Tarih Geçmiş Midir Yoksa Gelecek Mi" Konferansı
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazlıoğlu: "Tarihe ne kadar kendini ait hissedersen ve ne kadarını kendinde yansıtırsan o derece tarihine ait olursun"
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Tarihe ne kadar kendini ait hissedersen ve ne kadarını kendinde yansıtırsan o derece tarihine ait olursun" dedi.
Fazlıoğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tarih geçmiş midir yoksa gelecek mi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, tarihin bilinç ve öngörü işi olduğunu söyledi.
Bütün bilimsel faaliyetlerin bir öngörü işi olduğuna ve öngöremeden var olunamayacağına dikkati çeken Fazlıoğlu, şöyle konuştu:
"Tarihi, bilgi üzerinden inşa ettik. Basit bir geçmiş hesabı olarak görmek doğru değil. İnsanlaşmak bilgiyle donanmaktır. Dolayısıyla bilgi olmayınca bilinç ve hafıza zayıftır. Bu noktada, kavramların anlam dünyası olduğunu ve terimsiz düşünülemeyeceğinin önemini bilmek gerekir. Tarih iyi analiz edilip idrak edildiğinde önemli dersler çıkarabiliriz. Geçmişle ilişkiye giren zihin, onu bilinç düzeyine aktarıp geleceği inşa edebiliyor. Tarihi rüya gibi tabir edip yorumlamak gerekir. Tarih bu şekilde yorumlandığı zaman geleceğe kalır. Bunun yapılması halinde bir milletin ilerlemesini sağlanır. Tarihe ne kadar kendini ait hissedersen ve ne kadarını kendinde yansıtırsan o derece tarihine ait olursun. Tarihi sırtlanmak bedel ister. Bu bedel göze alındığında tarih bize yardımcı olacaktır. Milletlerin geçmişi ve tarihi arasında farklılıklar vardır. Milletlerin, büyük geçmişlerini tarihe çevirebilmeleri için geleceğe ilişkin projelerin olması gerekir. Geleceğe ilişkin projeniz yoksa ya nostalji tarihine sahip olursunuz ya da psikolojik yük dediğimiz tahinden kaçma gereksinimi duyarsınız." - Zonguldak