Uğur Mumcu Anılıyor
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı öncülüğünde, bu yıl “Uğur’suz Yıllar” adıyla düzenlenen 23. Adalet ve Demokrasi Haftası’nın ilk paneli, Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı öncülüğünde, bu yıl "Uğur'suz Yıllar" adıyla düzenlenen 23. Adalet ve Demokrasi Haftası'nın ilk paneli, Çankaya Belediyesi'nin Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşti.
Çankaya Belediyesi, 1993 yılında öldürülen gazeteci yazar Uğur Mumcu için düzenlenen "23. Adalet ve Demokrasi Haftası"na da ev sahipliği yapıyor. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı öncülüğünde, bu yıl "Uğur'suz Yıllar" adıyla düzenlenen haftanın ilk paneli Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşti.
Sosyal Demokrasi Derneği'nin (SDD) "Araştırmacı Gazetecilik ve Düşünce Özgürlüğü" başlığıyla düzenlediği panele, SDD Başkanı Atila Candır, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ve Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği (SDAD) Başkanı Kemal Akkurt katıldı.
Panelin yöneticiliğini üstlenen SDD Başkanı Candır, Uğur Mumcu'nun yaşadığı yıllardaki öngörülerinin tek tek gerçek olduğunu belirtirken SDAD Başkanı Akkurt da, düşünce özgürlüğünün, basın özgürlüğünün vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirtti ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bazı kararlarından örnekler sundu.
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu da basın özgürlüğünün önemine dikkati çekerek, araştırmacı gazetecilik örneklerine Uğur Mumcu'nun hazırladığı Rabıta dosyasından örnekler verdi.
Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek de basın özgürlüğünün Anayasa'da yer almasına karşın arkasından sıralanan pek çok madde ile basın özgürlüğünün kısıtlandığını anlattı. Türkiye'de pek çok yasada basın özgürlüğünü kısıtlayıcı dolaylı ya da doğrudan hükümler bulunduğuna işaret eden Zeyrek, "Pek çok yabancı meslektaşımız 'Türkiye'de basın özgürlüğü bitti mi?' diye mesaj gönderiyor. Ben onlara 'hayır' yanıtını veriyorum. Türkiye'de pek çok aydın ve gazeteci bunun mücadelesini verdi, vermeye devam ediyor. Eğer bu soruya evet yanıtını verseydim Can Dündar'a Erdem Gül'e haksızlık ederdim" diye konuştu.
ÇAĞDAŞ GENÇLİK ANKARA BÜYÜLEDİ
23. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Çağdaş Gençlik konseri de başkentlilerden büyük ilgi gördü.
İlk olarak Kuğulu Park'ta planlanan ancak soğuk hava nedeniyle ÇSM'ye alınan konserde sahneye, eğitimlerine ÇYDD'nin bursuyla devam eden gençler çıktı ve söyledikleri şarkılarla izleyicileri büyülediler.
Konserde bir konuşma yapan ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel; Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Abdi İpekçi gibi aydınların kaybının ülkenin bugünkü durumuna önemli ve olumsuz bir etki yaptığını ifade ederek "Bazen düşünüyorum. Bu kadar yılda bu kadar aydını, karanlık güçlere kurban vermeseydik nasıl bir ülke olurduk diye. Daha aydınlık ve demokrat, daha mutlu bir ülke olacağımıza şüphe yok" diye konuştu. ÇYDD Ankara'nın 23. Adalet ve Demokrasi Haftası etkinliklerinin son bir kaç yıldır Çağdaş Gençlik Ankara tarafından düzenlendiğini söyleyen Yüksel, "Provalarda çocuklarıma doğum tarihlerini sordum. ve çoğu Uğur Mumcu'nun katledildiği 1993'den sonra doğmuştu. Onlar, "Uğur'suz Yıllar"ın çocukları. Ama aydınları ve bilgeleri okuyup öğrenerek, onların ayak izlerini takip ederek aydınlığı uyandırmaya çalışıyorlar. Hepsini gözlerinden öpüyorum" dedi.
Yaklaşık bir saat süren konserde "Aldırma Gönül", "Karlı Kayın Ormanı", "Güzel Günler Göreceğiz", "Bu Memleket Bizim", Yiğidim Aslanım", "Özgürlük ve Demokrasiyi Çizmek" ile "Bu Son Olsun" adlı şarkıları seslendiren koro, seyircilerden büyük alkış aldı. - ANKARA