Haberler

Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi

Abone Ol

Eskişehir Valisi Güngör Tuna: "Çocuklarımızı 'Örümcek adam', 'Batman' gibi çizgi filmlerle mi yetiştirelim? Bizde de bize ait çok önemli değerler var, onları ön plana çıkarmamız lazım. Yaptığımız alt yapı çalışmaları bu yüzden önemli" "Oyunların nesilden nesile aktarılmasını sağlamaya çalışıyoruz" "Çocuk.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi'ne ilişkin, "Çocuklarımızı 'Örümcek adam', 'Batman' gibi çizgi filmlerle mi yetiştirelim? Bizde de bize ait çok önemli değerler var, onları ön plana çıkarmamız lazım. Yaptığımız alt yapı çalışmaları bu yüzden önemli" dedi.

Tuna, Valilik toplantı salonunda düzenlediği projenin tanıtım toplantısında, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 400 ulusal ve uluslararası etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin akademik desteğiyle yürütülen projenin tamamlanmış faaliyetleri konusunda açıklama yapan Tuna, "İki ay içerisinde 10 ülke, 19 şehir, 8 ilçe ve 17 köy ziyareti yapılmış ve bu ziyaretler sonucunda elde edilen verilen, öngörülen çıktıların çok daha üzerinde olduğunu sevinerek müşahede ettik. Proje ekibi tarafından 10 ülkeden 181 kültürel oyun çekimi, 50 görüşme ve 44 kitap arşivlemesi, 18 bin 750 video ve fotoğraf çekimi gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Yapılan çalışmalarda ortak noktaları ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirten Tuna, şöyle konuştu:

"Oyunların nesilden nesile aktarılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Okullarımızda okul öncesiyle beraber bu çalışmaların sonuçlarının yerleştirilmesi lazım. Bu çalışmalar neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı'yla da koordinasyon içerisinde eminim ki bazı konularda mesafe alınabilir."

Çocukların Türk oyun ve oyuncaklarıyla yetiştirilmesi gerektiğini anlatan Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklarımızı 'Örümcek adam', 'Batman' gibi çizgi filmlerle mi yetiştirelim? Bizde de bize ait çok önemli değerler var, onları ön plana çıkarmamız lazım. Yaptığımız alt yapı çalışmaları bu yüzden önemli. İnsana hizmet için yapılan çalışmaların yaşatılması, tanıtılması önemli. Çocuk oyun ve oyuncakları da işin temelinde çocuğun kişisel gelişimi açısından önemli olduğu için şu anda bizim baş tacı ettiğimiz çalışmalardan. Bundan sonrada gücümüz yettiğince bu çalışmaları destekleyeceğiz."

-"Çok önemli ve stratejik bir proje "

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise proje kapsamında yürütülen çalışmalar konusunda bilgi vererek, projeye katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Proje Genel Danışmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan da proje kapsamında yürütülen çalışmaların 14-17 Mayıs 2015 tarihinde yapılması planlanan 1. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı'nda sunulacağını ifade etti.

Yürüttükleri projenin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, "Çok önemli ve stratejik bir proje. Bunun hem ülkemize hem Türk dünyasına hem akraba topluluklarına, özellikle okul öncesi ve ilköğretimde çocukların okullarda oynadıkların oyunların bütünleştirilmesi, ortak değerlerimizin paylaşılması ve çocuklarımızın kendilerine güven duygusunu güçlendirmesi açısından oyunun, müziğin ve Türkçe'nin çok stratejik önemi olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

Proje Akademik Danışmanı Michigan State Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Timur Kocaoğlu ise çalışmalarda şimdiye kadar 15 milyon kilometrelik bir alanın tarandığını kaydetti.

Türk kültürünün birçok topluma yayıldığını vurgulayan Prof. Dr. Kocaoğlu, "Amerika kıtasında yaşayan Kızılderililerde ilk göçler 20 bin yıl önce olmuş, en son göçlerde 12 bin yıl önce olmuş. Yaptığımız araştırmaları incelediğimizde Sivas'ta, Ankara'da oynanan çocuk oyunlarıyla Amerikan Kızılderili çocuklarının oyunları arasında büyük benzerlik var. Bu bizim oyunlarımızın ne kadar geniş kapsamlı olduğunu gösteriyor" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Selahattin Turan Güngör Azim Tuna Batman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title