Tarım Arazilerinin Miras Yoluyla Bölünmesinin Ortadan Kaldırılması
Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Irkın: "Ülkenin geleceğinin güvencesi ve tarımsal üretimin temeli olan toprakların hatalı ve amaç dışı kullanımlarla elden çıkması, ülke için tarım arazilerinin miras yoluyla küçük parçalara bölünmesini yasaklayan toplulaştırma kanununun süratli şekilde uygulamaya.
Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, ülkenin geleceğinin güvencesi ve tarımsal üretimin temeli olan toprakların hatalı ve amaç dışı kullanımlarla elden çıkmasının, ülke için tarım arazilerinin miras yoluyla küçük parçalara bölünmesini yasaklayan toplulaştırma kanununun süratli şekilde uygulamaya konmasını adeta zorunlu kıldığını bildirdi.
Irkın, yaptığı yazılı açıklamada, tarım arazilerinin mülkiyet dağılımı ve arazi tasarruf biçiminin hisseli ve karmaşık bir yapıda olmasının, tarımsal alanların verimli olarak kullanılmasını engellediğini belirtti.
Ülkenin geleceğinin güvencesi ve tarımsal üretimin temeli olan toprakların hatalı ve amaç dışı kullanımlarla elden çıkmasının, ülke için tarım arazilerinin miras yoluyla küçük parçalara bölünmesini yasaklayan toplulaştırma kanununun en süratli şekilde uygulamaya konmasını adeta zorunlu kıldığını vurgulayan Irkın, şunları kaydetti:
"Küçük ve hisseli ölçek altı tarım arazilerinin varlığı, parçalılık, verasete iştirak ve benzeri nedenlerle tarım arazilerinin sahipleri tarafından giderek artan bir biçimde üretim dışında tutulması ülke ekonomisine büyük zarar verdi. Yürürlüğe giren kanunla birlikte, yeter gelirli tarımsal arazilerin asgari büyüklükleri ve bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak tespit edildi. Tarımsal arazilerin niteliği şerh konulmak üzere Bakanlığımızca ilgili tapu müdürlüklerine bildirilecektir. Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olacaktır."
Irkın, açıklamasında ilgili kanunla ilgili teknik bilgilere de yer verdi. - Gümüşhane