Haberler

Tarihi Arasta Camii 70 Yıl Sonra Yeniden Hizmette

Abone Ol

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan ve sadece bir duvarı günümüze ulaşan Osmanlı Çarşısı içerisindeki Tarihi Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla restore edilerek 70 yıl sonra dua ve tekbirlerle yeniden ibadete açıldı.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve sadece bir duvarı günümüze ulaşan Osmanlı Çarşısı içerisindeki Tarihi Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla restore edilerek 70 yıl sonra dua ve tekbirlerle yeniden ibadete açıldı. Bursa'dan gidilerek fethedilen Balkanlar'daki ecdat yadigarı eserleri bir bir ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanlar'daki dost ve kardeş, akraba topluluklarının dillerini, dinlerini ve kültürlerini yaşatması konusunda destek olmaya devam edeceklerini açıkladı.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını sadece Bursa'da değil Osmanlı coğrafyasındaki tüm ülkelerde sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan bir önemli eseri daha ilk günkü ihtişamına kavuşturdu. Üsküp'teki eski Osmanlı çarşısının kuzey batı kısmında bulunan ve komünizm döneminde ibadete kapatılan, ardından 1963 depreminde tamamına yakını yıkılan 15. yüzyıl eseri Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek ibadete açıldı. Sadece giriş kemeri ile kısmen bir duvarı ayakta kalarak günümüze ulaşan ve kümes olarak kullanılan tarihi cami, hayırsever işadamları Rafet Kahraman ve Feridun Kahraman'ın destekleriyle ilk günkü ihtişamına kavuştu. Çarşının tam merkezinde bulunan ve komünizm dönemiyle birlikte faaliyeti durdurulan tarihi camiden yaklaşık 70 yıl sonra yeniden ezan okunması, açılışa katılan Müslümanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu.

"ÜSKÜP İYİ OLURSA BURSA İYİ OLUR"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Makedonya ve Türkiye'nin kardeş ülkeler, Bursa ile Üsküp'ün de kardeş şehirler olduğunu söyledi. Bursa olarak Makedonya ile Türkiye arasında kardeşlik ve dostluk köprülerinin kurulması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini, Arasta Camii gibi çalışmaların iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının gerektirdiği faaliyetler olduğunu ifade eden Altepe, "Çünkü bu topraklarda yaşayan insanlarla aynı kaderi paylaşıyoruz. Dost ve kardeşiz, akrabalıklarımız var. Üsküp iyi olursa Bursa da iyi olur. Buradaki insanımız mutluysa biz de mutlu oluruz. İstiyoruz ki buradaki insanımız kendi kültürünü, dinini, dilini yaşasın. Bağımsızlık yüzyıllar boyunca devam etsin. Bunun için buradayız" dedi.

Arasta Camii'nin 70 yıl önce ibadete kapatıldığını, 10 yıl önce buraya geldiklerinde mabedin kümes olarak kullanıldığını gördüklerini hatırlatan Altepe, bunun üzerine çalışmalara başladıklarını kaydetti. Restorasyon çalışmalarının bürokratik engeller nedeniyle uzadığını fakat nihayetinde sonuca ulaşıldığını ve caminin ibadete açıldığını vurgulayan Altepe, Üsküp'ün Balkanlar'ın, çarşının da Üsküp'ün, Arasta Camii'nin de çarşının merkezi olduğunu kaydetti. Altepe, "Onlarca yıl sonra burası tekrar canlanmış, ibadete açılmış oldu. İlk günkü orijinal haliyle Müslüman cemaatin karşısına çıktı. Bu mescide gelenlerin huzurla namaz kılmalarını Allah'tan niyaz ediyoruz. Allah buradaki insanımıza zeval vermesin. Caminin yapımında desteği olan değerli dostumuz Feridun ve Rafet Kahraman kardeşlere, Makedonya İslam Birliği yetkililerine, Üsküp Müftüsüne, Çayır Belediye Başkanına ve Aziz Aga'ya bir defa daha şükranlarımı arz ediyorum. Üsküp için, insanımız için hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi ise, Arasta Camii'nin yeniden ibadete açılması nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Arasta Camii'nin yarım asır süren komünizm döneminde çöplüğe dönüştürülmek istendiğini fakat Yüce Allah'ın caminin yeniden ibadete açılmasını yıllar sonra kendilerine gösterdiğini vurgulayan Recebi, bu nedenle şükrettiğini ifade etti. Namaz kılmak için Arasta Camii'ne gelen Müslümanların kıyamete kadar huzur içerisinde ibadet etmesi için dua eden Recebi, "Caminin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkese, özellikle Bursa Büyükşehir belediye Başkanı Recep Altepe'ye sağlık, sıhhat ve afiyet diliyoruz. Bu işbirliğinin gelecekte de artarak devam etmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Recebi, inşaat çalışmaları devam eden Tophane Camii'ne yardım konusunda da önce Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden, sonra da Türkiye'de yaşayan Arnavut ailelerden, sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini ifade etti.

