Haberler

Tarihçi Hasan Efe Açıklaması

Abone Ol

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen Konferansta konuşmacı Tarihçi-Yazar Hasan Efe, Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olan Domaniç'in Osmanlı'dan günümüze tarihi seyrini ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda...

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen Konferansta konuşmacı Tarihçi-Yazar Hasan Efe, Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olan Domaniç'in Osmanlı'dan günümüze tarihi seyrini ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda Domaniç'in önemini anlattı.

Bahadır Türkmenoğlu müstear ismiyle de tarihi romanlara imza atan Hasan Efe, Hayme Ana'nın Domaniç'in Çarşamba köyünde türbesinin bulunduğunu ve her yıl devlet erkanının katıldığı törenlerle Hayme Ana ve göç şenliklerinin yapıldığını hatırlatarak Domaniç'in Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli bir misyona sahip olduğunu söyledi.

Kayıhan (Kayı) boyunun Anadolu'ya gelişi ve Domaniç'e yerleşimlerinin tarihi gelişimi konusunda da bilgiler veren Hasan Efe, Kayıhan Boyu'nun Domaniç'e 400 çadır, yaklaşık olarak 2000 kişi olarak geldiklerini belirtti.

Tarihçi Yazar Hasan Efe tarih kitaplarında rastlanan bazı yanlışlara da dikkat çekerek, "Ders kitaplarında Hayme Ana Ertuğrul Gazi'nin eşi olarak gösteriliyor. Bazı kaynaklarda Süleyman Şah Hayme Ana'nın eşi olarak geçiyor. Bu doğru değil. Gündüzalp Hayme Ana'nın eşidir. Bununla ilgili girişimde bulunduk" dedi.

OSMAN GAZİ'NİN BEBEKKEN SALLANDIĞI MIZIK ÇAMINI HER YIL BİNLERCE KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Hayme Ana adlı bir kitap yazdığını kaydeden Tarihçi -Yazar Hasan Efe, Hayme Ana'nın seferlerde yer alan savaşçı, çok iyi idareci ve bilge bir kadın olduğunun altını çizerek, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda Hayme Ana'nın büyük katkıları olduğunu, Osmanlı Devleti'nin temellerini atanın Hayme Ana olduğunu, Osman Gazi gibi dört kıtaya hükmeden evlatlar yetiştirdiğini söyledi.

Herkesin farklı tarih algısı olduğunu söyleyen Hasan Efe, tarih kitaplarında Domaniç ile ilgili fazla bilgi bulunmadığını, büyük tarihçilerin 1299 öncesiyle ilgilenmediğini, Osmanlı'nın Domaniç'e 1230'da geldiğini kaydederek, Osman Gazi'nin Domaniç'te doğduğunu ve Mızık Çamı olarak bilinen ve koruma altına alınan ağaçta sallandığını, bu ağacın 1000 yaşında olduğunu, Anadolu'da ilk yapılan yağlı güreşlerin Domaniç'te yapıldığını, Kırkpınar güreşlerinin daha sonra yapılmaya başlandığını söyleyerek Osmanlı Devleti'nin Domaniç'te temellerinin atıldığını söyledi.

Osmanlı'nın Domaniç'i yaylak olarak kullandığını da belirten Tarihçi Yazar Hasan Efe, Domaniç'te bulunan tarihi yerler ve eserler konusunda da bilgiler vererek tarihi yer ve eserlerin fotoğraflarını dinleyenlere gösterdi.

BİN YILLIK ÇAMLARIN BULUNDUĞU DOMANİÇ YEŞİLİN HARİKASI

Tarihçi Yazar Hasan Efe, Domaniç'in görülmeye değer yerleri, tarihi ve kültürel özelliklerinden başka çam ağaçlarıyla yeşilin bir harikası olduğunu, oksijen safarisi, doğa yürüyüşleri açısından mükemmel bir yer olduğunu belirterek, kırmızı benekli doğal alabalıkların ve koruma altına alınan ender çamların Domaniç'te bulunduğunu söyledi.

Domaniç'teki höyük ve tarihi buluntulardan Domaniç'in eskiden önemli ve büyük bir yerleşim yeri olduğunun anlaşıldığını söyleyen Hasan Efe, Domaniç'te yüzyıllarca dilden dile dolaşan Sarı Kız ve Ebe Hatun (Ana) konularında da dinleyicilere bilgiler aktardı.

Hasan Efe, Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olan Domaniç'in tanıtılması için çalışmalar yaptığını, tarihi ve kültürel açıdan tanıtılmasını istediğini, bunun için bilimsel dergilere makaleler yazdığını, konferanslar verdiğini belirterek, yine daha fazla ilgi gördüğü için romanlar yazdığını da sözlerine ekledi.

Konferansı Domaniç Kaymakamı Hasan Sadebıyık, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, MYO Müdür Yardımcıları Öğr.Grv.İlker Vural, Öğr.Grv.Bülent Gül, öğretim elemanları ve öğrenciler ilgiyle izledi. Konferans sonrası Hasan Efe, kitaplarını imzalayarak Domaniç MYO kütüphanesine hediye etti. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Gazi Hasan Efe Domaniç Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title