Haberler

Tanış: "Amerikan Pamuğu Kullanmazsak Kumaş Kalitemiz Düşer"

Abone Ol

Ascot Tarım Genel Müdürü Aydın Can Tanış, Amerikan pamuğuna getirilmesi düşünülen antidamping vergisinin tekstil sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Amerikan pamuğu kullanmazsak kumaş kalitemiz düşer” dedi.

Ascot Tarım Genel Müdürü Aydın Can Tanış, Amerikan pamuğuna getirilmesi düşünülen antidamping vergisinin tekstil sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Amerikan pamuğu kullanmazsak kumaş kalitemiz düşer" dedi.

Kahramanmaraş'ta tekstil sanayisine ve çevre illere ithal pamuğu getiren Ascot Tarım Genel Müdürü Aydın Can Tanış, planlanan uygulamadan rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, "Türkiye neredeyse ürettiği pamuk miktarı kadar pamuk ithal etmeye mahkum bir ülke, kaldı ki Amerikan pamuğu pahalı olmasına rağmen kalitesinden dolayı tercih edilen bir ürün. Amerikan pamuğuna getirilecek antidamping vergisi tekstil sanayisini olumsuz yönde etkiler" diye konuştu.

Yaşadıkları endişeler hakkında açıklama yapan Tanış, şöyle devam etti:

"Amerikan pamuğunun yabancı maddesi kontrollü bir pamuk. Bu özelliği nedeniyle üretilen iplik kalitesi ve dolayısıyla kumaş kalitesi yüksek ürünler elde ediliyor. Avrupa ülkelerinin Türk kumaşlarının tercih etmesinin sebebi kalitesinin iyi olmasına bağladı. Eğer Amerikan pamuğu kullanmazsak kumaş kalitemizde düşer. Bu durumda Çin, Hindistan ve Pakistan ile rekabetimizde olumsuz olarak etkilenir. Amerikan pamuğuna getirilecek antidampingin, Türkiye'nin kumaş ihracatını da olumsuz etkileyecektir. Amerikan pamuğunda uygulanması planlanan dampingin geçmişe dönük mü yoksa daha ileri tarihlerde yapılacak olan ithalatın temeli mi olacağının belirsizliğini koruyor. Geçmişe yönelik kontratlara uygulama getirilse adeta kendi ayağımıza sıkmış oluruz. Mal işlenmiş ithal edilmiş siz buna geriye yönelik vergi getirseniz çoğu sanayici bu durumdan olumsuz etkilenir. Ülkemize yıllık 300 bin ton civarında Amerikan pamuğu giriyor. Tonu 5 centten hesaplasak 1,5 milyar dolar yapar. Sanayicimiz bunu nasıl kaldıracak. İleri bir tarihten sonra başlayacak derlerse sanayici de ona göre tedbirini alır."

Amerikan pamuğu dışında Yunanistan ve Brezilya pamuklarına yönelebileceğini söyleyen Tanış, "Yunanistan pamuğu ancak aralık ayında elimize gelir, bu durumda sadece Brezilya pamuğuna yönelebiliriz. O da bugün anlaşma yapsak bile mayıs ayından önce elimize geçmeyecektir. Tekstil sanayisi önemli kayıplar yaşayabilir" ifadelerini kullandı.

Aydın Can Tanış, Türk sanayicisinin kaliteli yerli pamuk olması durumunda yerli pamuğu tercih edeceğini belirterek, "Ülkemiz pamuk yetiştiriciliği bakımından elverişli bir ülke eğer ileriye dönük teşvikler ve profesyonel pamuk yetiştiriciliği yapılırsa dışa bağımlı olmaktan da kurtuluruz" dedi. Türkiye'nin bir zamanlar ciddi pamuk ihracatı yapan bir ülke olduğunu hatırlatan Tanış, "İzmir pamuğu, İngiltere borsasında önemli bir konumda idi, ama artık İzmir Bölgesindeki çiftiler, yaş meyve sebze yetiştiriciliğine yöneldiler. Eğer devlet pamuk yetiştiricilerine teşvik verirse yeniden buralarda pamuk yetiştirmeyi canlandırabilirler" diye konuştu. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kahramanmaraş Yunanistan Aydın Can Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title