Türkiye'nin İlk Sanatçı İkamet Programı Bodrum'da Açıldı
Contemporary Istanbul, sekizinci yılındaOrtakent Yahşi'de BBCAC isimli sanatçı rezidanslarının yer aldığı sanat kampı projesini başlattı.
Contemporary Istanbul sekizinci yılında Bodrum Ortakent Yahşi'de Bodrum Contemporary Art Campus (BCAC) isimli sanatçı rezidanslarının yer aldığı sanat kampı projesini başlattı.
Bu proje dünyada ilk defa bir sanat fuarı organizasyonu tarafından başlatılan "sanat kampı/sanatçı ikamet" projesi olma özelliğini de taşıyor. Akademik koordinatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın üstlendiği sanatçı kampı programı, 12 ay boyunca uluslararası kurum ve üniversiteler ile iş birliği halinde yurtiçi ve yurtdışından genç çağdaş sanatçılara eğitim ve üretim imkanı sunuyor.
Özel bir parti ile gerçekleşen açılışa Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye Meclisi Üyesi Ali Rıza Uysal, ContemporaryIstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, ContemporaryIstanbul Genel Koordinatörü Prof. Hasan Bülent Kahraman ile birçok önemli sanatçı, koleksiyoner, küratör, akademisyenlerin yanı sıra iş dünyasının önemli isimleri katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon şunları söyledi; Ben bugün epey gerilere gittim. 2006 yılında Lütfi Kırdar'da İstanbul Modern Sanatların açılışında ve basın toplantısında bulunan tek Belediye Başkanı bendim. Sanata ve sanatçıya ayrı bir değer veren Belediye Başkanıyım. Çünkü onsuz belediye olmaz, yaşam olmaz, çağdaşlık olmaz, direniş olmaz. Maalesef bugün geldiğimiz noktada bunların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bodrum'un 12 ay turizmine katkı sağlayacak bu sanat galerisinin, sanat kompleksinin burada olması beni çok mutlu etti. Siz Türkiye'nin aydın ve medeni yüzleriyle bu güzelliği paylaştım, hepinize çok teşekkür ediyorum. 2 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen BCAC, dünyaca ünlü çağdaş sanatçıları Bodrum'a davet ederek genç sanatçılarla beraber 6-8 haftalık atölye-çalıştaylar, akademik konferans ve paneller düzenlemelerini sağlayacak ve sene boyunca 100'ün üzerinde sanatçıyı ağırlayacak.
5 dönüm üzerine kurulu ve içerisinde bar, havuz, 8 apart ünite, açık-kapalı çalışma alanları, açık amfi barındıran kampus, genç Türk sanatçılarının, Avrupa ve ABD'den gelen sanatçılarla bir arada sanat üretmesini amaçlıyor. Aynı anda 16 sanatçı eğitim alabiliyor ve sanatçıların konaklama, ekipman, malzeme ve ulaşım ihtiyaçları BCAC tarafından karşılanıyor. Mimari tasarımı Murat Artu tarafından yapılan BCAC sanata ve sanat üretimine yönelik olması ile birlikte Bodrum bölgesinin önde gelen turizm ürünü ve tanıtım aracı olacak"
Katılımcı çağdaş sanatçıları belirleyecek BCAC Seçici Kurul çok önemli isimlerden oluşuyor:
Agah Uğur: Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceo, Saha Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Prof. Dr. Ali Akay: Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı, Küratör, ContemporaryIstanbul Danışma Kurulu Üyesi
Ali Güreli: ContemporaryIstanbul Yönetim Kurulu Başkanı
Faruk Sade: Siyah-Beyaz Galeri Sahibi
Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman: Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı, ContemporaryIstanbul Genel Koordinatörü
Michael Schultz: Gallery MıchaelSchultz Sahibi, ContemporaryIstanbul Danışma Kurulu Üyesi
Tarık Ersin Yoleri: YoleriFine Art Galerisi Sahibi, ContemporaryIstanbul Danışma Kurulu Üyesi
Ağustos 2013 itibariyle başlayan projede konuk edilen ilk sanatçıları ise şöyle;
Engin Konuklu; Dokuz Eylül ÜniversitesiGüzel Sanatlar Enstitüsü
Görkem Ergün; Kadir Has Üniversitesi Tasarım Bölümü
Serkan Çalışkan; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü
Kıvılcım Harika Seydim; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim BölümüAhmet Sarı; Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölümü
Duygu Sabancılar; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Programı
Ayfer Karabıyık; M.S.G.S.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı - MUĞLA