Türkiye'nin 12 Eylülleri Konuşuldu
Konak Belediyesi, 12 Eylül 1980 askeri darbenin 35. yıl dönümünde ‘Türkiye’nin 12 Eylüllerini Konuşuyoruz’ konulu panele ev sahipliği yaptı.
Konak Belediyesi, 12 Eylül 1980 askeri darbenin 35. yıl dönümünde ' Türkiye'nin 12 Eylüllerini Konuşuyoruz' konulu panele ev sahipliği yaptı.
Konak Belediyesi tarafından Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ' Türkiye'nin 12 Eylüllerini Konuşuyoruz' konulu panelin yönlendiriciliğini CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok üstlenirken, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile gazeteci-yazar İsmail Saymaz konuşmacı olarak katıldı. Paneli Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.
DARBENİN ETKİLERİ DİLE GETİRİLDİ
12 Eylül 1980'den bugüne aradan geçen 35 yılda yaşananların ele alındığı panelde farklı noktalardan darbenin etkileri dile getirildi. Panelde ilk sözü alan CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok geçmişin acılarıyla yüzleşmek, yaşananları unutturmamak ve iyi günleri kucaklamak adına 12 Eylülleri konuştuklarını söyledi. Türkiye'nin zor günlerden geçtiğine vurgu yapan Altıok, "Dün dündür bugün bugündür diyen aklın yol açtığı 12 Eylül darbesinin sonucunda, bugün dünden daha kötüdür aslında. Zor günlerden geçiyoruz. Kardeş kavgasını durduracağız, sağ-sol kavgasını bitireceğiz, diyerek darbe yapanlar; daha da acı günleri bize yaşattı. 12 Eylül darbesi ne yazık ki sayısız katliamların yapıldığı, solu, muhalefeti, sorgulamayı ve adaleti yok etmeyi amaçlayan günlere zemin hazırladı. Solu yok etmek amacıyla hem direniş hem de sokağın sesi durduruldu. Taşeron işçiliği getirebilmek için örgütlenme ve sendikalaşma bitirildi" dedi.
"ASIL AMAÇ EKONOMİKTİ"
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de son günlerde artan terör ve şiddet olaylarına değinerek, 12 Eylül'ün nasıl okunması gerektiği üzerinde durdu. Cihaner, "12 Eylül ilk olarak sivil-asker ikililiği üzerinden okunmaya çalışıldı. 12 Eylül'ü bize üç-beş generalin iktidarı ele geçirme arzusuymuş gibi gösterdiler. 12 Eylül'ün ekonomik boyutunu göz ardı ederek, generallerin ülkeyi yönetme arzusuymuş gibi göstermeye çalıştılar. Oysa 12 Eylül'ün asıl niteliği sosyo-ekonomik boyutudur. Pek çok kişi suçsuz yere hapse atıldı, işkenceye uğradı. Asıl amacı ekonomikti. Bugün Türkiye'de iyice hayata geçirilen yağma ve hırsızlık düzeni var. Bunu hayata geçirmeyi maalesef başardılar" diye konuştu.
"HA HÜMANİST HA KOMÜNİST"
Gazeteci-yazar İsmail Saymaz ise darbe yıllarında işkenceyle öldürülenlerin bugün hala faili meçhul sayılarak dava dosyalarının kapatıldığını söyledi. Darbe dönemlerinde 'hümanistim' diyen bir kişinin 'ha hümanist ha komünist' denilerek cezaevine yollandığını anlatan Saymaz, tıpkı 1980 darbesinde olduğu gibi bugün de pek çok gazetecinin, askerin ve sivilin suçsuz yere hapishanelere atıldığını savundu.
İzleyicilerden gelen soruların da yanıtladığı panel, CHP İzmir Milletvekili Altıok'un okuduğu Şair Behçet Aysan'ın 'Yarın Diye Bir şey Var' şiiriyle sona erdi. - İZMİR