Tirebolu
Tirebolu'nun Sakin Şehir (Cittaslow) olması yolundaki çalışmalar devam ediyor.
Tirebolu'nun Sakin Şehir (Cittaslow) olması yolundaki çalışmalar devam ediyor.
Tirebolu Cittaslow Projesi Yürütme Komitesi Başkan Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu yönetiminde, Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem ve Türkiye'nin Cittaslow kenti İzmir'in Seferihisar ilçesi Belediye Başkanı M. Tunç Soyer'in de katıldığı toplantı düzenlendi.
Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, "Tirebolu İletişim Fakültesi'nde geçen sene ilk kez iş adamı Mehmet Yılmaz tarafından Tirebolu'nun da Sakin Şehir (Cittaslow) ağına katılması gerektiği fikrinden yola çıkarak ilçedeki tüm siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya gelerek komite oluşturuldu. Komite ile yapılan çalışmalara destek veren geçmiş dönem Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır ve şimdiki Belediye Başkanı Abdullah Karahasanoğlu'na desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Tirebolu için bu ağa katılmanın önemi büyük" diye konuştu.
Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem, Sakin Şehir tanımının, doğa ve kültür değerlerini koruyan, el işlerinden mutfağa geleneksel özelliklerini yaşatan, modern dünyanın hız saplantısına inat sakin kalmayı tercih eden yerleri ifade ettiğini söyledi.
"Cittaslow Birliği birçok kriteri değerlendirerek üye kabul ediyor" diyen Köstem, şöyle devam etti:
"Daha çok Avrupa'dan başvuru alan bu özel birliğe son yıllarda Türkiye'den de giderek artan bir talep var. Cittaslow, toplam 25 ülkede 166 üyesi bulunan bir yerel kalkınma modeli. Bu şehirlerin başlıca özellikleri şöyle sıralanabilir: Nüfusun 50.000'den az olması, geleneksel mimarinin korunması ve eserlerin restore edilmesi, taşıt trafiğinin azaltılması ve yayalaştırmaya önem verilmesi, fast food yerine yerel ürünlerin ön plana çıkarılması, organik tarımın desteklenmesi, gürültü ve hava kirliliğinin önlenmesi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, tasarruf sağlayan Cittaslow, zamanla uluslararası saygınlığı giderek artan büyük bir sivil harekete dönüştü."
Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer de Cittaslow'u Türkiye'de ilk defa kendilerinin öncülüğünde Seferihisar'da başlattıklarını ve şu an Türkiye'de 9 ilçenin bu ağa katıldıklarını ifade ederek, Tirebolu için de Cittaslow'a katılmak için ilçenin önceliklerinin tespit edilmesi ve bunların öne çıkarılması ve bu çalışmalar esnasında ne gibi yol izlenmesi gerektiğini anlattı.
Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak, Kaymakam Ömer Lütfi Yaran'ın da katıldığı toplantının ardından Tirebolu'da Hasanpaşa ailesine ait tarihi ev gezildi. Evi ziyaretleri esnasında hayranlıklarını ifade eden Seferihisar Belediye Başkanı M.Tunç Soyer, ev sahibi Reyhan İnanç'a bir tarihi bu şekilde muhafaza edep yaşattıkları için teşekkürlerini dile getirdi.
Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem ve İzmir Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer ziyaretlerinin ardından ilçeden ayrıldı. - Giresun