Haberler

Turizmin Geleceği Didim'de Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Didim Belediyesi tarafından Turizm Araştırmaları Derneği’nin (TURAD) katkılarıyla gerçekleşen toplantıda Türk turizminin geleceği tartışıldı.

Didim Belediyesi tarafından Turizm Araştırmaları Derneği'nin (TURAD) katkılarıyla gerçekleşen toplantıda Türk turizminin geleceği tartışıldı. "Turizmin Bugünü ve Geleceği; Analog'dan Dijital Çağa Geçiş" temasının işlendiği toplantıda, bölgesel turizm gelişimi ve markalaşma faaliyetleri başlıklı sunumlar yapıldı.

Türkiye turizminin geleceği, antik çağın en önemli üç kehanet merkezinden birine ev sahipliği yapan Didim'de tartışıldı. Didim Beach Resort Hotel'de yapılan toplantıya Turizm eski Bakanı ve Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Güney Ege Turistik ve Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizmciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Turizm eski Bakanı ve Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel, bu toplantıda gelecek bilim tasarımını ele almak istediklerini ve çok önemli sonuçların çıkacağı "Analog Çağ'dan Dijital Çağa Geçiş" başlığı altındaki bu toplantıyla yeni bir dönemin başlayacağına inandığını söyledi. Yücel, bu toplantıda sektör sorunlarının ve dünyadaki gelişmelerin, geleceği tasarlayacak bir yaklaşımla ele alınmasıyla dönemsel değil, yapısal çözümlerin masaya yatırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ise turizmin genel konseptinin bir geçiş yapıyor olmasının, kendilerinin Didim olarak turizmde markalaşma ve Didim'i hak ettiği yere getirebilme çabalarıyla örtüştüğünü söyledi. Atabay, analiz yapmadıkları ve kendilerini eleştirmedikleri taktirde Analog çağ'da yakalayamadıkları çizgiyi, Dijital çağda da yakalayamayabileceklerini vurguladı. Didim'in 1980'li yılların ortasında bir İngiliz tur operatörünün keşfetmesiyle Avrupa'ya açıldığını kaydeden Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay "Bende 1989 yılında tesadüf eseri İstanbul'dan Didim'e yerleştim. Didim'i büyükşehirlerde hayal ettiğimiz küçük ve sakin balıkçı kasabası olarak gördüm. Çok hoşuma gitti. Ama o süreçten sonra Didim çok hızlı büyüdü, fakat gelişmedi. Bunda hepimizin suçu var. Çok önemli planlamalar yapmadık ve turizmde de Didim'i gelmesi gereken noktaya maalesef getiremedik. Hatalarımız açık şekilde görüp, buna göre çalışmalıyız."dedi.

"EKSİKLİKLERİ BİLİYORUZ;TECRÜBELERİNİZ ÖNEMLİ"

Kendisinin Didim Turizm Derneği'nde 4 dönem yöneticilik ve başkanlık yaptığını kaydeden Atabay, ilçenin bütün eksikliklerini bildiğini, bugün Didim Belediye Başkanı görevinde bu eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını bildirdi. Didim'in Türkiye'nin çok önemli turizm noktalarından birisi olabileceğini aktaran Belediye Başkanı Atabay, şunları kaydetti: "İlçemize sahip çıkmamız lazım. Yanlışlıkları düzeltip, hedeflerimizi öne koyup yolu açmamız lazım. Ben bir turizmci olarak turizmin duayenlerinden yardım istiyorum. Tecrübeleriniz bizim için önemli; ben sizden yardım istiyorum. Kollarımız açtık, bize aktaracağınız bilgiler önemli. Bizler, Didim'in hem ufkunu açabilme, hem de turizmi çeşitlendirebilme anlamında bir takım yatırımlardayız. İlçemizin bugüne kadarki eksikliklerinin tespitini yaptık. Kompleksimiz yok. İlçe içerisinde belediyenin yapabileceği işlerin dışına çıkarak, bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Yeni trendlerin farkındayız. Her şeyden önce ilçemize gelen insanların kendilerini rahat hissedebilecekleri fiziki ortamı yaratmanın çabası içerisindeyiz. Didim için ortak çalışmalarımız devam edecek."

"BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ"

Didim Kaymakamı İskender Yönden ise Didim'de görevi devraldığında ne yapacaklarını 3-5 toplantıyla takip ederek geçen yıl bir noktaya getirdiklerini, ancak bunların bekledikleri düzeyde olmadığını söyledi. Kendisinin ilçenin orkestra şefi görevini üstlendiğini belirten Kaymakam Yönden, "Bu çerçeve içerisinde ilçemizde yaptığımız çok şey oldu. Tek başımıza hareket etmiyoruz. Turizmle ilgili konular, İlçenin problemleri, hepimizin bir araya gelip karar vereceğimiz konular" dedi.

Didim'de Odalar, siyasi partiler, Sivil toplum kuruluşları ve turizmcilerle birlikte hareket ettiklerini belirten Yönden "Sizlerin eleştiri ve fikirlerine ihtiyacımız var. Bizlere katkı sunmanız önemli." dedi.

Yönden, önümüzdeki hafta içerisinde 50 kişilik ekiple Almanya'ya Berlin Turizm Fuarı'na gideceklerini kaydederek, geçen ay İstanbul'da yapılan EMİTT Turizm Fuarı'na yaklaşık 80 kişiyle katıldıklarını, bunların hepsinin turizmin bir neferi olarak görev aldıklarını bildirdi. Daha önce katıldıkları fuarlarda ilçede bulunan otel sahiplerinin ayrı yerlerde bulunurken, Odalar, siyasi partiler, Sivil toplum kuruluşları ve turizmcilerle birlikte hareket ettiğini kaydeden Yönden bugün Didim markası adı altında bir arada olduklarını ifade etti. Kaymakam İskender Yönden, şunları söyledi: "İstanbul EMİTT Fuarı, bunun bir örneğiydi. Bizlerin turizmin duayenlerinin eleştirilerine ihtiyacımız var. Çünkü kendi yetersizliklerimizi göremiyoruz. Bu anlamda bugünkü katılımcıların eleştirilerinin bize katkı sağlayacağını düşünüyorum."

"MARKALAŞMA KONUSU ANLATILDI"

Açılış konuşmalarının ardından Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) İş Ortağı Ayşegül Çakır, "Didim'de Markalaşma Projesi" konusunda sunum gerçekleştirdi. Bu projenin hazırlıklarına 1 yıl önce başladıklarını açıklayan Ayşegül Çakır, ülkede çok fazla olumsuzluğu üst üste yaşadıklarını, kendilerinin Didim'deki öncelikli hedefin markalaşma olduğunu söyledi. Dünyada gelişen trendin kitle turizmden bireysel turizme gittiğini gösterdiğini belirten Çakır, "Artık bireylerin değişen dünyada, dijital ortamda hızlı seçenek, hızlı kavram değişimleri yaşadığı bir ortamda önlerine çok farklı seçenek gelmesi nedeniyle bir adım öne çıkmak için farklı çalışmalar yapmak gerekiyor. Bu farklı çalışmaların bir araya getirilmesi de markalaşmadır. Didim'in rakiplerinden, dünyada ve Türkiye'de diğer tatil beldelerinden nasıl öne çıkacağını, hangi özellikleriyle bireylere ulaşabileceğini kurgulayacağımız bu projede, Didim'e bir marka yapıp, ondan sonrada sağladığımız markalaşmayı devam ettirecek bir çalışma düzenledik." dedi.

"SEZONU UZATMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Bu projeyle Didim'deki deniz, yaz tatili algısını ve 60 günlük sezonu uzatmaya çalışacaklarını kaydeden Ayşegül Çakır, "Hedefimiz, zaman içerisinde tüm yıla yayılacak bir turizm anlayışı olması. Bunun için tatil kavramını değiştirecek kültür turizmine de ağırlık vermek istiyoruz. Didim'in doğal, spor alanında, kültür anlamında çok fazla değeri var. Bu anlamda Didim halkının desteği ve görüşleri bizler için çok önemli. Bu şekilde Didim'e özgü bir sistem yaratmaya çalışacağız. İşletmeleri de bu yaklaşıma hazırlamak için hizmet-ürün kalitesi anlamında bir çalışma yapacağız. Didim'e özgü marka yaratmalıyız. Bu markanın sürdürülebilir olması önemli; Yaz'ın denize gelen turist Kış'ın da başka bir şey için buraya gelmeli." diye konuştu.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR PERSPEKTİF GELİŞTİREBİLMEK GEREK"

