Türkiye'nin İlk İmitasyon Müzesi Samsun'da Açıldı
Samsun Tekkeköy Arkeoloji Vadisi'ndeki Türkiye'nin ilk imitasyon müzesi özelliğine sahip müze ev, törenle açıldı.
Karadeniz Bölgesi'nin ilk insan yerleşkesi olarak bilinen, Samsun Tekkeköy Arkeoloji Vadisi'ndeki Türkiye'nin ilk imitasyon (taklit) müzesi özelliğine sahip "müze ev" törenle açıldı.
Alanda daha önce tescilli 3 tarihi Rum evindeki restorasyon çalışmaları tamamlandı, ardından çevre düzenlemesi yapılarak ilk yerleşke döneminin yaşayışını anlatan heykeller alana yerleştirildi.
Müze ev olarak tasarlanan bina içine, eski dönemlerde kullanılan ok uçları, mızraklar, taş baltalar, kesiciler, kemikten yapılmış malzemeler, Paleolitik, Mezolitik, İlk Tunç, Hitit ve Frig dönemlerindeki çeşitli materyaller ve heykeller yerleştirildi.
Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Müze Ev'in açılışında yaptığı konuşmada, bu tarihi alanın bundan sonraki süreçte 36 yıl ile 50 yıl arasında sürecek kazılar neticesinde sürekli kendinden bahsettireceğini söyledi.
Tekkeköy Mağaraları'nın kendisi için önemli olduğuna değinen Tekin, "360 bin metrekare alan birinci derece arkeolojik sit alanı. Milattan önce 60 bin ile 10 bin yılları arasında insan yaşadığının kanıtları 1941 yılında başta Prof. Dr. Tahsin Özgüç olmak üzere diğer hocalarımızın kazıları ile gün yüzüne çıkarıldı. Dolayısıyla ilk Tekkeköylüler bugünün Tekkeköylülerine büyük bir miras hediye ettiler. Burası Türkiye'deki 5-6 yerden birisi" dedi.
Konuşmaların ardından Tekin, Tekkeköy Mağaraları'nda ilk arkeoloji kazı çalışmasını yapan arkeolog ve akademisyen merhum Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün büstünün açılışını, Özgüç'ün oğlu Bülent Özgüç ve torunu Murat Özgüç ile gerçekleştirdi.
Protokol üyeleri daha sonra müze evin açılışını gerçekleştirdi. - Samsun