Türkiye'nin Alıştığı 45 Yıllık Koku Artık Aydın'dan Yayılacak
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, İzmir’de bulunan TARİŞ Kolonya Fabrikası’nın Aydın Ortaklar OSB’ye taşınacağını ve Türkiye ve dünyanın pek çok yerinde sevilerek tüketilen TARİŞ kolonyalarının artık Aydın’da üretileceğini belirtti.
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, İzmir'de bulunan TARİŞ Kolonya Fabrikası'nın Aydın Ortaklar OSB'ye taşınacağını ve Türkiye ve dünyanın pek çok yerinde sevilerek tüketilen TARİŞ kolonyalarının artık Aydın'da üretileceğini belirtti.
TARİŞ Germencik İncir Birliği tesislerinde yönetim kurulu üyeleri ve brim müdürleri ile toplantı düzenleyen Birlik Başkanı Mustafa Bircan, TARİŞ Kolonya Fabrikası'nın Aydın'a taşınması ile birlikte fabrikadaki istihdam sayısının da 50 ile 100 kişi civarında artacağını bu proje ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam çağrısına da katkı sağlanacağını kaydetti.
Arap Yarımadası hariç dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen TARİŞ Kolonyalarının 1972 yılından bu yana üretildiğini ve şu anda 2 tanesi erkeklere özgü olmak üzere 8 ayrı çeşit kolonya üretimi yaptıklarını belirten TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, "1972 yılında limon kolonyası ile başladığımız TARİŞ Kolonya üretimi aradan geçen 45 yıllık süreçte hem çeşit hem de üretim miktarı gelişerek devam etti. Formüllerimiz ile dünyanın dikkatini çeken bir kolonya olduk. Şu anda limondan sonra, incir, zeytin çiçeği, mandalina, yeşilçay, lavanta ve tütün kolonyalarının yanında erkeklere özel iki ayrı çeşidimiz daha var. Şu anda 1 milyon litre yıllık üretim kapasitesi olan İzmir'deki fabrikamızı Aydın'a taşıyarak yaklaşık 8,5 milyon TL'lik yatırımla 1,5 -2 milyon litre üretim kapasitense yükselteceğiz" dedi.
"TARİŞ üreticilerde milli bilincin temelini oluşturan bir kurumdur"
Açıklamasında TARİŞ'in tarihçesinden de söz eden Birlik Başkanı Mustafa Bircan, TARİŞ'in 1900'lerin başında Ege Bölgesi'nde bazı ürünlerde dışa bağımlılığın oluşturduğu sorunlar ve zor koşullarda üretim yapan çiftçinin yetiştirdiği ürününün pazarlanması konusunda yaşadıkları olumsuzlukların giderilmesi amacıyla kurulduğunu belirterek "TARİŞ aslında üreticilerde milli birlik bilincinin temelini oluşturan bir kurumdur" dedi.
İzmir Yemiş Çarşısında kurulan tekelin kırılması amacıyla, 1915 yılında Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş, Ahmet Sarı ve arkadaşları öncülüğünde kurulan TARİŞ'in İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar ile Zeytin ve Zeytinyağı birliklerine sahip odluğunu kaydeden Başkan Mustafa Bircan, çok güzel projeler üzerinde çalışmaların devam ettiğini kaydetti. - AYDIN