Haberler

Teknik Tekstil Denizli'de Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından 'Denizli Sanayisinde Dönüşümün Anahtarı Teknik Tekstiller' konulu panel düzenlendi.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından ' Denizli Sanayisinde Dönüşümün Anahtarı Teknik Tekstiller' konulu panel düzenlendi.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) salonunda gerçekleştirilen panelde konuşmacı olarak teknik tekstil uzmanı DRA Genel Müdürü David Rigby, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan konuşma yaparken, panele, Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Özcan Torun, işadamları, davetliler ve öğrencilerde katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan DETGİS Başkanı İsal Dal, gelişen ve büyüyen Türkiye ve Denizli'de, katma değeri yüksek teknik tekstiller ile ilgili çalışmalara ve yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, "Tekstilin başkenti Denizli'de önemli bir konuda düzenlenen panele ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Dünyada pazar sorunu olmayan teknik tekstillerin yoğun üretimi ile Denizli ve ülke ekonomisinin daha da canlanacağına inanıyorum" dedi.

Türkiye'de tekstil kimyasalının olmadığını, teknik tekstilden önce tekstil kimyasının çözülmesi gerektiğini belirten Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Yusuf Ulcay, "Avrupa'da, yatırım ve istihdam bakımından, en büyük tekstil sektörü Türkiye'de olmasına rağmen, sektörün en önemli zayıf noktası, AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarının kıyaslandığında yok denecek kadar az olmasıdır. AB'de tekstil sektörünün en önemli silahı ise AR-GE, ÜR-GE, inovasyon ve teknolojiden kaynaklanmaktadır. 2011 yılı sonu itibarı ile AB tekstil sektörünün yaptığı ciro 207 milyar Euro iken Türkiye'deki bu rakamın 30 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörü Türkiye'de AB'deki gibi sadece anahtar sektör değil, öncelikli bir sektördür. Bu sektörün uzun vadeli planı yoktur. Bu sektörün üretim kapasitesi mevcut tüketim kapasitesinin en az 5 katıdır. Pazarlama, direk tüketiciye ulaşım ve dağıtım kanallarına sahip değildir. Bu durum, bu sektörü ülke olarak fasoncu durumuna koymaktadır" dedi. Firmalarda araştırma geliştirme ve ürün geliştirme ile ilgili tam anmalıyla bir çalışmanın olmadığını, fabrikaların küçük birer oda içinde kurduğu yeni mezun elemanlarla AR-GE yapmaya çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Ulcay, "Türkiye'de işletmelerin yüzde 90'dan fazlasının KOBİ olduğu ve bunların yüzde 70'den fazlasında AR-GE çalışmalarını hiç mevcut olmadığı düşünüldüğünde, KOBİ'lerin neden ihracattan ancak yüzde 5-10 kadar bir pay alabildiği daha rahat anlaşılabilir" diye konuştu.

Fabrikaların ve işletmelerin çok küçük karlılık oranları ile ayakta kalmaya çalıştığını belirten Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan ise, "Enflasyon yüksek seyrederken bizler iyi para kazanıyorduk. Ancak durum şimdi değişti. Çok küçük karlarla çalışıyoruz. Karlılığımız az olunca da AR-GE ve ürün geliştirmeye istediğimiz kadar pay ayıramıyoruz. Denizli olarak asıl işimiz olan havlu bornoz üretiminin yanında, her şeye rağmen teknik tekstillere de yönelmeliyiz. 2008-2009 yıllarında yaşanan krizler nedeniyle zor günler geçirdik. Hükümetimiz 2023 yılı hedefi olarak 500 milyar dolar ihracat rakamını ortaya koydu. Bu rakama ulaşılabilmesi için orta ölçekli firmaların AR-GE çalışmalarına devlet desteği verilmesi lazım" diye konuştu.

Teknik tekstille ilgili olarak üretim yapmak isteyen firmaların dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirten DRA Genel Müdürü David Rigby, dünyada teknik tekstilin daha çok kullanılmaya başlandığı bir dönemde olduklarını belirterek, "Dünyanın birçok yerindeki müşteriler teknik tekstil sektörü piyasasında ucuzluk, hafiflik, kullanma ömrü, satın aldıktan sonraki bakımı önemsiyor" diye konuştu.

Panelin sonunda konuşmacılara plaket verildi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İbrahim Tan Türkiye Denizli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title