Teknopark Uzmanları, Halıcılarla Buluştu
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknopark uzmanları Gaziantep’in halı sektörünün ileri gelen firmalarıyla bir araya geldiGaziantep ekonomisinin önde gelen 8 sektöründe AR-GE ve inovasyon kültürünün geliştirilip, katma değerli ürünler üretilmesine yönelik çalışmalar başlatan Gaziantep Üniversitesi Teknopark uzmanları, özel bir otelde düzenlenen toplantıda halı sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknopark uzmanları Gaziantep'in halı sektörünün ileri gelen firmalarıyla bir araya geldi
Gaziantep ekonomisinin önde gelen 8 sektöründe AR-GE ve inovasyon kültürünün geliştirilip, katma değerli ürünler üretilmesine yönelik çalışmalar başlatan Gaziantep Üniversitesi Teknopark uzmanları, özel bir otelde düzenlenen toplantıda halı sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Dünya ve Türkiye'de halı sektörünün geleceği ve kalifiye eleman sıkıntısı ve AR-GE çalışmalarının tartışıldığı toplantıya aralarında Merinos, Kaşmir, Royal, Sanat Halı gibi Gaziantep'in önde gelen halı markalarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Vuruşkan, 2016 yılının Ocak ayında hizmete girecek olan Halı Mükemmeliyet Merkezi'nin verimli bir şekilde çalışması için halıcıların görüşlerini önemsediklerini vurguladı. Çalışmasını İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın yürüttüğü ve finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan yaklaşık 9 milyon euro bütçeli Halı Mükemmeliyet Merkezi'nin bu sektör için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Vuruşkan, "Gaziantep Teknopark olarak önemli bir süreç başlatıyoruz. Gaziantep için önemli ve değerli olan 8 farklı sektörde fikir geliştirme toplantısı yapacağız. Tabii öncelikli olarak buna halı sektörü ile başladık. Gaziantep için lokomotif bir sektör. Burada sizlere ARGE'nin geri dönüş sürecini anlatacağız. Geçmiş yıllarda üniversite-sanayi işbirliği nezdinde inovasyonla, AR-GE ile katma değerli ürün üretimiyle ilgili toplantılar oldu. Bu toplantılara inanmayanlar da çıktı. Halbuki bunların hepsi birer tohumdu. Bugün sanayimizdeki Teknolojik Yenilik Destek Programı (TEYDEP) Teknolojik Yenilik destek Programı başvuru sayılarımızın, patent, faydalı model başvuru sayılarının artması, AR-GE merkezleri kurma süreçlerinin başlatması, 1 milyon TL'nin üzerindeki fonların alınması hep o günlerin meyvesidir. Bu nedenle, bu gün de bu yaptığımız organizasyonlara inanırsak, 3-5 sene sonra bunun hangi sonuçlarla geri döndüğüne asıl inanamayacağız."
"BEN GAÜN'ÜN CEOSUYUM
Toplantıya katılan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da, üniversite olarak sanayi-üniversite işbirliğine verdikleri önemin altını çizdi. Rektör Coşkun, "Ben salon Rektörü hiç olmadım. Kendimi bir CEO olarak adlandırıyorum. Yani, üniversiteyi bir başka konuma taşıma konusunda gayret gösteriyorum. Bu çabalarımızı da zaman zaman sizlerle paylaşıyorum" dedi. Akademisyen olarak, kendilerindeki bilgiyi raflarda, hocaların kafasında saklamamaları gerektiğinin farkında olduklarını ifade eden Coşkun, "Bu sadece bizim değil, sizler açısından da önemli. Artık şunu biliyoruz. Bilgiyi ürünün içine gömmediğimiz sürece katma değerli, yüksek değerli ürünler elde etmek mümkün değil. Bu konuda biz üniversite olarak her sektörde birliktelik sergilemek için canhıraş bir gayret sarf ettik. Sizlerle birlikte AR-GE sürecini, Teknopark'ın içerisini doldurmamız lazım. Biz orada para kazanma derdinde değiliz. Ama, orada bir birliktelik sağlamak, bu AR-GE kültürünü tabana yaymak, iş dünyasına iyice empoze edip o söylediğimiz o katma değerli ürünlerin elde edilmesinde üniversite olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Birbirimizin söylediklerini anlar noktaya geldik. Bunun bir adım ilerisi AR-GE yaparak yeni ürün elde etmek. Ama bu bugünden yarına olmuyor. Şimdi biz toplumla, iş dünyasıyla el ele yeni bir şeyler üretmenin, yeni bir şeyler ortaya çıkarmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu anlamda Gaziantep Türkiye'yi öne çıkaran. Potansiyeli olan bir kent. Tüm coğrafi dezavantajımıza rağmen biz ayakta durmasını bilen, sosyal barışın bozulmasına müsaade etmeyen bir kentiz" dedi.
"ARTIK YUKARI TIRMANMALIYIZ"
Coşkun, gelinen noktanın yeterli olmadığını, kent olarak, ülke olarak yavaş yavaş irtifa alanında yukarı çıkılması gerektiğini vurguladı. irtifa konusunda üniversitenin hazır olduğunu savunan Coşkun, "irtifa kazanmak bilgiyle ürünü buluşturmakla olur. 10 milyon Euro bütçeli Halı Mükemmeliyet Merkezi kuruluyor. Fon çok. Ama, yapılması gereken, bu fonların ticari kazancımızı artıracak birer finans olarak değil, AR-GE'yi yaparak dolaylı olarak ticari kazancımızı artıracak birer enstrüman olarak bakmaktır. Gelin hep beraber yeni bir şeyler söyleyelim. Bazı şeyleri siz yapıyorsunuz biliyorum. Ama, gelin biz de size bir şeyler verelim. Katkıda bulunalım. Biz veremezsek bileni getirelim. Bugün kendi ürününe inovasyon anlayışlarını katarak orta gelir tuzağından kurtulalım. Bizim hızlı bir yükselişe ihtiyacımız var. Ülke olarak dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak istiyorsak bu anlayışları benimsemeliyiz. Bu toplantı bu anlamda bir beyin fırtınası toplantısı. ve eminim çok faydalı olacak" diye devam etti. Toplantıda, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tasmacı tarafından halı sektörü özelinde, tekstil sektörünün bölgede ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri, TARGET – TTO Uzmanı Sedat Öztürk tarafından fikri mülkiyet hakları, Tayfun Cevher tarafından Royal halının teknoloji yolculuğu, İKA Uzmanı Abdülmenap Ertaş tarafından Halı Mülkiyet Merkezi konulu anlatımlar gerçekleştirdi.
Etkinliğin beyin fırtınası bölümünde ise katılımcılar birbirinden ilginç fikirleri, salondakilerle paylaştı. - GAZİANTEP