serpil Sertbaş ile bu kadının nikahsız eşinden dünyaya getirdiği oğlu 2 yaşındaki Çağrı Yalçın'ı öldürdükleri iddia edilen Celayır kardeşlerden biri 36 yıl, diğeri ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Ancak Yargıtay yaklaşık 4 yıl sonra bu dosyayı inceledi ve usul yönünden kararı bozup, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Bu nedenle de kesin karar süreci uzadı. Yerel mahkeme, 14.12.2010'da dosyadaki eksikleri giderip, aynı kararı yineledi.
19 GÜNLÜK FARK
Dosya Yargıtay'a gönderilmek üzere beklerken, 102. maddenin yürürlüğe girmesi ve tutukluluk süresi 5 yılı geçenlere tahliye olanağı sağlandığı için avukatlar Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne 3 Ocak'ta tahliye istemiyle dilekçe verdi. Dosya yeniden Yargıtay'a gönderilmiş olsa, bu dilekçenin Yargıtay'a verilmesi gerekiyordu. Ancak 19 günlük fark ile dilekçenin muhatabı yerel mahkeme oldu. Avukatlar, müvekillerinin tahliyesine kesin gözü ile bakarken, 4. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, 1 Ocak'tan bu yana farklı mahkemelerde farklı yorumlarla değerlendirilen 102. maddeye yeni bir yorum ekledi. 5 ayrı öldürme suçundan ayrı ayrı verilen cezalar birleştirilerek 36 yıl hapis cezasına çarptırılan Mehmet Calayır ve 6 yılını hücrede geçirmek üzere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ferhat Calayır'ın tahliye taleplerini, 'olayda 5 kişinin öldürülmesi nedeniyle tutukluluk sürelerinin her bir suçtan ayrı ayrı dikkate alınması' gerekçe gösterilerek reddetti.
ŞOK KARARA İTİRAZ
Mahkemenin verdiği kararı bugün alan sanık Ferhat Calayır'ın avukatı Şermin Adamhasan, verilen karara itiraz edeceklerini söyledi. Yasadan müvekkilinin de yararlanması gerektiğine inandıklarını belirten Av. Adamhasan, "Bu 5 yıllık süre, tek süre olarak kabul edilip, CMK'nın 102'inci maddesindeki uzatma süresi de dahil olmak üzere, sürenin dolduğunu ve müvekkilimin bundan faydalanacağını düşünüyorum. ve bu konuda itirazımızı yapacağız. Yasanın düzenleniş amacının ben bu şekilde olduğunu düşünüyorum ve itirazımızda bunları belirteceğiz" dedi. Her 2 sanığın avukatları itiraz dilekçelerini Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdi.
BARO BAŞKANI "UYGUN" DEDİ
Adana Baro Başkanı Aziz Erbek de, Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının doğru olduğunu belirterek "Doğru bir yorum. Öyle değerlendirmek lazım. Her biri ayrı fiil, ayrı suç, verilecek ceza da ayrı olacak. Diğer mahkemeler de öyle değerlendirebilir. Bu yasanın tarifinde, tutuklu kalma süresinin sonunu her bir suç için ayrı değerlendirmek gerekir. Buna göre de ortada tek bir suç fiili olmadığı için, tek bir fiil olsa bile her bir şahıs için ayrı ceza verilecektir. Karar yasaya uygundur. Bu konuda süren tartışmalarda bu karar da gözönüne alınmalıdır" dedi.
DİĞER DOSYALAR
Aynı mahkemede tahliye umudu bulunan yaklaşık 100 dosya için verilen tahliye dilekçeleri, bu dosyalar Yargıtay'a daha önce gönderilmiş olduğu için Yargıtay'a iletildi. 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu nitelikteki dosyaları öne alarak hazırlık yaptığı anlaşıldı.