Tümbiad Yönetimi, Kastamonu'ya Geldi
Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Sosyal Dayanışma Derneği (TÜMBİAD) Genel Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu ile yönetim kurulu üyeleri, Kastamonu’ya geldi.
Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Sosyal Dayanışma Derneği (TÜMBİAD) Genel Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu ile yönetim kurulu üyeleri, Kastamonu'ya geldi.
TÜMBİAD Genel Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu ile birlikte TÜMBİAD Federasyonu Başkan Vekili Can Çobanoğlu, İstanbul Sanayici ve İş Adamları Derneği (İSFİAD) Genel Başkanı Ömer Er, Sivil Toplum Kuruluşları Genel Koordinatörü Arif Ekşi, ilk olarak Vali Şehmus Günaydın'ı ziyaret ederek, 'hayırlı olsun' dileklerinden bulundu.
Aynı zamanda Kastamonulu olan Tuzcuoğlu, Vali Günaydın'ın ziyaretinin ardından beraberindekilerle birlikte Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan'ı ziyaret ettiler. Ziyarette Genel Başkan Tuzcuoğlu, TÜMBİAD'ın çalışmaları hakkında bilgi vererek, Kastamonu'ya yönelik planladıkları projeler hakkında destek istedi.
Kastamonu'ya gerçekleştirdikleri ziyareti değerlendiren TÜMBİAD Genel Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu, TÜMBİAD'ın Kastamonu'ya yaptığı ilk ziyaret olduğunu belirterek, "Genl Başkan seçildikten sonra ilk olarak kendi memleketime ziyarette bulunmak istedim. Bu yüzden yeni göreve atanan Valimizi ziyaret ettik. Ardından KATSO Başkanımızla görüşme imkanımız oldu. Ziyaretler verimli geçti" dedi.
Vali Şehmus Günaydın'ın TÜMBİAD gibi bir sivil toplum kuruluşunun başında bir Kastamonulunun olması aynı zamanda bayan olmasının kendisini son derece sevindirdiğini anlatan Tuzcuoğlu, "Ziyaretlerimizde TÜMBİAD'ın yapısından bahsettik. Kastamonu'nun değer ve kültüründen kentte yapılması gereken projelerden bahsettik. Valimizi, Kastamonu'yu gezdiği kadarıyla çok beğenmiş ve yapılması gereken çok iş olduğunu, bu konuda sivil toplum örgütlerine görevler düştüğünü söyledi. Bizde bu konuda desteğe talip olduğumuzu kendisine ilettik" diye konuştu.
Türkiye'de ilk kez Cide ilçesinde Eko Kent projesinin yürütüldüğünü belirten Tuzcuoğlu, "Cide'nin Türkiye'nin ilk Eko Kent olması noktasında hem de Kastamonu merkezli bir Ar-Ge adına görüşmelerde bulunduk. Valimiz, bu tarz projelere açık destek vereceğini söyledi. Kendi düşünce yapısında da ekolojik yapılar var. Kastamonu'nun inşaat şeklinde değil de kültürüyle, sanatıyla ön plana çıkartarak bu konuda hazırlanacak projelere her türlü desteği vereceğini bizlere söyledi" şeklinde konuştu.
Cide'de Eko Kent projesi kapsamında yakın bir zamanda geniş kapsamlı bir toplantı daha düzenleyeceklerini belirten Tuzcuoğlu, bu toplantıda Vali Şehmus Günaydın'ın da yer alacağını ifade ederek, "Aynı zamanda Kastamonu'da Ar-Ge çalışmalarını nasıl kurabiliriz. Nasıl çalışmalar yapabiliriz. Bu konular üzerinde duracağız" ifadelerini kullandı.
Kastamonu'nun ekolojik çalışmaların yapılması gereken tarihi, doğası, sağlık turizmi, pan parkı gibi doğal güzelliklerinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Tuzcuoğlu, "Kastamonu, bunların hepsini kapsayan bir il konumunda bulunuyor. KATSO Başkanımız, bu tür projelerde bizlere her türlü destekleri vereceklerini belirttiler" dedi.
Türkiye'de ilk kez Cide ilçesinde başlatılan Eko Kent projesine de değinen Tuzcuoğlu, şöyle konuştu: "TÜMBİAD yapısı içerisinde daha fazla üniversite, akademisyen ve bürokrat bulunuyor. Eko Kent projesi, Kastamonu'da başlayacak ve tüm Türkiye'ye yayılacak. Eko kent ekibi, bu projenin biran önce başlamasını temenni ediyor. Ar-Ge projesi için bizim, İstanbul'da üniversitelerde program yapıp valimize bir brifing vermemiz gerektiği ortaya çıktı. Bunun görüşmelerini yapacağız. Gazi üniversitesi ile konuşacağız, muhtemelen Valimizin Cide'de düzenlenecek toplantıda yer alacak" diye konuştu.
Cide'deki Eko Kent projesini Kastamonu Üniversitesi'nin de desteklediğini aktaran Tuzcuoğlu, "Cide, Türkiye'nin ilk Eko Kent'i olacak. Yani dünyanın 47üncü Eko Kenti inşallah Cide olacak. Bir ilçenin eko kent olması için çok önemli doğal güzelliklere sahip olmak zorunda ve insanlar memleketlerinde yapabilmek için önemli değişikliklere ve projelere gidiyorlar. Mesela Seferi Hisarda, Gaziantep Belediyesi buna benzer çalışma yapıyor. Fakat bunlar kısmi çalışmalardır. Cide, öyle bir ilçe ki dünyanın 13'üncü sıcak noktası, Küre Dağları Milli Parkından dolayı yüzde 70 doğal özellikleri nedeni ile kendi halinde bir city slow yani sakin bir şehir. Cide, Türkiye'nin en çok bisiklet kullanılan şehridir. Bu yüzden Cide, kendi kendine yetebilen, dokunulmamış bir eko sistemi var. Cide'nin birkaç Ar-Ge çalışması ile Türkiye'nin ilk Eko Kent'i olabilir. Kastamonu ve Eko Kent bağdaştı. Kendini Eko Kent adı geçtiği zaman Kastamonu akla geliyor.
İzmir ve Gaziantep'te Eko Kent olması yönünde kısmi çalışmaların olduğunu fakat Cide'nin ise organik olduğuna dikkat çeken Tuzcuoğlu, şöyle devam etti: "Kastamonu ve Cide'de bütünsel bir çalışma var. Cide'de başlayan bu çalışma diğer ilçelere de yayılacak. Ar-Ge ile projelerin yapımına yakın zamanda başlayacağız. Doğaya ve insana zarar vermeden yeni bir istihdam sağlayabiliriz insanımıza. Eko Kent ile dünyanın gözü Kastamonu'da olacak. Avrupa'da, dünyada Kastamonu'yu temsil edeceğiz. Cide'de yapılacak Eko Kent projesinin artık düşünme aşamasından eyleme geçirme sürecindeyiz. İnşallah, bunu da sabırla başaracağız" - KASTAMONU