Türkiye'den Kosova'ya Caz Esintisi
Türkiye'nin önde gelen caz müzisyenleri Kosova'nın başkenti Priştine'deki Türk Caz Haftası'nda buluşuyor.
Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiği tarafından İstanbul Serbest Müzisyenler ve Yapımcılar Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen Türk Caz Haftası ikinci kez caz tutkunlarını buluşturuyor. 2 – 6 Nisan tarihleri arasında Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenecek "Türk Caz Haftası" kapsamında Türkiye'nin en değerli caz müzisyenleri çeşitli salonlarda sahne alıyor.
"Caz"lan sloganıyla ikinci kez düzenlenen etkinliğin açılışı 2 Nisan Salı günü Kosova Ulusal Tiyatrosu'nda "Kerem Görsev Chamber Jazz" ile gerçekleşiyor. 3 Nisan Çarşamba günü "MadenÖktemErsönmez" ve 4 Nisan Perşembe günü caz bestelerinin bilgisayar ve elektronik altyapılarla hazırlanmış düzenlemelerini, beşliye konuk olan müzisyenlerle sahneye taşıdığı "Cereyanlı" isimli projede Alp Ersönmez, caz vokalisti Elif Çağlar ile Oda Tiyatrosu'nda performans sergileyecek. "Selen Gülün Quintet" 5 Nisan Cuma akşamı Shehi21 konser salonunda sahne alacak ve haftanın kapanışı "Burhan Öçal & İstanbul Oriental Ensemble" ile 6 Nisan Cumartesi yine Ulusal Tiyatro'da gerçekleştirilecek.
Ayrıca hafta boyunca Türkiye'den gelen müzisyenlerle Kosovalı müzisyenlerin birlikte atölye çalışmaları ve konserlerden sonra ise Hamam Caz Bar'da doğaçlama caz dinletilerinin düzenlenecek.
Türk Caz haftası geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiği tarafından "Serbest Müzisyenler ve Yapımcılar Derneği" işbirliğinde Türkiye İş Bankası başta olmak üzere Kosova Kültür Bakanlığı, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Türk Hava Yolları, LİMAK, BKT, TEB, ENKA, Swiss Diamond Hotel, Kamila Çikolata, Universal Gıda, Atlantik Grup, Newco Balkan, Konak İnşaat, Marigona Konutları, Kosova E Re, Uluslararası Medicine Hastanesi ve Tiffany Restorant gibi pek çok Kosovalı ve Türk firmanın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Neden Caz?
İnsanlığın evrensel dili olan müzik kültürel farklılıkları birleştirir ve sınırların ötesine geçer. Anadolu ve Balkanlar yüzyıllardır farklı kültürel kökenlerden müzisyenleri biraraya getirmektedir.
Öte yandan, insan ruhunun yalnızca evrensel bir dili olarak değil, aynı zamanda barış, birlik, diyalog ve insanlararası artan işbirliğini desteklemek üzere, tarihin ve kültürün eşsiz bir kesişim noktası olan İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 29-30 Nisan 2013 tarihlerinde UNESCO Uluslararası Caz Gününe ev sahipliği yapacak.
Tüm bunların yanı sıra, caz müzik 1930'lardan bu yana Türkiye'de orkestralar tarafından icra edilmekte ve radyo istasyonlarından yayınlanmaktadır.
Caz müziğin, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı için de özel bir yeri var. Ertegün Kardeşler olarak bilinen ve 1934-1944 yılları arası Türkiye'nin Wasghington'daki ilk Büyükelçisi olarak görev yapan Ahmet Münir Ertegün'ün çocukları, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin balo salonlarında, yeteneği olan ancak maddi gücü ve bağlantıları olmayan caz müzisyenlerini desteklemek için caz dinletileri yaparladı. Ertegün Kardeşler, daha sonra efsanevi plak firması "Atlantik Record"un kurucu oldular ve Aretha Franklin, Ray Charles, Eric Clapton, Led Zepplin gibi pek çok sanatçıyı keşfettiler.
Bu miras ve farklı etkilerle harmanlanmış müziğin gücü geçen yıl Kosova'da gerçekleştirilen Türk Caz Haftası'da sahneye çıkan müzisyenlerin perfonmaslarında hayat buldu.
Türkiye ve Kosova ortak tarih, kültür ve kardeşlik bağlarıyla her alanda mükemmel ilişkilere sahip Balkan ülkeleri. Geçen yıl gerçekleştirilen ilk Türk Caz Haftası bu ilişkilere yeni bir boyut kazandırdı ve iki ülke arasındaki kültürel mirası derinleştirdi.
Türkiye Büyükelçiliği olarak bir kez daha kardeş ve dost Türk ve Kosova halklarını insan yaratıcılığının doruk noktalarından birini simgeleyen müziğin evrensel dilinin gücüyle bir araya getirmekten gurur duyuyoruz.