Haberler

Türkiye ve OECD Ülkelerinde Eğitim

Güncelleme:
Abone Ol

Prof. Dr. Hasan İlhan Tutalar, Dicle Üniversitesi'nde "İlköğretim ve Ortaöğretim; OECD Ülkeleri ve Türkiye" konulu bir konferans verdi.

Kongre merkezinde verilen konferansta OECD'nin tanımıyla başlayan Tutalar, OECD'yi hükümetlerin küreselleşmenin ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlarına yönelmek için birlikte çalıştıkları eşsiz bir forum olarak tanımladı.

OECD üye ülkelerinin: Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kore, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler olduğunu söyleyen Tutalar, Avrupa Birliğinin üye olmadığını ancak OECD çalışmalarına katıldığını belirtti.

OECD ülkelerinde sınıf başına düşen öğrenci sayıları ile Türkiye'de sınıf başına düşen öğrenci sayılarını karşılaştıran Tutalar, sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye'de üniversite eğitimine devam edenlerin oranı OECD'nin en düşüklerinden. OECD ülkelerinde en az 13 yıl okul eğitimi verilirken Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı, ilk öğretim-lise terk arasında yani 8-10 yıl eğitim görüyor. Belçika, Norveç ve İsveç'te nüfusun yüzde 90'ı, 15 yıl ya da daha fazla eğitimde kalıyor. Çin, Endonezya, Suudi Arabistan ve Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı, 8-10 yıl arasında eğitim alıyor. Meksika ve Türkiye 15-29 yaş arası kadınların eğitimde en az kaldıkları iki ülke. Meksika'da kadınlar 5, Türkiye'de ise 4.3 yıl eğitim sistemi içinde kalıyor. Bu iki ülke aynı zamanda kadınların iş gücü dışında en uzun kaldıkları ülkeler. Kadınlar Meksika'da 5.1, Türkiye'de 7 yıl iş gücü dışında kalıyor."

Kaynak: Temsilci / Yerel

Dicle Üniversitesi Hasan İlhan Türkiye Eğitim Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title