Tuza Dikkat Haftası
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, Türkiye’deki günlük tuz tüketiminin, diğer ülkelere göre daha fazla olduğu belirtti.
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, Türkiye'deki günlük tuz tüketiminin, diğer ülkelere göre daha fazla olduğu belirtti.
Dr. Uyar, "Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarının yaklaşık 5 gram olmasına rağmen Türkiye'de bunun kişi başı 18 grama ulaştığını belirtti.
Türkiye'nin dünyada en çok tuz tüketen ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Uyar, şöyle devam etti:
"Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gösterilebilir. Türkiye' de erişkin nüfusun yaklaşık üçte birinde hiper tansiyon mevcuttur. Hedefimiz Türkiye'de tuz tüketimini Dünya Sağlık Örgütün'nün (DSÖ) önerdiği günlük 5 gramın altına düşürmektir. DSÖ verilerine göre felçlerin yüzde 62' sinden ve koroner kalp hastalıklarının yüzde 49'undan yüksek kan basıncı sorumludur. Tuzla hipertansiyon arasında doza bağlı dolaysız bir ilişki mevcuttur. Tuz alımının azaltılması uzun dönemde kalp damar hastalıkları ve inme riskini azaltır. Diyetle alınan tuzun 10 grmadan 5 grama düşürülmesi ile inme riski yüzde 23, kalp damar hastalıkları riski yüzde 17 azaltılabilir. Tuz tüketiminin günde 6 grama düşürülmesi ile her yıl yaklaşık olarak 2.5 milyon ölümün önüne geçilebilir. Gıda endüstrisinin gönüllü olarak yaptığı işlenmiş gıdalardaki tuzun azaltılması çalışması sağlık harcamalarındaki milyonlarca doların korunması anlamına gelmektedir. Unutmayalım ki damak tadımız için önemli olan tuzun, azaltılması uzun vade de sağlığımız için büyük katkılar sağlayacaktır." - Yozgat