Tekneler Hizmete Girdi
1480 kilometre kıyı uzunluğu ile Türkiye’nin en fazla kıyı uzunluğuna sahip ili Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından denizlerde seyreden teknelerin katı ve sıvı atıklarının toplanması için yaptırılan teknelerin hizmete girmesi nedeniyle tören düzenlendi.
1480 kilometre kıyı uzunluğu ile Türkiye'nin en fazla kıyı uzunluğuna sahip ili Muğla'da, Büyükşehir Belediyesi tarafından denizlerde seyreden teknelerin katı ve sıvı atıklarının toplanması için yaptırılan teknelerin hizmete girmesi nedeniyle tören düzenlendi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmetv erecek teknelerin hizmete girmesi törenine, Vali Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Suha Aldan ve Nurettin Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ula Kaymakamı Ali Yılmaz, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ula Belediye Başkanı Ümit Karaaslan, Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı personeli, Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, MUSKİ Genel Müdürü ve Büyükşehir Daire Başkanları katıldı.
"YAT TURİZMİNDE BİRİNCİYİZ, AMA SORUNLARINDA DA BİRİNCİYİZ"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla'nın yat turizminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını belirterek, "Bu açılışı, bu töreni çok önemsedik. Çünkü Muğla gibi özellikle yat turizminin Türkiye'de birinci olduğu, sorunlarında da birinciliği elinden bırakmayan bir ildeyiz. Bunun çözümü için yasalar tam olarak bizi görevlendirmese dahi burada görev almamız gerektiğini ve gerekli bütçe ayırmamız gerektiğini düşündük ve başlangıç olarak da görevimize Datça ve Gökova Körfezinden başladık" dedi.
500 BİN LİRALIK ÖDENEK VERİLMEDİ
Başkan Gürün, geçmiş yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atıkların bertarafı ve deniz temizliği ile ilgili gönderilen ödeneklerin yerel seçimler sonrası Büyükşehir Belediyesi'ne verilmediğini belirtti. Gürün, "İl Özel İdaresine daha önce Bakanlık tarafından gönderilen ödenekler ile yapılan TURMEPA anlaşması ve ödemelerin bu kaynaktan yapıldığı halde, 2014 yılı için 500 bin liralık bir ödeneğin gönderilmiş olmasına rağmen, 2014 yılında seçimden sonra o ödenek geri çekildi ve dendi ki, 'Siz Büyükşehir oldunuz gereğini siz yapın' dendi. Halbuki çevre ile ilgili hassasiyetler ve sorumlulukların paylaşılması ve birlikte yürütülmesi lazım. Umarım daha sonra bunlar revize edilir ve Çevre Bakanlığı'nın Muğla gibi turizmde lider olan ve geleceğe doğru yürüyen kent olarak önemli katkı yapacaklardır" dedi.
"ATIK TEKNE SAYISI 15'E ÇIKMASI GEREKİR"
Şu anda 6 tekne ile Bin 1480 km'lik Muğla kıyı şeridinde hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Başkan Gürün, "Biz TURMEPA Derneği'nin şartlı olarak bize bağışladığı ve Marmaris Deniz Ticaret Odası'nın da geçici olarak kullanma hakkını verdiği tekneler ve o teknelere ilave olarak kendimizin edindiği tekneler ile şimdilik 6 tekne ile bu hizmetimizi yürütüyoruz. Bu 6 teknenin mevcut sistem içerisinde yeterli gelmediği kesin. Bunun en az 12 veya 15'e çıkması gerekiyor. Ama benim topladığım atıkların da mutlak surette karada kurulmuş olan bir tesise verilmesi lazım. Ama biz çeşitli müracaatlara rağmen sadece iki yerde kara tesisi olduğu için buralara ancak topladığımız atıkları gönderebiliyoruz. Diliyorum ki önümüzdeki yaz sezonuna kadar ve müracaatlarımız doğrultusunda daha başka kara tesisi yapacak yerler tahsis edilir, biz de süratle gereğini yaparak daha fazla kara tesisi ve daha fazla tekne ile daha az kirlilik yaratacak şekilde turizmimizi yürütebiliriz" dedi.
