Uğur Mumcu Akçay'da Törenle Anıldı
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 21. yılında Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Akçay beldesinde, adının verildiği parkta düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 21. yılında Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Akçay beldesinde, adının verildiği parkta düzenlenen etkinliklerle anıldı.
24 Ocak 1993'te bombalı saldırı sonucu katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun 21. ölüm yıldönümü nedeniyle Akçay Beldesi'nde anma etkinlikleri düzenlendi. Geçtiğimiz yıl Mart ayında açılan ve ünlü yazarın büstünün de bulunduğu Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen törenlere CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Sözat, CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Güre Belediye Başkanı ve CHP Edremit Belediye Başkan Adayı Kamil Saka, CHP Edremit İlçe Başkanı Yurt Yıldırım, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Araslan, Altınoluk Belediye Başkan Vekili Zekai İnce, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Sarıkaya, birçok sivil toplum örgütü temsilcisi kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Törenlerde saygı duruşu ve okunan İstikal Marşı'nın ardından, ilk olarak Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu tarafından Uğur Mumcu anıtına çiçek bırakıldı.
Ardından,, Akçay ve Zeytinli'deki sivil toplum örgütleri adına Cumhuriyet Kadınları Derneği Edremit Şubesi Başkanı Filiz Temiz bir konuşma yaptı. Filiz Temiz, yaptığı konuşmada, "Uğur Mumcu diyor ki ; Ben Atatürkçüyüm. Ben Cumhuriyetçiyim. Ben Laikim. Ben anti-emperyalistim. Ben bağımsız Türkiye'den yanayım. Ben özgürlükçüyüm. Ben insan hakları savunucusuyum Ben terörün karşısındayım. Ben yobazların, vurguncuların, hırsızların, çıkarcıların düşmanıyım. Uğur Mumcu, Ulusal Kurtuluş Savaşıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine bağlıydı. Emperyalizme, sömürüye, vurguna, yobazlığa, gericiliğe, bölücülüğe karşı verdiği mücadelesinde gücünü Kuva-yi Milliye anlayışından almıştır. Uğur Mumcu'ya yönelik suikast; onun kişiliğinde Türkiye Cumhuriyetinin varlığına, ulusal bağımsızlığımıza, çağdaşlığa, Atatürk'ün manevi mirasına yönelik yapılmıştır. İnsanlık değerlerinden, emekten, ulustan, halktan, çağdaş hukuk düzeninden yana bu yürekli kalemi susturmak isteyenler amaçlarına ulaşmış olabilirler. Ancak; Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Doğan Öz, Çetin Emeç ve adını sayamadığımız diğer devrim şehitlerinin aydınlattığı yolda, inatla ve ısrarla yürümeye devam edeceğiz Bizler var olduğumuz sürece karanlıklar ülkemizi boğamayacaktır. Bir ölür, bin doğarız" dedi.
Daha sonra, ev sahibi Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan İnceoğlu konuşmasında, "Göreve geldiğimiz yıllarda Piding Caddesi veya Necdet Eke Caddesi olarak anılan park önündeki bu caddenin adını, aldığımız bir meclis kararı ile Uğur Mumcu Caddesi olarak değiştirmiş, bu isme yakışır bir şekilde düzenlemiştik. Geçen yıl ise üzerinde bulunduğumuz alanı bir parka dönüştürdük. Değerli sanatçı dostumuz Salih cebe tarafından tasarlanan anıt ile bütünleşmiş bulunan bu parka da Uğur Mumcu Parkı adını verdik. Uğur Mumcu adı; Tam Bağımsız bir Türkiye özleminin, antiemperyalist duruşun, dürüst ve onurlu gazeteciliğin, insanca bir mücadelenin, korkusuzca yazmanın, gericiliğe ve yobazlığa karşı duruşun, laiklik ve demokrasi mücadelesinin bir simgesidir. Uğur Mumcu adı; Demokrat-Laik-Cumhuriyetçi-Atatürkçü, emekten-hak ve özgürlüklerden yana bir kişiliğin sembolüdür. O nedenle Uğur Mumcu'yu yaşatmak, onu unutmamak, unutturmamak bir yurtseverlik, bir insanlık borcudur. Ona sahip çıkmak, onu anlamaya çalışmak, yaşamı boyunca üstlendiği misyonu gelecek kuşaklara aktarmak bizim asli görevlerimiz arasında olmalıdır, diye düşünüyoruz. Bu anlayış ve düşünce ile geçen yıl düzenlemiş olduğumuz bu küçük parka, Uğur Mumcu adını vermeyi, bir köşesine mütevazı de olsa bir anıtını koymayı uygun gördük. 21 yıl önce hunharca katledilerek yaşamdan koparılan yiğit ve yurtsever insan, değerli gazeteci ve araştırmacı yazar Uğur Mumcu'yu bu gün burada bir kez daha sevgi, saygı-özlem ve rahmetle anıyoruz. Ölümünün üzerinden yirmi bir yıl geçmiş olmasına rağmen söyledikleri ve yazdıkları ile eserleri ile rüşvet ve yolsuzlukların üzerine cesaretle gidişi ile hala gönlümüzde ve belleklerimizde o yaşıyor. O bir yurt severdi. O bir devrimciydi. O bir yiğitti. O bir cesaret simgesi, O bir araştırmacı ve büyük bir kanaat önderiydi. Yaşadığı yıllarda kendisi ile tanışma ve sohbetlerinden yararlanma onuruna erişmiş birisi olarak, değerli insan - demokrasi şehidimiz- merhum Uğur Mumcu'yu bir kez daha huzurunuzda rahmet ve şükranla anıyor, anısı önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından, protokol üyeleri yüzlerce vatandaş, Uğur Mumcu Anıtına çiçekler bıraktılar. Törenin ardından katılanlara lokma ikram edildi. - BALIKESİR