Haberler

Toplumsal Belleğimizde İstiklal Marşı' Konulu Panel

Abone Ol

İstiklal Marşı’nın kabulünün 93. yıl dönümü dolayısıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde oturum başkanlığını Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın yaptığı ‘Toplumsal Belleğimizde İstiklal Marşı’ konulu panel düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 93. yıl dönümü dolayısıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde oturum başkanlığını Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç'ın yaptığı 'Toplumsal Belleğimizde İstiklal Marşı' konulu panel düzenlendi. Panel sonunda Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Orkestrası üniversitemizde konser verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Konferans Salonunda düzenlenen panele; Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuncay Bülbül, "Her ne kadar istiklal Marşı milli mücadele sırasında toplumu ve orduyu şevklendirmek amacıyla yazılan bir şiir olduğu kabul edilse de, Mehmet Akif ortaya koyduğu İstiklal Marşı ile sadece toplumu ve orduyu şevklendirmekle kalmamış, Anadolu coğrafyasında yaşayan Türk milletinin bütün zaferlerini, kahramanlıklarını ve acılarını da yine bu şiirde ilmik ilmik nakşetmiştir. Kısacası İstiklal Marşı bize Anadolu Türklüğünün her şeyini anlatmaktadır" diye konuştu.

12 Mart 1921 tarihinin Türk Milleti için büyük önem arz ettiğini belirten ve Panelin oturum başkanlığını yapan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, "12 Mart 1921 tarihi bizim tarihimizde en önemli günlerden bir tanesi. İstiklal Marşı; bir ülkenin, bir milletin özgürlüğünün, bağımsızlığının ve istiklalinin temsilcisidir. Eğer İstiklal Marşı yoksa o millet özgür, o ülke bağımsız değil demektir. Bu nedenle bayrak kadar İstiklal Marşı da çok önemlidir" dedi.

Tüm gençlere Mehmet Akif'i anlamak ve onun yolunda gidebilmeleri için çok çalışmaları tavsiyesinde bulunan Rektör Prof.Dr. Kılıç, "Bu yüce Türk Milletinin bağımsızlık göstergesi olan İstiklal Marşımızı bugüne kadar canla, gururla ve şevkle okuduk ve bundan sonra da kıyamete kadar okumaya devam edeceğiz. Bu uğurda başta burada bulanan genç arkadaşlarımız olmak üzere herkesin böyle düşündüğüne eminim. Tüm gençlerimize Mehmet Akif'in yolunda gidebilmeleri ve onu anlayabilmeleri adına çok çalışmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından panel; Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. İlyas Gökhan'ın, 'Milli Mücadeleye Mehmet Akif'in Katkıları ve Mehmet Akif'in İstiklal Marşını Hangi Şartlar Altında Kaleme Aldığı', Yrd. Doç. Dr. İ. Ethem Özkan'ın, 'Mehmet Akif Ersoy'da Vatan Düşüncesi' ve Yrd. Doç. Dr. Şamil Yeşilyurt'un ise "Asımın Nesli' konularında katılımcıları bilgilendirmeleri devam etti.

Panel sonunda, Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Orkestrası konser verdi.

Şefliğini Doç. Dr. Timur Vural'ın yaptığı konserde, Klasik Batı Müziği, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğine ait eserler seslendirildi.

Seslendirdikleri birbirinden güzel eserlerle unutulmaz bir gün yaşatan Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Orkestrasına teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, orkestra adına şef Doç. Dr. Timur Vural'a plaket takdim etti. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Niğde Üniversitesi Hacı Bektaş Filiz Kılıç Nevşehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title