Üsküp'e bağlı Çayır bölgesinin belediye başkanı İzzet Mecid de, Balkanların en köklü çarşısında Osmanlı'nın en önemli eserlerinden biri olan Arasta Camii'nin tekrar ibadete açılmasına sağladığı katkılar nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti. Arasta Camii'nin Altepe'nin desteğiyle açılan ikinci cami olduğunu hatırlatan Mecid, "Çarşının en eski eserlerinden biri olan Arasta Camii'nin yeniden faaliyete geçmesi bizim için çok önemlidir. Bursa Büyükşehir Belediyesi'yle Çayır Belediyesi arasındaki ilişkilerin kağıt üzerinde olmadığını bir kez daha göstermiş olduk. Osmanlı dönemine ait ikinci camimizi topluma kazandırdık" açıklamasında bulundu.

Arasta Camii'nin ibadete açılması nedeniyle düzenlenen törende Ankara Müftüsü Prof.Dr. Mefail Hızlı, Üsküp Müftüsü İbrahim Şabani ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da birer selamlama konuşması yaptı. Tören sonunda Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, Başkan Altepe ve emeği geçenlere birer teşekkür plaketi takdim etti. Başkan Altepe de Recebi ile caminin yapımında emeği geçenlere plaket takdiminde bulundu.

İSHAK BEY TÜRBESİ AÇILDI PAŞA YİĞİT TÜRBESİ DE RESTORE EDİLİYOR

Altepe, Arasta Camii'nin açılışı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan Üsküp hatırası isimli kitabın tanıtımı için geldiği Üsküp'te, İshak Bey Türbesi'ni de ziyarete açtı. Ardından Paşa Yiğit Bey Türbesi'ne geçen ve burada başlatılacak restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgiler alan Altepe'ye, Bursa'nın ilçe belediye başkanları ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk da eşlik etti. Türbe ziyaretlerinde yaptığı konuşmada, Balkanların Bursa'dan gidilerek fethedilen topraklar olduğunu ve Üsküp başta olmak üzere bu coğrafyada çok sayıda Osmanlı eseri bulunduğunu hatırlatan Altepe, Paşa Yiğit Bey Türbesi'nin de en kısa zamanda şanlı Osmanlı tarihine yakışır bir hale getirileceğini ve ziyaretlere açılacağını söyledi. Osmanlı döneminde Üsküp'ü ve gönülleri fetheden Paşa Yiğit Bey'in türbesinin bulunduğu Meddah Paşa Külliyesi çevresindeki 4 binanın Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonuyla ENKA Holding tarafından kamulaştırıldığını vurgulayan Altepe, "İnşallah en kısa zamanda yıkım işlemleri başlatılacak ve şanlı tarihimizin en önemli eserlerinden biri daha gün yüzüne çıkmış olacak" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Recep Altepe Makedonya Üsküp Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title