Haberler

Trabzonlu Ressamlar, Gaziantep'te Sergi Açtı

Abone Ol

Trabzonlu ressamlar Orhan Zafer, Mümin Candaş ve Mehmet Hacıfettahoğlu’nun, “Arttrio” sanat grubu olarak Sanko Sanat Galerisi’nde açtıkları ilk resim sergisi, 15 Aralık’a kadar gezilebilecek.

Trabzonlu ressamlar Orhan Zafer, Mümin Candaş ve Mehmet Hacıfettahoğlu'nun, "Arttrio" sanat grubu olarak Sanko Sanat Galerisi'nde açtıkları ilk resim sergisi, 15 Aralık'a kadar gezilebilecek.

Gaziantep'te sergi açmaktan mutlu olduklarını belirten Zafer, Candaş ve Hacıfettahoğlu, resmin kendileri için bir yaşam biçimi olduğu ve iletişim aracı olduğunu söyledi.

Sanatçılardan Mümin Candaş, sanatı bir kentin aynası, sanatçıları, faydalı insanlar olarak tanımladı. Doğanın insan üzerindeki etkisini, estetik yorumlarla, yeniden şekillendirip boyadığını ve bu şekilde kendi beğenilerini ortaya koyacak yapıtlar oluşturduğunu kaydeden Candaş, sanatçı bir aileden geldiğini, babası ve amcasının ressam, 6 kardeşin 5'inin resim öğretmeni olduğunu bildirdi.

Candaş, bu kadar sanatın içine girmiş bir aile üyesi olarak kendisinin de sanattan kopuk olamayacağına işaret ederek, sanatı ve sanatçıyı yaşatmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

Hacıfettahoğlu ise, dört mevsimin bir arada yaşandığı bir coğrafyada yetiştiğini anımsatarak, "İklimdeki hareketlilik ve renklilik insanımız yaşantısına ve dolayısıyla üretimde de etkili olmuştur" dedi.

"Resme başlarken yıllarca çoğu ressamın aksine eskiz hazırlamadan bomboş tuvalin karşısına geçip onun içine girecek bir nokta aradım" diyen Hacıfettahoğlu, her şeyiyle duygu, düşünce ve birikimlerimi ortaya koyup düşünüp söyleyemediği, söyleyip anlatamadığı her şeyi kendi anlayışıyla resmetmeye çalıştığını kaydetti.

Yerellik ve ulusallık aşamasında başarılı bir sonuç çıkarmadan evrensel boyutlara varmanın mümkün olmadığını anlatan Hacıfettahoğlu, "Cumhuriyet sonrası resim sanatı yerellikten ulusallığa yönelişi ifade ederken, 1950'li yıllar sonrasında evrenselliğe doğru geliştiğini görmek mümkündür. Bu şekilde yerel ve ulusal anlamda gelişimini tamamlayamayan düşünce geleneklerinin evrenselliği yakalayamayacağı iddiasını da tarihsel bir kanıtla görmüş olduk diyebiliriz.

Her ne kadar eskiz olmaksızın tuvallerle yüzleşsem dahi sanatın salt el becerisinden ibaret olmadığının ve düşünce dünyasıyla derinden ilgisinin bilincindeyim. Düşünsel olgunluğu yakalayamamış toplumların sanatsal eğilimleri sığ olur. Bir başlangıcın devamı olmaktansa bir devamın başlangıcı olmak her zaman en önemli hedefim olmuştur" şeklinde konuştu.

"Konuşma dilim resim ve renklerdir"

Arttrionun sanat üçlüsü anlamına geldiğini anımsatarak, 10 yıldan beri ortak sergiler açtıkları arkadaşları ile Arttiro'yu hayata geçirdiklerini vurgulayan Orhan Zafer ise, "Alegori bir olayın, bir düşüncenin en basit ve yalın anlatılmasında kullanılan semboldür. Her sanatçı kendi duygu düşüncesini anlattığı için ortak karar olarak 'alegori' adını seçtik. Resimlerimde duygu ve düşüncelerimi ifade etmek için kendime ait bir renk dilim var. Resim yapmak benim için duygularımı renklerle ifade emek demektir. Konuşma dilim resim ve renklerdir" ifadelerini kullandı.

