Haberler

Türkiye'de 'Çobanlar Günü' Düzenlenecek

Abone Ol

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, çobanların gece gündüz demeden zor şartlarda çalıştıklarının da altını çizerek, “TÜDKİYEB olarak ülkemiz genelinde bir günü ‘Çobanlar Günü’ etkinliği olarak düzenleyeceğiz” dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, çobanların gece gündüz demeden zor şartlarda çalıştıklarının da altını çizerek, "TÜDKİYEB olarak ülkemiz genelinde bir günü 'Çobanlar Günü' etkinliği olarak düzenleyeceğiz" dedi.

TÜDKİYEB'in kuruluşunun 10. Yıldönümü nedeniyle Ankara'daki bir otelde düzenlenen geceye milletvekilleri, HSYK, Sayıştay ve Yargıtay üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı ve Bakanlığın üst düzey bürokratları, STK temsilcileri, 80 ilden gelen birlik başkanı ve yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, tüm şehitlerin ruhuna okutulan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Bakanlık olarak üretimi desteklemeye devam edeceklerini belirterek, 2003-2016 döneminde çiftçilere nakit hibe desteği olarak 90 milyar lira aktardıklarını, bunun 20,7 milyar Türk Lirasının hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilere verdiklerini söyledi. Bakanlık olarak damızlık ve yerli hayvan üretimini arzulanan noktaya çıkarmayı da hedeflediklerini bildiren Yazıcı, değişen şartlar ve ülkenin potansiyelini dikkate alıp gıda arz güvenliğinin garantilenmesi, çiftçilerin alın terinin hakkını alabilmesi, kaynakların etkin kullanılabilmesi, üretim planlanması yapılabilmesi ve 2023'te 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve 40 milyar dolar tarımsal ihracat hedefine ulaşabilmesi için Milli Tarım Projesini hayata geçirdiklerini de ifade etti. Bakanlık olarak tarımsal örgütlerle birlikte rehberlik, gözetim ve denetim faaliyetlerinin yoğunlaşarak süreceğini de bildiren Yazıcı, "Nakit olarak aktardığımız kaynaklarla beraber çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimiz için en büyük girdi kalemlerinden olan gübre ve yemdeki KDV'yi kaldırdık. Yine mazot giderlerinizin yarısını siz, yarısını biz ödüyoruz. Örgütlenmenin tarımda yeniden yapılanmanın odak noktası olmadıkça, tarımsal kalkınma sağlanamayacaktır" dedi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ise, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaşanan terör olayını kınayarak, merkez birliğinin kuruluşunun 10. Yıl dönümünde dostları ile bir araya gelerek kaynaşmayı, güç birliği oluşturmayı, moral ve motivasyonu güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi, İstanbul'da alçakça planlanmış terör saldırısında çok sayıda polis ve sivil vatandaşı şehit vermenin derin üzüntüsüyle programlarını sadeleştirerek şehitlere olan saygılarından ötürü müzik ve eğlence bölümlerini iptal ettiklerini de belirten Çelik, merkez birliğinin 10 yıllık süreçte geldiği noktaya dikkat çekti. TÜDKİYEB'in kurucularından olduğunun altını da çizen Çelik, merkez birliği olarak yetiştiriciler ile Bakanlık arasında köprü rolünü üstlendiklerini söyledi. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığının hükümet tarafından destekleme kapsamına alınmasının kendileri için çok önemli olduğunu da ifade ederek, Türkiye'de 33 milyon baş koyun, 11 milyon baş keçi olmak üzere yaklaşık 44 milyon küçükbaş olduğuna da dikkat çekerek, "Ülkemiz, bu sayılarla birlikte Avrupa'da birinci, dünyada ise dokuzuncu sıradaki yerini korumaktadır. Bu durum sektörümüz adına memnuniyet vericidir. Bu arada, mevzuatta yeniden yasal düzenlemeler yapılarak, ıslah programı kapsamında soy kütüğü tutan yetiştiricilere hayvan başına 100 lira destek verilmesini istiyoruz. İş-Kur tarafından personel alımlarında çoban alımına da yer verilmesini ve en az yüzde 20 kontenjan tanınmasını talep ediyoruz. Destekleme ödemelerinin şubat-nisan aylarında yapılacak şekilde öne çekilmesini istiyoruz. Ayrıca, anaç koyun keçi desteklemelerinin hayvan başına 50 TL ye çıkarılmasını da hükümetimizden talep ediyoruz" dedi.

Genel Başkan Çelik, 'Safkan Koyun Keçi Tebliği' gereğince, birliklere ıslah programı yapma ve yürütme konusunda yetki verilmesi ve buna bağlı olarak soy kütüğü tutma yetkisinin verilmesini, koç-teke test istasyonları için de idari, mali ve teknik destek sağlanmasını talep ettiklerini, halen uygulanmakta olan Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesinin yürütülmesinin de Bakanlık gözetim ve denetiminde olmak kaydıyla birliklere devredilmesini talep ettiklerini söyledi. Çobanların gece gündüz demeden zor şartlarda çalıştıklarının da altını çizen Çelik, "TÜDKİYEB olarak ülkemiz genelinde bir günü 'Çobanlar Günü' etkinliği olarak düzenleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı'ya günün anısına çobanların kullandığı kepenek giydirip, keçi kılından üretilen Türk bayrağı hediye etti. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nusret Yazıcı Nihat Çelik Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title