Taşeron PTT Çalışanları Sıkıntılı
Birlik Haber-Sen Bursa Şubesi, PTT’de taşeron çalışanların sıkıntılarının bir an evvel giderilmesini istedi.
Birlik Haber-Sen Bursa Şubesi, PTT'de taşeron çalışanların sıkıntılarının bir an evvel giderilmesini istedi.
Bursa PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan taşeron PTT çalışanları ile Birlik Haber-Sen Bursa Şubesi üyeleri, hizmetlerin yürütülmesinde uygulanan 5 çeşit personel tipine karşı olduklarını açıkladı. PTT'nin yürüttüğü hizmetlerin önemli bir kısmının fiziki iş gücüyle yapıldığını ifade eden çalışanlar, bununla birlikte hem ücret çeşitliliği ve eşitsizliği, hem de işlerin yürütülmesinde uygulamadan kaynaklı farklılıklar olduğunu söyledi. Bu işleri yürütmenin belli kanuni, hukuki ve yönetmelik kuralları olduğunu belirten Birlik Haber-Sen Şube Başkanı Sabri Uğur, "Gelinen nokta itibariyle PTT'nin asli işleri olan dağıtım hizmetleri kadrolu personel ile değil, neredeyse yarı yarıya taşeron personel ile yürütülmektedir. Ama taşeron personelin bunları yapması kanuni değildir. Asıl işimiz olan dağıtım hizmetlerinin önemli bir kısmı kadrolu personelin sırtına yüklenmektedir. Birçoğu yasak olmasına rağmen işleri evine götürerek meşruat yazmaktadır. Mevcut kadrolar, doğum izini, raporlu olanlar ile birlikte dolu gözükmekte. Kadrolu dağıtıcı sayısı yarı yarıya düşmüş ve işler yapılamaz hale gelmiştir. Cihetler birleştirilerek ya da kapatılarak dağıtım alanları daha da büyümüş, dağıtıcıların birçoğu zamanında izin kullanamadığı gibi, izinli olduğu sürede de kaygı içerisine girmiştir" dedi.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen, işyerlerinde cihet çalışması ile Bursa genelinde 65 kadro arttırıldığını ifade eden Uğur, "Ancak genel müdürlük tarafından henüz onaylanmadı. Bursa, büyüyen, gelişen bir sanayi şehri. Bununla birlikte iş hacmi de giderek artmaktadır. Bir gönderi kabulüne karşı 7 gönderi dağıtılmaktadır. 5-10 yıl öncesinde belirlenen cihetler ve norm kadrolar ile rekabet şartlarında kaliteli hizmet verilmeye çalışılması yanlıştır. İşyerlerinde müşteri kuyrukları dışarı çıkarken bu eksiltme anlaşılır bir durum değildir. Şubelerde 2 kişi ile çalışmak şart. Tek çalışan arkadaşlarımız bazen zaruri ihtiyaçlarını bile gidermeye gidememekte, ileriki zamanlarda meslek hastalıkları ortaya çıkabilmektedir" diye konuştu.
Yan yana çalışan ve aynı işi yapan iki personelin aynı iş riskine sahipken farklı ücret aldığını savunan Uğur, "Bursa genelinde gişelerde düşürülen 30 norm kadro iade edilerek daha da arttırılmalı ve doldurulmalıdır. Tek personel çalışan şube kalmamalı, şubeler birleştirilerek şeflikler oluşturulmalıdır. Şubeler can ve mal güvenliğine karşı kış sezonunda 16.30'da kapatılmalıdır" şeklinde konuştu. - BURSA