Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Düzenlendi
Makedonya’nın Gostivar şehrinde “14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi” Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi.
Makedonya'nın Gostivar şehrinde "14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi" Uluslararası Vizyon Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlendi.
Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Kırgızistan İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kazakistan Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi işbirliği ve ortaklığıyla düzenlenen kongreye 8 ülke ve 24 farklı üniversiteden 200 den fazla akademisyen katılarak toplamda bildiri sunuldu.
Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Balkanlarda ilk defa yapılan Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi'nin Makedonya'nın Uluslararası Vizyon Üniversitesi bünyesinde yapılmasından son derece mutlu olduklarını ifade ederek, bu kongrede Türk Dünyası'nda sosyal bilimlerinin değişik konularının masaya yatırılıp, hal ve çarelerinin görüşüleceğini belirtti. Fadıl Hoca, Türk Dünyası'nın muhtelif ülkelerinden üniversitelerin işbirliğiyle düzenlenen 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresinin Makedonya'daki Türk ve Akraba Topluluklarının önemli bir kültür merkezi olan Gostivar'da yapılmasının da ayrı bir anlam ifade ettiğinin altını çizdi. Kongre Koordinatörü Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Vecdi Can, Türkiye'deki başarısız ihanet ve işgal girişimini ve her türlü menfur terör eylemini lanetleyerek sözlerine başladı ve gerek bu süreçte gerek daha önce veya diğer terör vakalarında şehit olan insanlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Türk milletinin yine bu süreçte adeta kenetlenerek birlik ve beraberlik içinde tüm dünyaya vermiş olduğu tarihi mesajın altını çizdi.
Prof. Dr. Can, Kongrenin temel konusunun Türk dünyasının temel sorunları ekseninde şekillendiğini, bu kongrede Türk Dünyasının güncel sorunlarının konuşulacağını, herkesin kendi uzmanlık alanı içerisinde tarihten siyasete, ekonomiden sağlığa, felsefeden edebiyata kadar hazırladıkları bildiriler ile önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
Dünyanın, Türk Dünyasının ve özellikle Türkiye'nin ve Makedonya'nın kritik süreçlerden geçtiğini belirten Prof. Dr. Can, her iki ülkenin de çeşitli sorunlar ile boğuştuğunu, beşeri ve doğal afetler ile karşı karşıya kaldığını, bu konuda akademisyenlere de çok önemli görevler düştüğünü ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Kongre açılışında söz alan TDAV Genel Başkanı Közhan Yazgan, Kongrenin özellikle Gostivar'da Türklerin yoğun olarak bulunduğu yerde düzenlemesinin ayrı bir önemi olduğunu, Makedonya Türklüğü ile Türkiye Türklüğü arasındaki var olan derin ilginin bundan sonra da gelişerek devam edeceğine, kongrenin tüm Türk Dünyası'nın bu güzel bölgemizi tanımasına vesile olacağına ve ilim adamlarını kaynaştıracağına inandığını söyledi. Balkanların Türk Dünyası açısından Avrupa'ya bir geçiş noktası olduğuna vurgu yapan Yazgan, Türk Dünyası Araştırma Vakfı'nın 1990 yılından bu yana dost Makedonya'daki Türkler ile eğitim ve kültürel ilişkiler içinde olduğunu, TDAV'ın uhdesinde ortaya çıkan Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi'nin, bu ülkede yapılmasının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini belirtti.
Selamlama konuşmalarından sonra çağrılı konuşmacıların yer aldığı ikinci bölümde Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, "Makedonya Cumhuriyeti'nin Dış Yatırımları" başlığını taşıyan bir sunum yaptı. Makedonya'da sağlanan ekonomik gelişmeleri özetlediği konuşmasında özellikle Makedonya Cumhuriyeti'nin dış yatırımlar politikasını değerlendiren Çako, Makedonya hükümetinin dış yatırımlara verdiği önemi, hükümetin bu bağlamda attığı adımlar, nasıl bir strateji izlediğini ve bu konuda nelere önem verdiğini anlattı. Çağrılı konuşmacılardan Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ise "Üniversite Yönetim Sistemi" konusunu Sakarya Üniversitesi örneği üzerinden değerlendirdi. Kocabıçak, Avrupa Kalite Ödülü alan SAÜ'deki sistemin Türk Dünyası'nda yer alan üniversitelerde kullanılabileceğini ve Sakarya Üniversitesi'nin bu noktada öncü rol oynamaya hazır olduğunu belirtti. Bir başka çağrılı konuşmacı olan Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hasan Oktay idi. Oktay, Türk Dünyası'nda Kafkasya'nın ve Balkanların önemini ele aldığı konuşmasında, Türk Dünyası'nın bütün Türkleri kapsadığını, bu bağlamda Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan'da atan Türk Dünyasının kalbinin Balkanlarda da atmasının önemini vurguladı.
Kongrenin kapanış oturumunda ise oturum başkanları tebliğlerden ortaya çıkan sonuç ve öngörüleri özetledi. Katılımcılar söz alarak bilimsel işbirliği açısından önerilerini dile getirdi. Konuşmacılar 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi'nin; düşünen, dünyadaki ve çevresindeki olayları algılayan, eleştirel bakabilen, sorun çözebilen, sorumluluk taşıyan, haklarını bilen, kullanan, koruyan, geliştiren, başkalarının haklarına saygılı ve duyarlı, evrensel topluma yön verebilen, demokrasi bilinci ile insanlığa fayda sağlanması adına "fikirde, dilde, işte birlik" ülküsünün gelişip pekiştirilmesi amacına yönelik büyük ve önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can başkanlığında yapılan çalıştayda Prof. Dr. İsmail Yakıt'ın "Bilim Felsefesi ve Bacon'un Metodolojisi" başlıklı sunumu ile Yrd. Doç. Dr. Adem Akbıyık'ın "Nitel Araştırmalarda Güncel Yazılımlar ve Metin Madenciliği" başlıklı sunumu büyük bir ilgi ve beğeniyle takip edildi. Katılımcıların soru, katkı ve eleştirilerine ayrılan bölümün ardından katılım belgelerinin dağıtılmasıyla çalıştay sona erdi. - SAKARYA