Haberler

Tırpancı: "6 Ayda Bir Düzenli Olarak Diş Hekimine Gidilmeli"

Abone Ol

Aydın Sağlık İl Müdürü Dr.

Aydın Sağlık İl Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, ağız ve diş sağlığı için doğru beslenme ve düzenli diş muayenesinin önemli olduğunu belirtti.

Aydın Sağlık İl Müdürlüğü olarak 18-24 Kasım tarihleri arasında kutlanan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nda değişik organizasyonlarla Aydın halkını bilinçlendireceklerini vurgulayan Dr. Tırpancı, "Sağlık, bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik halidir. Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp- damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmakta olup bu sebeple dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir .Artık günümüzde her türlü ağız ve diş tedavileri ile koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı resmi kurumlarımızda verilebilmektedir" ifadelerini kullandı.

Ağız ve diş sağlığı problemlerinin, hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle ihmal edildiğini öne süren Dr. Tırpancı, "İhmal neticesinde iş kaybına, yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine, maddi ve manevi zararlara neden olmaktadır. Toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim şarttır. Eğitime özellikle küçük yaşlarda başlanmalı, ağız ve diş bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesinde diş hekimlerinin yanı sıra aileler ve eğitimciler ile basına büyük sorumluluklar düşmektedir" şeklinde konuştu.

Ağız ve diş sağlığının korunması fazla zaman almayan ve çok maliyet gerektirmeyen bir uygulama olduğunu dikkat çeken Tırpancı, "İyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için; yeterli ve dengeli beslenme alışkanlık haline getirilmesi, sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmesi, günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az 1 kez diş ipi kullanılması, en az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesi ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisinin yaptırılması, halkımızın diş hekimliği fakültesinden mezun, diploması olan diş hekimlerine hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene ve tedavi olmaları gerekmektedir" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüsnü Tırpancı Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title