Turan Kurultayı, 27 Türk Boyunun Katılımıyla Macaristan'da Yapıldı
Macar Turan Vakfı’nın organize ettiği 27 Türk boyunu bir araya getiren Turan Kurultayı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile Macaristan’da düzenlendi.
Macar Turan Vakfı'nın organize ettiği 27 Türk boyunu bir araya getiren Turan Kurultayı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteği ile Macaristan'da düzenlendi. Kurultayda konuşan Macar Turan Vakfı Başkanı Biro Andras, " Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan elim hadiselere rağmen zafer kazanan demokrasiye inanan Türk halkıdır" sözleri ile Türk halkına destek mesajı iletti.
Macar, Türk ve Hun geleneklerini korumak ve yaşatmak için kurulmuş olan Macar Turan Vakfı 2008 yılından bu yana her iki yılda bir Turan Kurultayı düzenliyor. Bu yıl 6.'sı düzenlenen kurultaya son yıllarda TİKA da destek veriyor. 2014 yılında 200 bin kişinin üzerinde katıldığı 27 Türk boyunu bir araya getiren ve Hun kardeşliğini simgeleyen kurultaya bu sene de rekor katılım sağlandı. Büyük ilgi gören organizasyona Macaristan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan katılan bakan, milletvekili ve sanatçıların yanı sıra Tuva Cumhuriyeti'nden Dağıstan'a, Yakutistan'dan Azerbaycan'a kadar geniş bir coğrafyadan müzik ve dans grupları katıldı. Gösteri alanında kurultaya gelen her ülkenin sıra ile bayrakları açıldı ve atlılar bu bayraklar ile izleyicileri selamladı. Türkiye, KKTC ve Uygur bayrakları en çok alkış alan bayraklar arasında yer aldı. Kurultaydaki sanatçıların, atlıların, savaşçıların gösterileri ile ok yarışmaları üç gün boyunca devam etti. Sahnedeki ve büyük gösteri alanındaki programların yanı sıra farklı ülkelerin çadırlarında çeşitli performanslar sergilendi ve geleneksel el sanatları ürünleri için pazarlar kuruldu. Kurultay alanındaki Attila çadırının önünde Orhun Yazıtlarının replikası da yer aldı. Yüz binlerce insan Göktürk alfabesi ile yazılmış dikili taşları ve Attila çadırındaki sergiyi görme imkanı buldu. Kurultaya büyük destek veren TİKA'ya katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.
Kurultaydaki ortam 500-1000'li yılların Orta Asya Turan halklarının yaşamını ve Macarların Karpat Havzasında yurt tutuşunu yansıtırken, Türkiye ve Avrupa'dan gelen Türk dernekleri çeşitli konserler verdiler. Kurultaya 2010 yılından bu yana davet edilen ve katılan KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin, bu yılki organizasyona folklor ekibinin sunduğu gösteri büyük beğeni kazandı.
"Darbeyi püskürten Türk halkından selam"
Kurultayın açılışında konuşan Türkiye Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın, "15 Temmuz gecesi Türkiye'de demokrasi için hayatlarını hiçe sayan ve tankların önüne atlayarak darbe girişimini engelleyen kahraman Türk halkından kardeş Macar halkı ve kurultaya gelen tüm gruplara selam getirdim" ifadesi büyük alkış aldı.
Büyükelçi Fakılı, Macar Turan Vakfı'nın yaptığı güzel bir organizasyonla 27 ülkeden Türk boylarını, Türk halklarını bir araya getirdiğini, çok başarılı bir çalışmanın olduğunu belirterek, "Azeriler, Özbekler, Kazaklar, Çuvaşlar, Yakutlar, çok mutlu olduk. Şenlik havasında çok güzel bir kültür etkinliğiydi. Emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.
"15 Temmuz'da zafer kazanan demokrasiye inanan Türk halkıdır"
Macar-Turan Vakfı Başkanı Biro Andras, atlı geçit töreni esnasında Türk bayrağı açıldığında Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşanılan savaşlara rağmen Macarların ve Türklerin kardeş olduğunu ve kardeşlikte birleşilmesi gerektiği sözünü hatırlattı. Vakıf başkanının 200 bin kişilik kalabalığa seslendiği konuşmasında, "Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan elim hadiselere rağmen zafer kazanan demokrasiye inanan Türk halkıdır" dedi.
Hun ve Türk kökenli kardeş ülkelerin, akraba toplulukların Bugaç'ta bir araya gelmesiyle gerçekleşen Dünya Turan Kurultayı düzenlendiği ilk yıldan itibaren Avrupa'nın en önemli gelenek yaşatıcı festivallerinden biri olarak gösterilmektedir. - ANKARA