Haberler

Türkiye'de Yılda 170 Bin Kişiye Kansere Yakalanıyor

Abone Ol

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okut, Türkiye’de yılda 170 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğunu belirtti.

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okut, Türkiye'de yılda 170 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğunu belirtti.

Kanserin sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığına işaret eden Dr. Şenol Okur, "Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95'inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz" dedi.

Aydın ve Türkiye'de erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülmekte olduğuna işaret eden Okur, "Bölge Tabanlı Kanser Tarama Programı Ulusal Standartlarında meme, kolon ve rahim ağzı (Serviks) kanseri yer almaktadır. Çünkü bu üç kanser çok erken evrede iken tespit edilip, etkin ve kolay yöntemlerle tedavi edilebilmektedirler. Bölge tabanlı tarama programlarında hedef nüfusta yer alan kişiler tek tek tarama için sağlık kuruluşuna davet edilirler. İlimizde taramalar KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde yürütülmektedir. Meme kanseri erken tanısında 20 yaş üstü tüm bayanların her ay, bir kez Kendi Kendine Meme Muayenesi yapması, 20-40 yaş arası her ay Kendi Kendine Meme Muayenesi ve iki yılda bir Klinik Meme Muayenesi yaptırması, 40 yaşından sonra ise Kendi Kendine Meme Muayenesi, düzenli aralıklarla Klinik Meme Muayenesi ve Mamografi Taramalarını yaptırması önerilmektedir. Ulusal Kanser Kontrol Programına göre Meme Kanseri Bölge Tabanlı Taramasında 40 -69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir Mamografi ile taranması önemlidir. Serviks Kanseri erken tanısında Pap smear testi önerilmektedir. Ulusal kanser Kontrol Programına göre Serviks Kanseri Bölge Tabanlı Taraması ise 30-65 yaş gurubundaki kadınların Pap smear testi ile beş yılda bir taranmasıdır. Kolon kanseri erken tanısında gaitada gizli kan testi ve kolonoskopi önerilmektedir. Ulusal Kanser Kontrol Programına göre Kolon Kanseri Bölge Tabanlı Tarama çalışmasında 50 -70 yaş grubundaki kadın ve erkeklerde iki yılda bir dışkıda gizli kan bakılması, her 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır" diye konuştu.

Aydın'da Serviks Kanseri ve Meme kanseri konusunda bilinçlenmenin sağlanması, hedef nüfusun en kısa sürede taranabilmesi, periferde yaşayan ve taramalara katılım güçlüğü çeken kadınlarımıza ulaşılması amacıyla Aydın Valiliği'nin himayelerinde, Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız koordinesinde "Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Mobil KETEM Projesi" başlatıldığını anımsatan Okur, şunları söyledi: "Aydın ili merkez ilçesi ve 16 ilçede 24 aylık bir sürede yürütülmesi planlanan bu proje kapsamında eğitim, 30-65 yaş grubu kadınlardan smear alımı ve içinde digital mamografi cihazı bulunan Mobil KETEM aracımız ile 40- 69 yaş grubu kadınlara mamografi çekimleri yapılacaktır. 17 Aralık 2013 tarihinden itibaren merkez ve ilçelerde proje tanıtım etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda 4 ilçede geniş bir katılımla proje tanıtılmıştır. Merkezde muhtarlara eğitim verildikten sonra beldeler dahil 37 mahalle için yapılan bir program planı çerçevesinde 7 mahallede halka ulaşılarak eğitim, hedef nüfusa Aile Sağlığı Merkezlerinde smear alımı ve gezici mamografi cihazı ile mamografi çekimleri yapılmıştır. Hafta sonları ise Valiliğimizin himayelerinde Uzm Dr. Dilek Didem AYYILDIZ koordinesinde Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği Aile Akademisi Projesi toplantılarında da Mobil KETEM Projesi halka anlatılmaktadır. Tüm bu tanıtım etkinliklerine ve tarama çalışmalarına özverili bir şekilde devam edilmektedir. Kanserle mücadelede erken teşhis, taramalar ve kansere neden olan risk faktörlerinden korunmanın üzerinde önemle durmaktadır. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü, kanserden korunma amacıyla halkımızın ve sağlık personelinin bilinçlendirilmesi için eğitimler düzenlemekte ve tarama çalışmalarının yürütülmesinde yoğun çaba göstermektedir" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Şenol Okur Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title