Haberler

Toprak Varsa Hayat Var"

Abone Ol

Toprak, hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur.

Toprak, hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur. Doğanın insanlara karşılıksız bir lütfudur. Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Yaşam kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla, Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle 'Toprak Haftası' kutlanmaktadır.

11 Haziran 1945 tarihinde çıkan 4753 Sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, toprağı olmayan ya da yetmeyen çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve işgüçlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinmelerini amaçlamıştır. Ancak Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun yürürlükten kalkması nedeniyle uzun yıllardır kutlanmayan Toprak Bayramı, son birkaç yıldır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeniden kutlanmaya başlanmıştır.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Müdürü Osman Akar, "Toprak, bitki örtüsünün ve dolayısıyla insanlarımızın ve yetiştirdiğimiz hayvanların beslendiği kaynakların ana kaynağı olan toprağın korunması gerektiği unutulmamalıdır. Ülkemizde arazi varlığının yaklaşık %30 unda tarım yapılmakta, %28' i çayır ve mera, % 27 si orman ve fundalık olup, geriye kalan bölümü diğer araziler içinde yer almaktadır. Ekilebilir arazinin % 7' si filen sulanmakta, %11'i ise sulanabilen arazilerden oluşmaktadır. Ne var ki; erozyon ve benzeri doğal yitim süreçlerinin yanında, her şeyi rant ve kolay kazanç sayan politikalar nedeniyle topraklarımız bugün birçok sorunla karşı karşıyadır. Dünyada ve Türkiye'de sürekli artan nüfusun doyurulabilmesi için topraklar ve verimli tarım arazilerinin korunarak, amacına uygun kullanılması zorunludur. Açlığın, yoksulluğun, eşitsizliklerin yaşandığı bir dünyada ülkemiz sahip olduğu zengin toprak varlıklarını çok iyi korumak ve geleceğe aktarmak durumdadır. Toprak ve su gibi temel varlıklar sadece ülkelerin ve o ülkede yaşayan insanların değil, tüm canlıların ortak malıdır. Bundan dolayı da bu üretim faktörlerini korumak, sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve insanoğlunun hor kullanımından alıkoymak herkesin ortak sorumluluğundadır. Ülkelerin gözünde toprakları kutsaldır. Tarih boyunca insanlığın, toplumların ve ulusların yaşamında en önemli mülkiyet araçlarından biri olan toprak uğruna savaşlar yapılmış, savaşlar insanlık dramlarına neden olmuştur. İnsanlar, aileler, topluluklar kendilerini güvencede hissetmek için toprağı yaşamlarının, bedenlerinin bir parçası olarak görmüşlerdir. Bu durum halen sürmekte, ülkeler toprak varlığı ve üretkenliği sayesinde ayakta durabilmektedir. Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir. Tarım topraklarının amaç dışı kullanımı, erozyon, çoraklaşma, aşırı ve gereksiz gübre kullanımı gibi nedenlerle topraklarımızın kaybedildiği, tüm canlıların ve yaşamın kaynağı olan topraklarımızı yok etmeden ve de kirletmeden gelecek nesillere bırakmak hepimizin görevidir. Uluslararası Toprak Yılı kapsamındaki etkinliklerin hem dünyada, hem de ülkemizde toprakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı açısından çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz." dedi.

Akar ayrıca; Topraktan geldik, bir avuç toprağa gideceğiz. Bir avuç toprak için bile bir şeyler yapabiliyorsak, yapabileceksek ne mutlu bizlere… Şükrün ve bereketin ayı Ramazan ayında toprağın kıymetini daha iyi değerlendirmemiz gerektiğini belirterek "Toprak Anadır"," Toprak Varsa Hayat Var" sözlerinin hayatımız için özümsenmesi gerektiğini belirtti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Akar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title