Haberler

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Akdağ: "Çocuk Felci Hastalığı, En Sık 5 Yaşından Küçük Çocuklarda...

Abone Ol

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Akdağ, çocuk felci hastalığının, en sık 5 yaşından küçük çocuklarda görüldüğünü, ancak daha büyük çocukların da hastalığa yakalanabileceğini söyledi.

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Akdağ, çocuk felci hastalığının, en sık 5 yaşından küçük çocuklarda görüldüğünü, ancak daha büyük çocukların da hastalığa yakalanabileceğini söyledi. Virüsün ağız yoluyla vücuda girdiğine dikkat çeken Akdağ, "Boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak, vücudun diğer bölgelerine yayılır" dedi.

Akdağ çocuk felci hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamasında, çocuk felci hastalığının çocuk felci virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu, virüsün ağız yoluyla vücuda girdiğini belirterek, "Hastalık etkeni olan virüs omuriliğe geçerek, orada kasların hareketlerini sağlayan sinir hücrelerini tahrip eder. Etkilenen kaslar artık çalışamazlar ve hastalık hayat boyu sürecek felçlere neden olur. Felçli vakaların yüzde 5-10'unda solunum kaslarında felç gelişerek ölüme yol açabilir. Çocuk felci hastalığının tedavisi yoktur. Eradikasyon, hastalığın bir toplumda, coğrafik bölgede ve nihayetinde dünyada daha sonra yeniden ortaya çıkmayacak biçimde ve kesinlikle ortadan kaldırılması demektir. Bu ise hastalık etkeninin dünya üzerinden yok edilmesi ile mümkün olur. Tüm dünyada 2015 yılında çocuk felci hastalığının ortadan kaldırılması hedeflenmekte ve bu konuda çalışmalar yürütülmektedir" ifadelerini kaydetti.

"AFGANİSTAN, PAKİSTAN VE NİJERYA'DA VİRÜS DOLAŞIMI DEVAM ETMEKTEDİR"

Akdağ, dünyada, çocuk felci vakalarının 1988 yılında 350 binden fazla olduğu tahmin edildiğini ifade etti. 2012 yılında bildirilen sonuca göre, hastalığın 223 vakaya kadar azaldığının altını çizen Akdağ, "Bugün sadece dünyanın üç ülkesinde, Afganistan, Pakistan ve Nijerya'da virüs dolaşımı devam etmektedir. Son olarak 29 Ekim 2013 tarihinde, DSÖ tarafından yapılan açıklamada Suriye'de çocuk felci hastalığının varlığı duyurulmuştur. Bu durum ülkemize olası hastalık bulaşı riskini ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizde rutin çocukluk dönemi aşılama çalışmalarında yüksek aşılama hızlarına ulaşılması ve pek çok kereler yapılan geniş çaplı destek aşılama çalışmaları ile en son vakamız Kasım 1998 tarihinde bildirilmiştir. Yaklaşık on beş yıldır ülkemizde yeni vaka görülmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002 tarihinde 'Çocuk Felcinden Arınmış Bölge' olarak ilan edilmiştir" açıklamasında bulundu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Akdağ Afganistan Tekirdağ Pakistan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title