Haberler

Tarih Dersini Yaşayarak Öğreniyorlar

Abone Ol

Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesi’deki öğrenciler, tarih derslerini okulda kurulan müze sayesinde görsel olarak işliyor.

Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesi'deki öğrenciler, tarih derslerini okulda kurulan müze sayesinde görsel olarak işliyor.

Tarih öğretmeni Demirhan Yılmaz tarafında hazırlanan "Tarih Öğretiminde Yenilikçi Yöntemler" projesi kapsamında okuldaki tarih sınıfına Likya, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden yaklaşık bin eserlik müze kuruldu. Görsel materyaller kullanılarak akılda kalıcı bilgilerin öğrencilere verilmesi amacıyla hazırlanan projede, müze, drama ve fıkra destekli tarih öğretimin yanı sıra minyatürlerle ve sözlü tarih öğretimi yapılıyor.

Müzedeki eserlerin derste kullanılmasının yanı sıra tarihi öğrenciler mekanların minyatürlerini de yaparak dersi anlaşılır hale getiriyor.

Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Demirhan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencileriyle birlikte tarihi soğuk duvarlardan çıkarıp daha anlaşılır hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu anlamda müze ve drama destekli tarih öğretiminin yanı sıra fıkra destekli tarih öğretimini de minyatürlerle anlatmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, "Llk olarak bu anlamada müzemizi oluşturduk. Müzemiz bir çok eşyayı bünyesinde barındırıyor. Likya, Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemi eserleri örnekleri olduğu gibi Cumhuriyet döneminden antropolojik bir takım eserler yer alıyor. Buradaki amacımız öğrencilerin geçmişini iyi öğrenip, geleceğe daha emin adımlarla, tarihini daha iyi bilen, ecdadını daha iyi tanıyan bir gençlik olarak ortaya çıkmasını arzu ettik. Bu anlamda da drama ile bazen tarihi kimlikleri canlandırdık. Minyatürlerle bir çanakkale abidesini yaparken ecdadının ruhunu vermek istedik" dedi.

Bu yöntemle dersin monotonluktan çıkıp, eğlenceli bir hal aldığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Buradaki farklı atmosferde öğrenciler bir zaman yolculuğuna çıkıyorlar. Mesela bir İbni Sina, Barboros Hayrettin Paşa veya Piri Reis ile ilgili CV doldurtuyoruz. Onlar kendilerini o tarihi kimliklerin yerine koyuyorlar. Dolayısıyla simülasyon metoduyla o kişiyle ilgili her türlü belgeye ulaşabiliyorlar. Bunun yanı sıra bir sözlü tarih dersinde bir Kore Gazisi'ni, Kıbrıs Gazisi'ni buraya davet ediyoruz. Amacımız bir projeye doğru gitmekti ve başarılı olduk." diye konuştu.

PROJE, EGE BİRİNCİSİ OLDU

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yenilikçi Ödülleri yarışmasına katıldıklarını aktaran Yılmaz, fizik, kimya ve biyoloji gibi dallarda bin 47 eserin bu yarışmaya katıldığını dile getirdi. Yılmaz, "Tarih Öğretiminde Yenilikçi Yöntemler adı altında katıldıkları projeye müzeyi, minyatürü, sözlü tarihi ve tarihte yazma becerilerini bir araya getirerek, bin 47 eseri geride bırakarak Ege Bölge birincisi olduklarını ifade ettik. Burada devlet büyüklerimizle görüştük. Tarihe yeni bir heyecan kattığımızı düşünüyoruz. Öğrencilerimizde bu dersi daha iyi anladıklarını, sıkılmadıklarını ifade ediyorlar" ifadesini kullandı.

Dersle ilgili bütün materyallerin sınıflarında mevcut olduğunu ifade eden Öztürk, önce dersi işlediklerini, daha sonra ise materyalleri sıkıcı olmayacak şekilde derlerinde kullandıklarını sözlerine ekledi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Demirhan Yılmaz Fethiye Likya Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

zihnisinir:

elleeeen, ırbık, sini, tahta kepçe, ganavaz, bakraç, folklor kostümü, oklava, sini, havan, çakaralmaz dolma tüfenk müthiş bir proce. Zihnisinir üzülmüştür ellam. Daha kapsamlısı çalış yörük müzesinde.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title