Tükçev'de İlk Ders Milli Güreşci Ercan Yıldız'dan
TÜKÇEV Özel Eğitim Kurumu’nun açılış törenine katılarak ilk dersi veren Dünya şampiyonu Milli güreşçi Ercan Yıldız, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TÜKÇEV Özel Eğitim Kurumu'nun açılış törenine katılarak ilk dersi veren Dünya şampiyonu Milli güreşçi Ercan Yıldız, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kültür Merkezi'nde konferansta bir sunum yapan Milli Güreşçi Ercan Yıldız, Babasının da bir demiryolu çalışanı olduğunu hatırlatarak kendisinin 10 çocuklu bir ailenin ferdi olduğunu söyledi.
Konferansa katılan protokol üyeleri ile öğrencilere güreşciler ilğili bir sunum yapan Milli güreşci Yıldız, "Geride bıraktığımız yüzyılda güreşte yaşanan çarpıcı detaylara dikkat çekti. Dünyada güreş hemen hemen her ülkede yapılır. Ancak bizde başka yapılır. 400'ün üzerinde güreş çeşidi vardır. Fakat bizde bu çeşit sadece 4'tür. Bunlar Karakucak Güreşi, Aba Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş'tir. Dünyada bu kadar yaygın olan güreş sporunun tarihi de çok eskidir. Açıkçası her ülkede yapılan güreşin bize özgü milli bir spor dalı olması ve ata sporu olarak kalmasını ben de anlamıyorum. Fakat bunun için şunu söyleyebilirim, Türkler güreşte o kadar iyiler ki, hem geçmişte ve hem de günümüzde, bu spor dalı bize özgü bir spor olarak nam salmıştır. Yani bizim ata sporumuz olmasının anlamı budur diye düşünüyorum. Bu o kadar büyük yankı yapmıştır ki dünyada, dünya ülkeleri bizim güreşçilerimizi yenemedikleri için güreşte stil değiştirmeye kalkmışlardır." dedi.
Kendisinin dünya şampiyonu ve milli güreşçi olduğunu hatırlatan Ercan Yıldız, "Ben 10 çocuklu bir ailenin ferdiyim. Kırıkkale'de yaşadım ve burada yetiştim, bu sporu burada yaptım ve Kırıkkale'den dünya şampiyonu oldum. Başpınar'a giderdik salonda çalışmaya. O zaman araba bu kadar yaygın değil, yürüyerek gider gelirdik. Bir de bekçiyi atlatıp salona girmemiz gerekirdi. Salona bir şekilde girerdik, o zamanki spor müdürü bizim idman yaptığımız minderin üstünde köpeğini beslerdi. Köpeği korka korka çıkarır idmanı öyle yapardık. Şimdiki gençlerin bir çok imkanı var" ifadelerini kullandı.
İlk şampiyonluğunu hiç unutmadığını da söyleyen Yıldız, Türkiye şampiyonası için Bilecik'e gitmiştik. Paramız olmadığı için ikişer kişilik odalarda kalamadık. Allah razı olsun Kırıkkaleli bir işadamı destek olmuştu. Ancak ekipte sayımız çok. O zamanki antrenörümüz bizi iki oda tuttu, kimimiz yerde kimimiz iki yatakta birkaç kişi kalıyoruz. Turnuva üç gün sürecek, bizim iki günlük paramız var. Doğru dürüst beslenemiyoruz bile. Kaldığımız ötelin sahibi durumu fark etmiş ve bize 'Ya çıkın ya da ayrı ayrı kalın' dedi. Hocamız pratik zekalıydı. 'Maçı bitenler aşağıdaki kahvehanede gecelesin, maçı olanlar odalarda yatakta yatsın' dedi. Turnuvayı öyle tamamladık" diye konuştu.
Turnuva sonucu yaşadığı bir olayı da hiç unutmadığını söyleyen Yıldız, "İlk şampiyonluğum orada olmuştu. Amatörde Türkiye şampiyonu oldum ve altın madalya aldım. Bana madalyanın yanı sıra marka bir ayakkabı hediye ettiler. Fakir çocuğuyuz, çok sevindim. Spor ayakkabıydı. Ayakkabı eskimesin diye hiç giymedim. Sonra giyeyim dedim, bu kez ayağıma olmadı. Ondan sonra hiç giyemedim. Bu anımı hiç unutamam" dedi.
Kendilerine o zaman destek olan işadamları ve hocalarına teşekkür eden Yıldız, güreş ve tüm spor dallarının bilimsel bir çalışma ve hazırlık gerektirdiğini söyledi. Planlı ve etüdlü çalışma ile başarının olabileceğine vurgu yaptı. Kendisinin de böyle çalışmalar ile başarıya ulaştığına dikkat çeken Yıldız, babasının ilk zamanlarda güreş sporu yaptığından haberi olmadığını, kendisine kızar diye bunu söyleyemediğini fakat başarısından sonra babasının da kendisiyle gurur duyduğunu ifade etti.
Konferans için kendisini davet eden TÜKÇEV yönetimi ve Şube Başkanı İlhan Şahin'e teşekkür eden Ercan Yıldız, "Burada olmaktan büyük onur duydum. Beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Umarım bu eğitim kurumu hem eğitimli gençler yetiştirir ve hem de sporu sevdirir. Bazıları var spora ağırlık veriyor eğitimi yarıda bırakıyor. Bazıları var eğitime ağırlık veriyor, sporu unutuyor. Ben buralara emin olun güreş sayesinde geldim. Güreşte ve sporda başarı elde etmesiydim nasıl buralarda olurdum. Güreş sayesinde eğitim aldım. Hocalık yaptım. Devletimiz bize sahip çıktı. Dünya şampiyonu olduğumuz için bize maaş bağladı, ulaşımda ücretsiz kart sağladı, elektrik, su ve diğer ihtiyaçlarımızı daha ucuza karşılıyoruz. Bunlar hep spor sayesinde oldu. Sporu da eğitimi de ihmal etmeyin. İkisini bir arada sürdürün. Spor en azında bize sağlıklı bir yaşam kazandırdı" dedi.
Konferansın sonunda TÜKÇEV Genel Başkanı Aziz Sökmen, Yıldız'a teşekkür plaketi taktim etti. - KIRIKKALE