Haberler

Trabzon Kendi Tereyağını Üretmek İçin Artık Dışarıdan Süt Almayacak

Güncelleme:
Abone Ol

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun AB hibe destekleri Trabzon'a hayvan refahını sağlayan yarı açık sistem süt sığırcılığı tesisi kazandırdı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Avrupa Birliği hibe destekleri Trabzon'a AB standartlarında hayvan refahını sağlayan yarı açık sistem süt sığırcılığı tesisi kazandırdı.

TKDK'ya 11. Çağrı döneminde başvuran, Trabzon Yatırım Hayvancılık Süt Mamulleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin yetkilisi Hüseyin Tüysüz, TKDK katkıları sayesinde 50 ortağıyla beraber Trabzon'un Sürmene ilçesinde AB standartlarında yeni ve güzel bir işletme kurduğunu, işletmeyi kurmaktaki amacının, Trabzon'da insanların birleşip güzel şeylere imza atabileceğini göstermek olduğunu söyledi.

Kurulan tesisin bölge insanı için örnek teşkil ettiğini ve birçok girişimcinin kendileri ile irtibata geçtiğini ve süreci öğrenmek istediklerini ifade eden Tüysüz, "İlk etapta proje hazırlama süreci ve istenen evraklar gözümüzü korkuttu ama işin içine girince o kadar da zor olmadığını gördük. TKDK çalışanları yatırımın her aşamasında yanımızda oldular ve bizi motive ettiler. Bu hibe desteği modern hayvancılık işletmeleri kurmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat" dedi.

TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, bu zamana kadar 3 adet süt üreten tarımsal işletmeyle sözleşme imzaladıklarını ve bu işletmelerin toplam yatırım tutarının 3 milyon 904 bin TL olduğunu belirtti.

Bu işletmelerden tamamlanan 2 tanesinin toplamda 1 milyon 24 bin TL hibe desteği aldığını, tüm işletmelerin tamamlanmasıyla toplamda 2 milyon 19 bin TL hibe desteği vermiş olacaklarını kaydeden Aydoğdu, KDV muafiyetiyle beraber hibe miktarının 2 milyon 722 bin TL'ye kadar çıkacağını kaydetti.

Aydoğdu, Trabzon'un göç alan değil göç veren bir il olduğunu ve sadece 2014 yılında iki bin kişinin Trabzon'dan göç ettiğini vurgulayarak, özellikle kırsal alanlardan büyük kentlere devam eden göç hareketlerinin temelinde kırsal alanda yaşayan insanların geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden yeterli gelir elde edememesi olduğunu söyledi.

Aydoğdu, "İlimizdeki hayvancılık işletmelerinde işletme başı ortalama 2.7 hayvan düşüyor. Bu işletmelerin ne ailelerin geçimini sağlıyor ne de ilin süt ihtiyacını karşılıyor. İlimizdeki süt işleme tesisleri Trabzon'un meşhur tereyağını, peynirini üretmek için diğer illerden süt getirmek zorunda kalıyor. Trabzon hayvancılıkla ilgilenen 61 bin 413 işletmesi ve 121 bin hektar mera varlığıyla hayvancılık için büyük bir potansiyele sahip özellikle sürdürülebilir orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısını arttırmak, kırsal alandaki ekonomik ve sosyal hayatı geliştirmek, mevcut işletmeleri daha verimli ve karlı hale getirebilmek için TKDK büyük bir fırsat, gelin ilimize modern hayvancılık işletmeleri kazandıralım, siz hayal edin TKDK gerçekleştirsin" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Hüseyin Tüysüz Sürmene Trabzon Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title