Haberler

Aydın'da Hasat Öncesi Pestisit Kalıntısına Sıkı Takip

Güncelleme:
Abone Ol

Aydın'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı meyve ve sebzelerde hasat öncesi numuneler alarak zirai mücadele ilaçlarına karşı takip başlattı.

Aydın'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen bazı meyve ve sebzelerde hasat öncesi numuneler alınarak zirai mücadele ilaçlarına karşı sıkı takip başlatıldı.

Tarladan sofraya güvenilir gıda için taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit kalıntısını sıkı takip altına alarak ürünlerin tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçladıklarını dile getiren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun 15,18,20,23,31,41,42. maddelerine dayanılarak yürürlüğe koyduğu 'Pestisit Analizi Amacıyla Hasat Öncesi Numune Alma' talimatı gereği Aydın'da Bakanlık tarafından belirlenen ürünler için hasat öncesi denetimler yapılarak numuneler alındı. İlgili talimatla zirai mücadele ilaçları (pestisit) kullanımında limit aşımı, ruhsatsız ilaç kullanımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürün tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçlanıyor" dedi.

"20 FARKLI ÜRÜNDE HASAT ÖNCESİ PESTİSİT ANALİZİ YAPILDI"

Ürünün yetiştirilmesi aşamasında hangi kimyasalların kullanıldığı belirlemek için üretici kayıt defterinin doldurulmasının gerekli olduğunu savunan Köksal, "Aydın'da 2013 yılında 10 bin 291 adet Üretici Kayıt Defteri dağıttık. Dağıtılan her Üretici Kayıt Defteri, Ürünün Pazarlanmasında, Yetiştiricilik Devresinde uygun kimyasalların kullanıldığının göstergesi olacaktır. Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü İzlenebilirlik Birimi ile İlçe Müdürlükleri teknik elemanlarınca hasat öncesi alınacak numuneler için üreticilerde öncelikle reçete kullanımı, bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması Üretici Kayıt defteri kullanımı konularında denetimler yaptık. Yapılan denetim ve kontrollerde domates, çilek, erik, biber, şeftali, hıyar, patlıcan, kabak, incir, üzüm, nar, marul, ıspanak, maydanoz, roka, nane, portakal, limon, mandalina ve enginar olmak üzere 20 farklı üründe hasat öncesi ve hasat esnasında alınan numuneler Bakanlığımızca belirlenen İzmir İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne gönderilerek pestisit ve incirde ethephon analizine tabi tutuldu" diye konuştu.

"11 ÜRETİCİYE CEZA KESİLDİ"

2013 yılında Aydın'da 91 adet numunenin programa alındığını vurgulayan Köksal, "Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Talimatının Denetime İlişkin Genel Esaslar bölümünde yer alan 5. maddesine göre 4 adet enginar numunesi program dışı, program dahilinde ise uygunsuzluk tespit edilen; biberde 3 adet, domateste 1 adet, incirde 3 adet, maydanozda 2 adet olmak üzere toplam 9 adet numune fazla alındı. Buna göre 2013 yılında ilimizde 100 adet numune alınarak laboratuvara gönderildi. İlaç kalıntısı tespit edilen biber, çilek, ıspanak, incir, maydanoz, roka, nar, şeftali, üzümgibi ürünlerde 11 adet üreticiye 5996 sayılı kanun gereğince toplam 11 bin 191,5 TL idari para cezası kesildi. 6 üreticimize de hasat geciktirme işlemi uygulandı" dedi.

"ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI REÇETE ETTİREREK KULLANILMALI"

Üreticileri bitkisel üretim sezonu süresince kullanacakları ve kullandıkları zirai mücadele ilaçları kapsamında izlemeleri gereken aşamalara da değinen Köksal, "Zirai mücadele ilaçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl-İlçe Müdürlükleri veya reçete yazma yetkisine sahip serbest çalışan ziraat mühendislerine danışarak reçete ettirerek kullanmaları gerekir. Üretim sezonu süresince kullandıkları gübre, ilaç gibi bütün kimyasalları üretici kayıt defterlerine kayıt etmeleri, yapılacak denetim ve kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek sorunları kısa zamanda kontrol altına alınarak çözümlenebilmesi için EKÜY gibi kontrollü üretim modellerinden birine dahil olmaları gerekiyor. Üreticilerimiz özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden-tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı kontrollü ve izlenebilir tarımın şart olduğunu bilmelidirler" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Köksal Köksal Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title