Haberler

Teşvikler Kayıtlı İstihdamı Artırıyor

Abone Ol

Kayıt dışı istihdam ve teşvikler Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) organize edilen panelde tartışıldı.

Kayıt dışı istihdam ve teşvikler Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) organize edilen panelde tartışıldı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından uygulanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Başkanlığı desteği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası ortaklığı ile yürütülen "Gaziantep kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor" projesi kapsamında Kayıtlı İstihdamın Teşviki Paneli gerçekleştirildi. Projenin paydaşlarını oluşturan meslek örgütlerinin temsilcileri, KOBİ'lerin çalışanları ve öğrencilerin katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda mevcut teşviklere ek olarak 687 sayılı KHK ile getirilen yeni istihdam teşviki hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi.

İşsizlik yüzde 10'un altına çekilmeli

İşsizliğin tüm dünyayı kasıp kavuran büyük bir problem olduğunu ifade eden HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan "İnsanların iş bulma problemi varken, kayıt dışı istihdamla mücadele etmek daha zordur. Avrupadaki işsizlik seviyesinin ABD'den daha yüksek olmasının sebebinin sosyal devlet uygulamaları olduğu şeklinde düşünce mevcut. İşsizliğin yüzde 10'un altına çekilmesi gerekiyor. Bunun için de işgücünün eğitilerek nitelikli hale getirilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Sosyal güvenlik haktır

Kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde düzenli olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun ise, "Kayıt dışı kavramı dünyada da bulunmakla birlikte ülkemizde büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 32,7 seviyesinde iken işsizlik oranı ise yüzde 12,7'dir. Kayıt dışının devlet, işveren ve çalışanlar açısından ayrı ayrı zararları bulunmaktadır. Sosyal güvenlik, lütuf değil haktır. SGK olarak kültür ve algıyı değiştirerek bu sorunu kökten çözme gayretindeyiz" ifadelerini kullandı

Denetimden çok rehberliğe ağırlık veriyoruz

SGK bütçesinin Türkiye bütçesinin yarısı büyüklüğüne ulaştığını belirten SGK AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Taha Sökücü "Kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin önündeki engeldir. Bu problem sadece denetimlerle çözülemez. Kalıcı çözüm için vatandaşlarımızda sosyal güvenlik bilinci oluşmalıdır. Bu nedenle biz, denetimden çok rehberlik faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. KITUP-II programı kapsamında toplam 44 proje desteklendi. SGK kapasitesi artırılarak risk analizi yapıldı. Kayıt dışı istihdam eylem planı güncellendi. Kayıt dışı istihdam oranı son 15 yılda yüzde 50'nin üzerinden 32-33 seviyesine çekildi" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman ve İŞKUR Gaziantep Şube Müdürü Mehmet Özcan tarafından çeşitli kanun, yönetmelikler ve KHK ile sağlanan istihdam teşvikleri konusunda sunumlar yapıldı. Kayıtlı İstihdamın Teşviki Paneli, HKÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz, Adıyaman Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Çelik, Adıyaman Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Ekrem Akbaş, HKÜ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Çütcü'nün katılımları ile gerçekleştirildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Üniversitesi Gaziantep Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title