Haberler

Tarihi Çeşmeler Kurtarılmayı Bekliyor

Abone Ol

Karabük'ün Çerçiler mahallesinde tarihi dokusu, kültür ve turizm miraslarıyla dikkat çeken yüzyıllar önce yapılan çeşmeler, kurtarılmayı bekliyor.

Karabük'ün Çerçiler mahallesinde tarihi dokusu, kültür ve turizm miraslarıyla dikkat çeken yüzyıllar önce yapılan çeşmeler, kurtarılmayı bekliyor.

Çerçiler merkezde 4 ve Dayıslar'da 2 olmak üzere oyma taşlardan yapılan 6 adet tarihi çeşme olduğunu belirten muhtar Halim Kaya,"Merkezde bulunan ikisi çamaşırhaneli 4 çeşmeden 3 çeşme için projesi Karabük Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından hazırlanan restorasyon ve rölöve projeleri 2007 yılında Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nce onaylanmış ancak tozlu raflarda unutulmuş.Yaptığım araştırmalar sonucunda yasa gereği İl Özel İdare bünyesinde oluşturulan fon aracılığıyla çeşmelerin restorasyon edilebileceğini öğrendim.İl Özel İdare ve Karabük Belediyesi arasında yapılacak görüşmeler sonucunda en kısa sürede yenileme çalışmalarının başlamasını umuyorum"dedi.

Muhtar Kaya,Dayıslar'da bulunan biri çamaşırhaneli olan çeşmeler ile Çerçiler Merkez Dereyolu bölgesinde bulunan çeşmenin tescil edilerek koruma altına alınması için başvurusunu yaptığını da belirterek,Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Mustafa Sucu, çeşmelerin fotoğraflarını inceledikten sonra çok beğendiğini belirtti. Müdür Sucu tarafından 3 adet çeşmeyi yerinde incelemek üzere görevlendirilen teknik ekip, gerekli işlemi yaptı.Çok yakın bir zamanda da koruma altına alınacağını umuyorum"diye konuştu.

Muslukları kırılan ve bakımsızlıktan çürümeye bırakılan tarihi çeşmelere mahalle halkının sahip çıkmaya çalıştığını ancak yetersiz olduğunu söyleyen Kaya, şunları kaydetti,"Osmanlı Döneminden kalma ve kitabesine göre 1278 yılında İstanbullu Soğukeşmeli Ebubekir Efendi Zevcesi ruhuna yaptırılan tarihi çeşmelerin onaylanan projeye göre restore edilmesi için ilgi merciler tarafından hazırlıklara başlanacağını umuyorum.Yapıldığı dönemlerde halkın su ihtiyacını karşılayan çeşmelerimizin 3 tanesi atıl durumdadır.Atıl tarihi çeşmelerimizi Karabük turizmine kazandırmalıyız.Çeşmelerimizin orijinal haline uygun restore edilerek, sularının da akması sağlamalıyız ki işlevsel hale gelsin. Vatandaşlarımız kendi yerel imkanlarıyla iki çeşmeden su akmasını sağlamış. Diğer çeşme suya hasret kalırken, Mayıs yağışlarından nasibini alan otlar taşlarında yeşermiş olarak restore edilmeyi bekliyor.1189 tarihini taşıyan çeşmelerimiz, duvarlarında yer alan eski yazılarla yazılan kitabeler tarihimizi ortaya koyuyor. Tarih bütünlüğümüz içinde dünümüzü bugüne, bugünümüzü yarına bağlayan en önemli unsurlardan birisi olan çeşmeler su kültürümüzü de yansıtmaktadır. Değerlerimizden birisi olan su kültürünün geçmiş olduğu yerler ve su kültürüne ait işaretler aslında geçmişimizin aynasıdır.Aynalarımız geleceğe de yansımalıdır." - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Sucu Karabük Çeşme Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title