CNN Türk Televizyonu Ekonomi Müdürü Emin Çapa da "Dünya'da ve Türkiye'de Durum Turizm Sektörü" konusunda sunum yaptı. Çapa, konuşmasının başında Didim'in kendisi için ayrı bir öneminin olduğunu belirtti. Sorunlara kısa vadeli çözümlerle yaklaşılmaması gerektiğini ifade eden Emin Çapa, "Dünyada hiçbir sorun kısa vadeli çalışmalarla çözülemez. En fazla ağrı dindirilebilir. O yüzden uzun vadeli ve sürdürülebilir perspektif geliştirebilmek lazım. Sonrasında teşhisi doğru koymak lazım. Çünkü Türkiye, doğulu ve batılı toplumların karmasıdır. Dolayısıyla biz teşhis koymayız, hemen tedavi isteriz. Ancak uzun vadeye bakış açısı, doğru teşhis ve o teşhisin uygulanması gerekir" ifadesini kullandı.

"HİKAYELER YARATMALIYIZ"

Türkiye'nin genel durumuna ilişkin bilgiler veren Çapa, nasıl algılandıklarının öneminin arttığını, bireysel olarak kendilerini değiştirebileceklerini ama dünyadaki algıyı değiştiremeyeceklerini kaydetti. Türkiye için, turizm bölgeleri için ve bireysel olarak hikaye yaratmak gerektiklerini vurgulayan Çapa, "İnsanlar, hikaye duymak istiyorlar. Ayrıca bir deneyim gerekiyor. İnsanların deniz kenarında yatmak bir deneyim değildir. Ayrıca ayrıksılaşma gerekir" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta açıkladığı Turizm Eylem Planı'nı yeni dertlere eski ilaçlar olarak gördüğünü bildiren Çapa, Türkiye'deki turizmin bu sene ve gelecek sene çok sıkıntılı geçeceğini, kar yılı değil, ar yılı olacağını sözlerine ekledi.

Turizm Gazetesi Editörü Fehmi Köfteoğlu 'Dünden Bugüne Turizm' adlı sunumunda Turizmin dünyada rekabet halinde olduğunu, artık insanların araç kullanmadan rezervasyonunu yaptırdığını söyledi. Dijital geçişinin 2010 yılında başladığını belirten Köfteoğlu Türkiye'nin de bundan yararlanmaya başlaması gerektiğini söyledi.

"DİDİM FARKLILIK YARATMALI"

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık 'Konaklama' Türkiye'nin 1980'li yıllardan 2015 yılına kadar turizmdeki durumunu istatistiklerle ele alırken "Turizm bizim milli sektörümüz dinamizmi ve refleksi güçlü olan sektör." dedi.

Didim'le ilgili tespitler yapan Ayık "Didim için farklılık lazım, yatak kapasitesi arttırılmalı; bir Antalya olma yolunda gidilmemeli. Farklı konseptler geliştirilmeli. Bu noktada altyapı geliştirilmeli ve dijital pazarlama ile tanıtım faaliyetleri geliştirilmeli." diye konuştu. Gelecekten karamsar olunmaması gerektiğini belirten Ayık ufukların geniş tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Güney Ege Turistik ve Otelciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu 'Güney Ege' konulu sunumda ise Marmaris'tan örnekler vererek başladığını konuşmasında "Geçen sene ve bu yıl sıkıntılı olacak. 2-3 yıl daha sıkıntılarla uğraşacağız. Dijital geçişin destinasyona katkısı büyük. Sizler Didim'in marka olması konusunda adımlar atmışsınız; kurumlar el ele; bu çok önemli." dedi.

Toplantının ilk oturumunda Eski turizmci Caner Şaka, 'Türklerin Anadolu'ya geçişinden bu yana denizle ilişkiler; Ege Örneklemesi' konusunda, DETUR Turizm Şirketi CEO'su Firuz Bağlıkaya da 'Yurtdışı Pazarlama ve Satış' konusunda bilgiler verdi. İkinci oturumda ise Faruk Pekin 'Kültür Turizmi Çözüm mü?', Serhat Ayan 'Yeni Gezginin Profili' ve Dr. Yaşar Safkan 'Sayısallaşma, Pazarlama ve Satış' konularında konuşmacı olarak yer aldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İskender Yönden Güney Ege Türkiye Didim Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title