Haberler

Türk Dünyasının Kalbi Kastamonu'da Attı

Abone Ol

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen İsmail Bey Gaspıralı-Kırım Çalıştayı Kastamonu’da gerçekleştirildi.

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen İsmail Bey Gaspıralı- Kırım Çalıştayı Kastamonu'da gerçekleştirildi.

Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Faruk Bal, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Emel Kırım Vakıf Başkanı Zafer Karatay, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel BaşkanI Güngör Yavuzaslan, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Erkan Yılmaz katıldı. Çalıştayın onur konuğu ise UNESCO Türkiye Milli Komisyonu adına Dr. Hilmi Bengi oldu.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuazaslan "Gazetecilik çok önemli bir meslektir. Bir meslektaşımızın çektiği 'Aylan' bebeğin fotoğrafı dünyanın mülteci politikasını değiştirdi. Bundan 100 yıl önce Gaspıralı İsmail Bey adında Müslüman ve Türk dilde, fikirde, işte birlik düsturunu bizlere kazandırdı. Biz de bu yönde çalışmalara devam ediyoruz. Kastamonu'da da 2008 yılında kaybettiğimiz değerli gazetecimiz Kemal Çapraz'da Anadolu'dan çıkarak Türk Dünyası ile ilgili önemli çalışmalara imza atmıştır. Bugün burada bizi İsmail Bey Gaspıralı ve Kemal Çapraz buluşturdu" dedi.

2014 yılının UNESCO tarafından Gaspıralı İsmail yılı ilan edildiğini belirten Dr. Hilmi Bengi, Gaspıralı İsmail Bey'in dilde, fikirde, işte birlik sloganıyla sadece Kırım Türklerine değil, tüm Türk dünyasına birlik beraberlik duygusu aşılayan bir fikir adamı olduğunu belirtti.

Bengi konuşmasında, "UNESCO 2013 yılında yapılan 37'nci genel kurulunda 1914 yılında hayata gözlerini yuman gazeteci, eğitimci ve siyaset adamı Gaspıralı İsmail Bey'i anma kararı almış, 2014 yılını Gaspıralı İsmail Bey Yılı ilan etmişti. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun girişimleri ile alınan bu karar doğrultusunda 2014 yılından bu yana Kırım'ın eğitim, siyaset ve basın dünyasına kazandırdığı bu büyük insanı anmak için sadece Kırım'da ve Türkiye'de değil tüm Türk dünyasında birçok etkinlik gerçekleştirildi. İsmail Bey Gaspıralı Kırım Çalıştayı'nı da bu kapsamda yapılan önemli etkinliklerden biri olarak değerlendiriyorum. Gaspıralı İsmail Bey dilde, fikirde, işte birlik sloganıyla sadece Kırım Türklerine değil, tüm Türk dünyasına birlik mefkuresini aşılayan bir fikir adamı, bir edebiyatçı, bir gazeteci, bir eğitimci, bir siyasi önder, bir dava adamı, bir mücadele insanı, kahraman bir liderdir" dedi.

Kırım'ın işgal edilmesinin 1. yılında gerçekleştirilen bu çalıştayın, haksız gerçekleştirilen bu işgalin canlı tutulması adına önemli olduğunu belirten Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise, "Bu çalıştayın önemli bir tarih aralığında gerçekleştiriyoruz. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl Kırım işgal edildi. Bu hadiseyi canlı tutmak adına gerçekleştirdiğimiz çalıştay büyük önem arz ediyor. Bu çalıştayın zengin bir kültüre sahip vilayetlerden olan Kastamonu'da yapılması bizi ayrıca onurlandırdı. Gaspıralı İsmail Bey Türk-İslam dünyasını bir araya getirmek için 63 yıllık ömrü boyunca mücadele etti. Türkistan'da yakın zamanda bağımsızlığını kazanıp bu konseyde yerini alacaktır. Bizim tarihimizde başkalarıyla yaptığımız mücadelelerden çok kendi içimizde yaptığımız mücadeleler bulunmaktadır" dedi.

Çalıştay da Kırım'daki son gelişmeleri Kırım Emel Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım'ın Uluslararası İlişkilerdeki Rolünü, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sezai Özçelik, "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" başlığını Kastamonu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Kudret Artıkbaev anlattı. Avrasya Türk Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz'in Gaspıralı'nın Türk Dünyası'na etkisiyle ilgili görüşlerini dile getirdiği çalıştayda Kastamonu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu ile Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz Kırım tarihine değindi. Öğr. Gör. Kemale Şakirova'nın Kırım ile Aynı Kaderi Paylaşan Ahıska Türkleri konusunda konuşma yaptığı çalıştayda Yrd. Doç. Dr. Reshide Adzhumerova'da Gaspıralı'nın Kırım Edebiyatındaki Yeri ve Önemi konulu sunumu gerçekleştirdi. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İsmail Bey Gaspıralı Kırım Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title