"Zaten bir eser yarına kalıyorsa o gerçek sanat eseridir. İzleyicinin sanatçıyla bir araya gelmesi, temas etmesi önemlidir" diyen Zafer, "Resim okumak, okuyabilmek, eserden haz almak küçük yaşta verilmesi gereken bir eğitim. Modern sanat, tekrara düşmeden esere farklı bir şey daha katınca modern sanat olur" diyerek, sözlerini tamamladı.

Sanko Sanat Galerisinde 37 eserin yer aldığı Arttrio sanat grubunun 'alegori' sergisi, 15 Aralık'a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Sanatçılar, Orhan Zafer

Trabzon 1971 doğumlu. 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. Resim çalışmalarının yanı sıra, karikatür ve fotoğraf sanatıyla ilgileniyor. Şimdiye kadar 8 kişisel, 102 karma sergi ve organizasyona katılan sanatçının resim çalışmaları birçok koleksiyonda bulunuyor. Çalışmaları ulusal ve uluslararası birçok gazete, dergi, albüm ve görsel yayında yer alan sanatçı, katıldığı yarışmalar sonucu ikisi uluslararası, sekizi ulusal ve biri özel olmak üzere 11 ödül kazandı.

Ordu Güzel Sanatlar Lisesi'nde uzman sanat eğitimcisi ve Resim Bölüm Başkanı olan sanatçı, ayrıca Ordu Sanatevi Sanat Kurulu Başkanlığını sürdürüyor. Ulusal düzeyde çok sayıda sergi organizasyonu gerçekleştiren sanatçı, ulusal ve uluslararası birçok yarışmada jüri görevinde bulunmuştur. Çalışmalarını "Mavi" isimli atölyesinde sürdüren sanatçı, Türkiye Karikatürcüler Derneği, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi ve Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.

"Ordulu Sanatçılar" ve "Sanat Terimleri Sözlüğü" isimli iki araştırması yayına hazır olan sanatçının ilk kez Türkiye'de uygulanan kişi adına özel galeri projesi kapsamında, Ankara RC Galeri Bilkent Sanat Sokağında 'Orhan Zafer Galeri' adına özel galeri açıldı. Sanatçı ulusal ve uluslararası 12 sanat kampı ve çalıştayı katıldı. Sanatsal özel boya markası "ozblue-ozmavi" ismiyle sanatçının en fazla kullandığı mavi rengi tescilleyip, 2015 yılında üreterek piyasaya sundu.

Mümin Candaş

Trabzon Beşikdüzü'nde 1971 yılında doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Vakfıkebir'de tamamladı. 1990 - 1994 döneminde KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Resim - İş Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 1995 yılında Hatay ili Samandağ ilçesi Samandağ Ortaokulunda resim öğretmeni olarak göreve başladı. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Çevresel ve Görsel Sanatlar Yüksek Lisans Programını kazandı. Aynı yıl İstanbul Şişli Sait Çiftçi İlköğretim Okuluna atandı.

1999 - 2000 yılında yüksek lisans eğitimini Teoman Südor, Ahmet Keskin ve Ferhan Gözgü Çelik atölyelerinde tamamladı. 2002 yılından beri Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesinde Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak görevini sürdüren sanatçı, 2013 yılında Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi. Resim çalışmalarına özel atölyesinde devam eden sanatçı bugüne kadar biri kişisel olmak, üzere 90'ın üzerinde karma sergi, resim çalıştayı ve etkinliğe katılmıştır.

Mehmet Hacıfettahoğlu

1978'de Trabzon'da doğdu. 2001 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Resim-İş Eğitimi Bölümü Grafik Ana Sanat dalını dereceyle bitirdi. Aynı yıl Gümüşhane'de Resim-İş Öğretmeni olarak göreve başladı.

Ulusal ve uluslararası 100'e yakın sergiye katılan sanatçının, birçok özel koleksiyonda resim, heykel, rölyef, vitray, grafik alanında çalışmaları yer almaktadır. Yayımlanmış bazı çalışmaları ile özel ve resmi kuruluşlar için yaptığı grafik tasarım çalışmaları bulunmaktadır. Grafik alanında açılan yarışmalarda iki birincilik, bir ikincilik ödülü almıştır.

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Yüksek Lisans öğrenimini tamamlamıştır. Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği ve Trabzon Sanat Tiyatrosu Yönetim Kurulu Üyesi, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği Üyesidir. Halen Trabzon Arsin Lisesinde Resim öğretmenliği görevini sürdüren sanatçı, çalışmalarına Fettahoğlu Resim-Heykel atölyesinde devam etmektedir. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Karadeniz Trabzon Sanko Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title