Türk Dünyası ve Avrupa Türkleri" ve "Tasavvuf ve Türk Musikisi"
2016 Bahar etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Musa Serdar Çelebi tarafından verilen “Türk Dünyası ve Avrupa Türkleri” konulu konferans ile Amir Ateş tarafından icra edilen “Tasavvuf ve Türk Musikisi” konseri Nenehatun Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.
2016 Bahar etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Musa Serdar Çelebi tarafından verilen "Türk Dünyası ve Avrupa Türkleri" konulu konferans ile Amir Ateş tarafından icra edilen "Tasavvuf ve Türk Musikisi" konseri Nenehatun Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Türk Milletinin kültürünü ve medeniyetini yaşattığı bir dünyadan söz eden Uluslararası Kalkınma İşbirliği Genel Başkanı Musa Serdar Çelebi, böyle bir dünyanın gerçek olduğunu ve Allah'ın izni ile kendi değerleri üzerinde giderek güçlenmekte ve büyümekte olduğunun altını çizdi.
Çelebi, bugün artık Avrupa'da yerleşmiş, gittikçe kalabalıklaşan ve güçlenen inşallah kıyamete kadar varlığını devam ettirecek olan büyük Türk kitlesinin var olduğunu belirterek, "Şüphesiz her coğrafyadaki Türkler son derece kıymetlidir. Ama göreceksiniz ki Avrupa'daki Türkler, Türk Dünyasının geleceğini şekillendireceklerdir" dedi.
Avrupa'yı 3 türlü mütalaa etmek gerekliliğinden de bahseden Serdar Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü; "Birincisi kıta Avrupası. İkincisi bugün artık Avrupa Birliği diye sürekli telaffuz ettiğimiz 28 üye ülkeden oluşmuş olan bir Avrupa, üçüncü sırada ise çok sözü edilmemekle birlikte bir değerler Avrupası. Bizim mutlaka Avrupa deyince öncelikle anlamamız ve izah ederken bu yönleriyle ortaya koymamız gereken bir Avrupa var. Yakın dönem Avrupa kültür tarihi açısından çok önemli bir isim olan Samuel Huntington "Medeniyetler Çatışması" adlı kitabında, gerçek Avrupa, Ortodoks kiliselerinin başladığı yerde biter diyor. Katolik kiliselerinin bittiği yer, Avrupa'nın gerçek sınırlarının bittiği yerdir diyor. Avrupalılar kendileriyle tarih boyunca mücadele etmiş olan Müslümanlara Türk adını verirler. Kendileriyle savaşmış tek bir kavim görmüşlerdir oda Türklerdir. Onlara göre Müslüman Türk'tür. Mesela bir Alman Müslüman olsa ona Türk derler. 28 ülkeden oluşan Avrupa Birliğinde yaşayan 8 Milyon Türkün, 3 milyonu birliğin en güçlü üyesi olan Almanya'da yaşamaktadır. Bu yüzden Almanya'da yaşayan Türklerin ve Müslümanların varlığı son derece önemlidir. Avrupa'da Müslümanların arkasında şimdi çok daha güçlü bir Türkiye var."
Çelebi'nin konuşmasından sonra sahneye çıkan Amir Ateş, Erzurum'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, programın gerçekleşmesine vesile olan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'a teşekkürlerini sundu. Erzurum'a olan derin muhabbetinden bahseden Ateş daha sonra programa katılanla misafirlere, kendi bestelediği Türk Sanat Musikisi ve ilahi eserlerinden oluşan doyumsuz bir dinleti sundu.
Programın sonunda Rektör Koçak, Çelebi, Ateş ve beraberindekileri ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, misafirlerine üniversitemizi hatırlatacak hediyeler takdim etti. - ERZURUM