Turhal'a Yazıtepe Barajı Hayat Verecek
Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Yazıtepe Barajı'nın hayata geçmesi ile sadece sulama suyu değil aynı zamanda elektrik üretileceğine dikkat çekerek, "Yaklaşık 170 bin TL elektrik giderinden tasarruf etmiş olacağız" dedi.
Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Yazıtepe Barajı'nın hayata geçmesi ile sadece sulama suyu değil aynı zamanda elektrik üretileceğine dikkat çekerek, "Yaklaşık 170 bin TL elektrik giderinden tasarruf etmiş olacağız" dedi.
Tokat'ın Turhal ilçesinde "Tarımın Geleceği" konulu panel Vali Şerif Yılmaz, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Turhal Kaymakamı Mehmet Ünlü, Turhal Belediye Başkanı Ali Gözen, İl Emniyet Müdürü Osman Balcı, daire müdürleri ve vatandaşlar katılımı ile yapıldı. Turhal Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, kendilerini tarım sektörü ile buluşturan Vali Şerif Yılmaz'a teşekkür etti. Rektör Yılmaz, üniversite olarak bölgenin lokomotifi olmak zorunda olduklarını belirterek, "Bilgi raflarda kaldığın da bir şeye yaramıyor. Tabii ki biz bunları kullanacağız aktaracağız ama uygulamada bunların sonuçlarını göreceğiz. Yarın değil ama yıllar sonra göreceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Vali Yılmaz ise "Tokat" denince akla tarım geldiğini belirterek, "Bunun tarıma dönük sanayiyle gelişmesi gerekiyor. Tarıma dönük sanayinin de ilk örneklerinden bir tanesi de Turhal Şeker Fabrikası. Bu, Turhal adına Tokat adına önemli bir tecrübe sanayiye yönelik yapılacak olan çalışmalara örnek gösterilecek olan bir tesis. Bizler tarımsal sanayiye önem verilmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bunun yanında Turhalımız hayvancılıkla önemli bir yeri olan ilçemiz. Bunu harekete geçirmemiz gerekiyor. Et ve et ürünleriyle ilgili ülkemizde zaman zaman artan et fiyatları ilimizin özelliği nedeniyle hayvancılığa gerekli önemi verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Vali Yılmaz, sulu tarımla ilgili yapılan çalışmada Yazıtepe Barajı'nın bu yıl ihalesinin yapılacağını açıkladı. Tokat Valisi Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Bu şu demek: Mevcut sağ ve sol sahil olarak barajımızı tamamladıktan sonra aşağı yukarı 4 bin 850 hektarlık alan suya kavuşacak. Bugüne kadar çektiğimiz sıkıntıların büyük bir kısmını bitirmiş olacağız. Sadece sulama suyu değil, aynı zamanda elektrik üreteceğiz. Aşağı yukarı 170 bin TL elektrik giderinden tasarruf etmiş olacağız. Turhal sağlıklı, temiz içme suyuna kavuşmuş olacak. İlçemizin kalkınmasına yönelik önemli bir proje olarak görüyoruz. Sulama sistemini de artık vahşi değil, kapalı sulama sistemine geçireceğiz."
Yapılan konuşmaların ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Güngör Yılmaz'ın yaptığı panelde Prof. Dr İsa Telci, Prof. Dr. Yakup Özkan, Prof. Dr. Yusuf Yanar, Doç. Dr. Necdettin Sağlam, Ziraat Mühendisi Mürsel Yıldız endüstri bitkileri, meyvecilik ve bağcılık, bitki koruma sorunları, sebzecilik ve örtü altı, hayvancılık konularında açıklama yaptı. - TOKAT