Tütün Yorgunu Çocuklar" Projesinin Kapanış Töreni Yapıldı
Samsun’un Bafra ilçesinde “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesi kapanış toplantısı Öğretmenevi’nde yapıldı.
Samsun'un Bafra ilçesinde "Tütün Yorgunu Çocuklar" projesi kapanış toplantısı Öğretmenevi'nde yapıldı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu'nun hazırladığı Bafra, Alaçam, Erbaa ve Gümüşhacıköy ilçeleri kırsalında yaşayan çocukların öğrenme imkanlarına erişimi teşvik niteliğinde Avrupa Birliği destekli "Tütün Yorgunu Çocuklar" projesinin kapanış toplantısı, Bafra Öğretmenevi'nde yapıldı. Ocak 2016 tarihinde başlayan ve 10 ay süren 172 bin euroluk projenin kapanış törenine Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Proje Eğitim Koordinatörleri Prof. Dr. Yavuz Bayram, Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Seli Aytaç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Tütün üreticileri, öğrenciler ve proje ekibi katıldı.
Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, "Avrupa Birliği'nin insan kaynakları geliştirme programı tarafından desteklenen 19 Mayıs Üniversitemizin sunmuş olduğu, Büyükşehir Belediyemizin ortağı olduğu yine Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği'nin ortaklığını yaptığı nihai faydalanıcısı da Milli Eğitim Bakanlığı'nın olduğu bir kırsal kalkınmayla ilgili, kırsaldaki eğitimi geliştirmeyle ilgili bir projemizdir. Bu projemizin temel hedefinde tütün tarımı yapan ailelerin bu meşakkatli tarım ziraatı içerisinde çocukların, özellikle kız çocuklarının eğitim olanaklarını geliştirmek, bu okullaşma, çocuğun eğitim kalitesi, gelişim kalitesi ve cinsiyet eşitliği gibi konularda biraz mesafe aldırabilmek, ailelerin, önderlerin ve öğretmenlerin bu konu ile ilgili farkındalığını geliştirebilmek temel hedeflerimizdendi" dedi.
Projenin hedefleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Selim Aytaç, "Yoğun emek iş gücünü makineyle azaltmayı hedeflemek. Çocukları tütün tarafında kullanmak yerine onları yapması gereken farklı işlere yönlendirmeyi hedeflemiştir. Nedir çocukların yapması gereken işler? Eğitim zamanı varsa eğitim. Eğitimin yanında yeteri kadar oyun ve yeteri kadar uyku. Uzmanlar çocuk gelişiminde bu unsurların çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Oyun ve uyku haktır, aynı zamanda gelişimin normal olması için yapılması gerekenlerdendir. Tütün kırım zamanlarında çocukların bu yoğun emek iş güçü içerisinde ezilmesi, bir bakıma projenin isminin yorgun çocuklar olmaları onların geleceğini etkilemektedir" diye konuştu.
Proje kapsamında yapılan anketler hakkında bilgi veren proje eğitim koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Bayram, anket çalışmaları için 170 aile ile toplamda 360 görüşme yapıldığını, bu test çalışmalarının yanı sıra öğretmenlerle de test çalışmaları yapıldığını ifade etti. Bayram, "Çocuklarımızın bütünü ile çalıştırılmaması doğru değil. Emeğin karşılığını görmeliler ki ileride başarılı olsunlar. Biz bir fidan diktik ama sulanması gerekiyor. Tütün 13 ay süren zahmetli bir ürün. Yüzde 50'lilik bir bölüm alternatif ürün aradığını fakat coğrafi şartlardan dolayı bulamadıklarını söylediler. Tütün üreticilerinin yüzde 16'lık bir aile evet tütün yapacağız diyor. Tütünü bırakmak isteyen aileler ise yüzde 50 civarında. Aileler çocuklarını okusun, kültürlü olsun diye okutmuyor. Doğrudan hayatını kazansın ve mesleğe atılmasını bekliyor. Şehirlerde olsaydım daha iyi eğitim alırdı diyerek ailelerden ciddi bir şekilde şehre yönelme gördük" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de en çok tütünün üretildiği ilçedeyiz" diyen Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, "Buradan aldığım intibaya göre Bafra'da tütün üreticilerini korumak gerekiyor. Çünkü Türkiye'de en çok tütün üretilen ilçesiyiz.Tütünde makineleşmenin daha fazla olması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Bu anlamda tütün üretici birliklerinin kurulması çalışması gerekiyor. Çalışmada asıl önemli olan tütün ve eğitim, özellikle de çocuklarımız.Yıllar önce Durağan kaymakamıydım oradan çocuklar Bafra'ya kiraya veriliyordu.Bu sorunla çok mücadele ettim.O çocuk pazarlarını ortadan kaldırmaya çalıştım. O aileler elbette çocuğumun tütün tarlasında çalışmasını istemezdim ama başka türlü nasıl geçim sağlayacağım diyorlardı. Bu sorun bu çalışmada da ortaya koyuluyor.Yüzde 44'ü çocuğun tarlada çalışmasına karşıyım demiyor demiyor ama susuyor. O susmak var ya onaylamak. Değerli Bafralı tütün üreticileri çocuğunuzu tütün tarlasında çalıştırmayın. Çocuğa yapılabilecek en büyük kötülük budur. Çocuklarımız kitap okusunlar, çocuklarımız okullarında en iyi eğitimi görsünler. Sevgili öğretmenlerimiz bu soruna sahip çıkın" dedi.
Konuşmaların ardından "Tütün Yorgunu Çocuklar" adlı resim sergisi açıldı. - SAMSUN