Turizmcilerin "Müzik Baskını" Tepkisi
Antalya'nın Manavgat İlçesinde, Müzik Meslek Birlikleri Temsilcileri, Avukatlar, Bilirkişi ve Hakim Nezaretinde Turistik Tesislere Yapılan "Müzik" Baskınları Turizmci ve Turistler Tarafından Tepkiyle Karşılandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Müzik Meslek Birlikleri temsilcileri, avukatlar, bilirkişi ve hakim nezaretinde turistik tesislere yapılan "müzik" baskınları turizmci ve turistler tarafından tepkiyle karşılandı.
Manavgat ve Side bölgesindeki oteller, turizmin en hareketli olduğu dönemde ve Ramazan Bayramı arefesinde gerçekleştirilen baskınlar ve telif için istenen yüksek meblağlar nedeniyle müzik yayınlarını kesti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, telif hakkı ödenmesine karşı olmadıklarını, ancak kendilerinden istenen fahiş ücretler nedeniyle şu ana kadar yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını söyledi. Çorabatır, "Böyle hapis cezalarına varan yaptırımlarla hiçbir yere varamayız. Tesislerimize meslek kuruluşlarının tümünün temsilcileri, avukatları, bilirkişi ve hakimler tarafından ordu gibi yapılan baskınlara bizler ve turistler bir anlam veremiyor. Bu sorunun çözümü, baskınlar yaparak turizmciye karşı yıldırma politikası uygulamaktan değil, makul fiyatlarda anlaşmaktan geçer. Türk turizmcileri olarak meslek birliklerinin temsilcileri tarafından istenen paralar karşısında müzik çalmamız mümkün değil. Müzik çalınmamasından ise Türk turizmi büyük yara alır. Bizler turizmde rakibimiz olan ülkelerde belirlenen standartlarda ve oranlarda telif hakkı ödemeye hazırız. Ancak yasa, telif hakkı ücreti talep eden meslek kuruluşlarının sayısına sınırlama da getirmiyor. Bugün MESAM (Türk Musiki Eserleri Sahipleri), MÜ-YAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği), MSG (Müzik Eserleri Sahipleri Grubu), MÜYOBİR (Müzik Yorumcuları ve İcraatçıları Birliği) gibi karşımızda çok sayıda muhatabımız var. Meslek kuruluşu sayısı yarın 16 olabilir. Yani bizlere kimse yarın yeni kurulacak bir meslek kuruluşunun karşımıza çıkıp bizden telif hakkı istemeyeceğine dair garanti vermiyor” dedi.
TURİSTLER DURUMA ANLAM VEREMİYOR
İngiltere'den tatillerini geçirmek için Titreyengöl'e gelen Lien-Dev Dousen çifti, İspanya'da da evleri olmasına rağmen uzun yıllardır tatillerini Manavgat'ta geçirdiklerini belirterek, “Yapılan baskınlara ve müzik yayını yapılmamasına bir anlam veremiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda böyle bir uygulama yapılmıyordu. Burada tatilimizi geçirdiğimiz birçok kişi müzik yayını yapılmadığı için önümüzdeki yıllarda tatil için Türkiye'ye gelip gelmeme konusunu gözden geçireceğini söylüyor. Bizler otel yetkililerine niçin müzik çalınmadığını sorduğumuzda tatmin edici bir cevap alamıyoruz. Bu sorun diğer ülkelerde çözümlendiği gibi Türkiye'de de çözümlenmeli ve baskın gibi ilkel yollara başvurulmamalıdır” diye konuştu.
15 yıldır aralıksız Türkiye ve Manavgat'ta tatillerini geçiren Alman Karin-Klaus Schröder çifti ise, Türk müziğine karşı ilgi duyduklarını belirterek, şunları söyledi; "Sorunun ne olduğunu tam olarak anlamış değiliz. Ancak grup halinde ellerinde çanta ve defterlerle baskın yapar gibi otele gelinmesini doğru bulmuyoruz. Bu sorunun parçası bizler değiliz. Biz burada huzur içerisinde tatilimizi geçirmek istiyoruz. Bir insan tatilde ne isterse bizde onu istiyoruz. Kimseden fazla bir şey istemiyoruz. Turistik tesislerde Türk müziği çalınmaması, televizyon yayınının olmaması, animasyon olmaması Türk turizmine büyük zarar verir. Yetkili merciler bu sorunu konuşarak ve anlaşarak en kısa zamanda aşmalıdır” ifadelerini kullandı.
(AK-ATA-Y)
11.10.2007 15:40 TSİ