MERMER ATIKLARI SORUNU
En büyük sorunlarımızdan birisi mermer ve mermer atıkları. Tabi ki toprak altındaki değerlerimizi ekonomiye katmamız lazım, ama çevre hassasiyetimizi ön planda tutmalıyız, bundan taviz vermeden buna en uygun çağdaş bir işletme zihniyeti ile bu değerleri ekonomiye kazandırmamız lazım. Şu ana kadar mermer sanayinin atıkları ile Yatağan-Muğla yolu üzerinde gördüğümüz, bir taraftan değer elde ederken, diğer taraftan maalesef büyük bir çevre zararı da veriyoruz. Sayın valimizin katkıları ile TKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer orada bir anlaşma sağlarsak, TKİ'nin büyük alanlarında çok uzun süre bize hizmet edecek, özellikle mermer atıklarının toplanacağı büyük ve uzun süreli bir alana kavuşmuş olacağız" dedi.
"HERKES SORUNU BAŞKASININ ÜZERİNE ATIYOR"
Muğla Valisi Amir Çiçek ise Muğla'nın denizi ve karası ile insanları cezbeden, bu bölgede yaşam özlemi duyan insanların akın akın geldikleri lir il olduğunu belirtti. Vali Çiçek, "Bayram sonrası kıyılarımızda, işletmelerimizde bu güzellikleri yaşayan milyonlarca insanımız var. Bundan 3-4 ay öncesine kadar 1 milyona yakın insan yoktu Muğla'da. İnsanın yaşadığı çevreyi koruması da gerekir. Çevreyi korurken, korumada görev alan kurumlar da var. Denizi, kıyıyı, karayı koruyacaksınız. Bunun için Belediyelerimiz, odalarımız, derneklerimiz ve gönüllü kuruluşlarımız var. Bir yerde bir sorun varsa, özellikle bürokraside sorundan kaçma gibi bir anlayışımız var. Sorunu başka birisinin üzerine atma var. Herkes sorunu birbirinin üzerine atıyor. Kim yapacak? Vatandaş mı yapacak? Vatandaşlarımız buraya yaşamaya geliyor. Elbette vatandaşın da yapması gereken var. Çevre bilincinin olması gerekir ve yaşadığı çevreyi temiz tutması gerekiyor. Ama atıklarının da alınması ve yok edilmesini gerektiren kurumlarımız var. Kirlenen ve kirlenmeye devam edilen denizi ve kıyıyı kim temizleyecek dediğimizde 'şunun görevidir, kanun ona vermiş yetkiyi' deniliyor. Bu hiçbir şeyi çözmez. Bu ancak bizim kendimizi kandırmamızdır. Ama toplum gittikçe kötüleşiyor. Biz bu anlayışı özellikle çevremizi, hem karada, hem kıyıda, hem denizde daha nasıl temiz tutabiliriz anlayışında bir yere gelmeye çalışalım. Buradaki esas sorun nüfus oranlamasında hep kış nüfusu düşünülmüş. Muğla'da ikamet eden nüfus düşünülerek buraya bütçeden kaynak ayrılmış. Turizm yörelerine yerleşik nüfusuna göre değil de yaz nüfusu da düşünülerek kaynak aktarılır ise bu sorun TBMM'de çözülür. Özellikle turizm kentlerimizin bütün milletvekilleri bu sorunu hep birlikte yaşadıkları için, turizm kriteri dikkate alınarak kaynakların arttırılabileceğini düşünüyorum" dedi.
TEKNELERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
-Muğla BB-1 isimli 12 metre uzunluğundaki 6 m3 kapasiteli ahşap tekne ile Gökova Körfezinde deniz araçlarından kaynaklı katı atıklar toplanmaktadır.
-Muğla BB-2 isimli 11 metre uzunluğundaki 5 m3 kapasiteli ahşap tekne ile Göcek Dalaman Koylarında karadan katı atıkların toplanması ile ilgili hizmet vermektedir.
-Muğla BB-3 isimli 13 metre uzunluğundaki 8 ton sıvı ve 12 m3 katı atık kapasiteli saç tekne ile Gökova Körfezinde deniz araçlarından kaynaklı katı ve sıvı atıklar toplanmaktadır.
-Muğla BB-4 ve Muğla BB-5 isimli 7,5 metre uzunluğundaki 5'er m3 kapasiteli fiber tekneler ile Göcek-Dalaman koylarında deniz araçlarından kaynaklı atıkların toplanması işi ile ilgili hizmet vermektedir.
-DTO Marmaris ile yaz aylarında atık toplama faaliyetinde kullanmak üzere yapılan protokole istinaden 18 metre uzunluğundaki 6 ton sıvı atık kapasiteli ahşap tekne ile Marmaris bölgesinde deniz araçlarından kaynaklı atıkların toplanması ile ilgili hizmet verilecek. - MUĞLA