Türkiye'de Yılda 100 Akademisyen İntihar Ediyor
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’a ziyaret etti.
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'a ziyaret etti. Alcan, Türkiye'de her yıl 100 akademisyenin MOBİNG nedeniyle intihar ettiğini açıkladı.
MOBBİNG ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Jale Alcan beraberinde Başkan Yardımcıları Ayhan Türkez, Prof. Dr. Kerem Karabulut, Sağlık Sen İl Başkanı Yönetim Kurulu üyesi İlim Gödekmerdan ve Yönetim Kurulu üyesi Emekli Kurmay Albay Fikret Savaş olduğu halde Vali Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret ederek dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ziyarette konuşan MOBBİNG ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Jale Alcan, Mobbing ile Mücadele Derneğinin her türlü siyasi kaygıdan uzak,insanların temel yaşam haklarından başka bir alanla uğraşmayan, hiçbir ayrımcı,kayırmacı görüşe,düşünceye sıcak bakmayan, bir mobbing mağdurunu koruyalım derken başka mağduriyetlere asla neden olmak istemeyen,güven duyulan,umut kapısı olan,çalışanların yalnızım,çaresizim feryadını duyup koşan bir dernek olduğunu söyledi.
"İŞYERİ KABADAYILIĞINA KARŞIYIZ"
Mobbinge karşı örgütlü olarak mücadele ettiklerini dile getiren Alcan, "İşyeri kabadayılığına karşıyız çünkü mobbing kişiye yapılıyor etkileri toplumsal. Bu olumsuz etkileri azaltmak için kurumlara farkındalık eğitimi veriyoruz. Mobbing farkındalık eğitimleri olumlu sonuçlar verdiği gibi işyerinde daha mutlu daha üretken insanların artmasını destekliyoruz. İşyeri kabadayılığını azaltmak için kurum ve kuruluş yetkilileri ile çözüm arayışları içersindeyiz. Çalışanın işyeri kabadayılığı, bürokratik diktatör, kural dışı uygulamalar gibi sorunlarla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini, şikayetlerini bildireceği resmi kurum kuruluş birim hakkında bilgi hatta başvurmazdan önce kabadayılığa son verme mekanizmaları ile mağdura eş zamanlı olarak psikolojik ardından hukuki destekler veriyoruz.Muhtemel kabadayılığı düzeltmek, kişisel ve kurumsal hesap verebilirliği çalışana öğreterek resmi prosedürler çerçevesinde mobbing mağdurunu destekliyoruz. Mobbing ile Mücadele Derneği'nin 10 ilde temsilciliği var çalışan Türkiye'nin hangi ilinde olursa olsun www.mobbingder.org.tr adresinden 'mağdur başvuru formunu' doldurarak derneğe ulaşabiliyor. Mobbing intihar ve cinayet nedenidir, cinsel ve fizikisel tacizden 4 kat daha fazla insana zarar verir" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE YILDA 100 AKADEMİSYEN İNTİHAR EDİYOR"
Yapılan araştırmaların mobbingin intihar ettirdiğini dile getiren Alcan, daha sonra şunları söyledi; "Cinayet işletiyor, alkol, sigara, uyuşturucu, antidepresan bağımlığının ve bunların tüketiminin gerisinde genelde mobbing var ve Türkiye'de oran oldukça fazla örneğin basında da yer alan Veysi Erim Kars TUİK Bölge Müdürlüğü'nde sosyolog olarak çalışırken mobbing mağduru olmuş feryat etmiş, savcılık sendika derken sorununa çare bulamamış. Türkiye'de yılda 100 akademisyen intihar ediyor iki rektör ki şehrimizde Erzurum'da kaldığı lojmanda bileklerini kestikten sonra balkondan atlayarak intihar eden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erdoğan Büyükkasap Eğitim Fakültesi yerleşkesindeki lojmanında iple ile kendini asarak yaşamına son verdi. Mağdurlar, sivil toplum derneklerinin iyileştirici ilk faydası sonucu derneğe ulaşmakla en azından yalnızlıklarından sıyrılmış oluyorlar. Toplumsal olarak ve birey hak ve özgürlüklerini doğrudan ilgilendirmesi nedeniyle kanun koyucunun "mobbing" "yıldırı" teşkil eden eylemleri ayrıca ve açıkça tanımlaması ve suça özgü bir yaptırım öngörülmesinin, " suçun tanımlanmasının" mağdurlar açısından pek çok faydası olacağı, suçun failleri için ise " caydırıcı" etkisi olacağı mobbing ile mücadelede yargı mercilerinin ve hukukçuların duyarlılıklarının artırılması, alelade suçlardan ayrı olarak süreçte uygulanan eylemlerin münferit özelliklerinden çok bir sistem dahilinde uzun süre ve kurumların gücü de aracı kılınarak mağdura yaşatılan travmanın bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim."
Vali Dr. Ahmet Altımarmak ise Mobbing'in aslında okullarda akran zorbalığı ile kendini hissettirmeye başladığını, arkadaşlarının bazı özellikleri ile alay edilerek başlayan akran zorbalığının ileri yıllarda Mobbing'e dönüştüğü belirterek, Erzurum'da tespit edilen Mobbing vakalarının Valilik makamına da bildirilmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti.
Mobbing konusunda bir sunumun dernek tarafından Daire Müdürleri seviyesinde verilmesinin farkındalık yaratmaya katkıda bulunacağı dile getiren Vali Altıparmak, Mobbing'in tespitinde dernek tarafından bilimsel yöntemlerin kullanılıyor olmasının derneğin etkinliğini artıracağını ifade etti.
Başkan Jale Alcan, Vali Altıparmak ile yapılan görüşmenin çok yararlı ve olumlu olduğunu kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine örnek teşkil etmesi gerektiğini, ilerleyen zamanlarda dernek olarak valilik ve kamu işbirliği ile önemli çalışmalara imza atmak istediklerini kaydetti.
VALİ ALTIPARMAK'A MOBBİNG DERNEĞİ ROZETİ'Nİ TÜRKEZ TAKTI
Ziyaretin sonunda MOBBİNG Mücadele Derneği Erzurum Temsilciliği Başkanı Jale Hülya Alcan, Vali Altıparmak'a Mobbing Mücadele Derneğinin Genel Başkanı Hüseyin Gün'ün kaleminden 'Çalışma Ortamında Psikolojik Taciz' isimli kitabı hediye ederken, Başkan Yardımcısı Ayhan Türkez de dernek rozetini Vali Altıparmak'ın yakasına taktı. - ERZURUM