Haberler

Turgutlu'da Nikel Tesisleri Tartışılıyor

Abone Ol

Manisa'nın Turgutlu İlçesinde Nikel Çıkarma Faaliyetlerine Başlama Hazırlığında Olan Bospaorus Firması, İlçede Tartışma Konusu Haline Geldi. İlçenin Çampınar Köyünde Pilot Tesisler Kuran Firmanın Gerçek Tesislerinin Kuruluşu Sırasında 220 Bin Adet Ağacın Kesileceği İddia Ediliyor.

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde nikel çıkarma faaliyetlerine başlama hazırlığında olan Bospaorus Firması, ilçede tartışma konusu haline geldi. İlçenin Çampınar köyünde pilot tesisler kuran firmanın gerçek tesislerinin kuruluşu sırasında 220 bin adet ağacın kesileceği iddia ediliyor.

Turgutlu'da geçtiğimiz nisan ayında kurulan Turgutlu Güç Birliği Platformu konuya dikkat çekmek amacıyla otuz yıldır Avustralya, Afrika, Zambıa ve Papua Yeni Gine gibi ülkelerde maden geliştirme projelerinde idareci ve işletmeci olarak bulunan makine mühendisi Saffet İçbilen'i ilçeye getirdi. Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Sadettin Kalkan, Belediye Başkanı Serhat Orhan, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez,Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faruk Aydın, eski belediye başkanlarından Arif Pektaş, Turgutlu Baro Temsilcisi Av. Hasan Namak, Sağlık Grup Başkanı Dr.Murat Yücetürk,Tema Vakfı Turgutlu Temsilcisi Ayla Yönet ve bazı sivil toplum örgütlerinin başkan ve üyeleri katıldı.

Toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulunan makine mühendisi Saffet İçbilen, madene taraftar veya karşısında olan bir kişi olmadığını vurguladı. Teknik konularsa bilgi vermek amacıyla Turgutlu'da bulunduğunu dile getiren İçbilen şunları söyledi, "Dünyada madencilik faaliyeti gösteren büyük şirket sayısı azdır. Bunlar da en az yatırımla en çok kazanç elde etmek isterler, bu da doğaldır. Burada önemli olan çevreye ve insana zarar verdirmeden faaliyet yapılmasına izin verilip verilmeyeceğidir. 50 yıldır kullanılan 'liç' metodu ile maden zenginleştirmenin, en ucuz ve çevreye-insana en zararlı yöntem olduğu bilinmektedir. Bu metot bakırda kullanılmaktadır. Ancak bu güne kadar nikel madeninde dünyanın hiçbir yerinde denenmemiştir. Bunun sebeplerinden biri de nikelin kanserojen bir madde olmasının yarattığı kaygıdır. Amerika'nın bazı eyaletlerinde 'liç' metodu her maden için tamamen yasaklanmıştır. Dünyada bazı çevre grupları tarafından da tüm maden zenginleştirmelerinde 'liç' metodu kullanılmasının kaldırılması için çalışmalar yapılmaktadır"

Turgutlu Çal dağı'nda kurulmakta olan nıkel madeni tesisi için "Emsali görülmemiş bir cevre ve insan sağlığı faciasına sebep olabilir" değerlendirmesinde bulunan İçbilen, "Ben bu projede hiç bir ışık görmüyorum. O yüzden böyle bir faaliyetin içerisinde yer almazdım. Türkiye'de bu tür madencilik faaliyetlerini kontrol edebilecek yeterli mekanizma, ekipman ve personel yok" dedi.

Irlamaz Çayı rekreasyon alanına Bosphorus Madencilik tarafından verilen 11 bin ağaç fidanının maden tarafından reklam olarak kullanılması ve konu ile ilgili tabela asması eleştirileri üzerine Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan şunları söyledi: "Madenin okullara, camilere yaptığı yardımları sıklıkla reklam amaçlı gündeme getirmesi bizi rencide ediyor. Biz madenden sadaka istemiyoruz. Biz Turgutlu olarak 17 tane okulu kendimiz yaptık. Gerekirse madene bu fidanların parasını da veririz. Bizim kültür ve ananelerimizde yapılan yardımların gizlenmesi esastır. Böyle şeylerle bize yaklaşılmasın. Maden bize böyle sadaka verir gibi şeylerle değil maden faaliyetlerinin zarar vermeyeceğini anlatmasını bizi ikna etmesini bekliyoruz"

1947'de doğan Saffet İçbilen, Robert Koleji Makine Mühendislik bölümünü 1971 yılında bitirdi. Son otuz yıldır Avustralya, Afrıka, Zambıa ve Papua Yenı Gine gibi ülkelerde maden geliştirme projelerinde Altın, Boksit, Bakır, Kobalt gibi madenlerde proje idarecisi ve işletme görevinde bulundu.

(İU-MY-YK)

11.07.2007 19:12 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title