Uğur Mumcu Kuşadası'nda da Anıldı
24 Ocak 1993 tarihinde, Ankara Karlı Sokak’taki evinin önündeki arabasına konulan bomba ile hunharca katledilen gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, Kuşadası’nda anıldı.
24 Ocak 1993 tarihinde, Ankara Karlı Sokak'taki evinin önündeki arabasına konulan bomba ile hunharca katledilen gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, Kuşadası'nda anıldı. Kuşadası Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen anma etkinlikleri, Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Tören sonrası düzenlenen panele ise Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı konuşmacı olarak katıldı.
Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri Anıtı önündeki tören, Uğur Mumcu'nun sevdiği türkülerle başladı. Daha sonra basın şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra hazırlanan bildiri Kuşadası Gazeteciler Derneği Başkanı Ufuk Baksi tarafından okundu. Kalabalık bir vatandaş topluluğunun da destek verdiği anma töreni, anıta karanfil bırakılmasıyla sona erdi.
Kuşadası Gazeteciler Derneği Başkanı Ufuk Baksi, tarafından okunan basın bildirisinde; Türkiye'nin gazeteci hapishanesi haline geldiği belirtilerek, gazetecilik faaliyeti dolayısıyla hapishanede bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılması talebi yenilendi. Başta Uğur Mumcu cinayeti olmak üzere aydınların katledildiği tüm siyesi cinayetlerin kınandığı bildiride özetle şu görüşlere yer verildi: "Türkiye'de bugün basın özgürlüğü hiç olmadığı kadar tehlikededir. Türkiye'yi dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi haline gelmiştir. Bilimin, hukukun, demokrasinin ve aydınlanmanın yılmaz savunucusu, Türk basınının özgür kalemi Uğur Mumcu'yu katledilişinin 21. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyor, Uğur Mumcu'nun kişiliğinde, ülkenin aydınlık yarınları için gözünü kırpmadan taraf olan ve bu yüzden de katledilen tüm gerçek aydınları, demokrasi ve özgürlük uğruna verilen canları saygıyla anıyoruz."
Basın bildirisinin okunmasının ardından anıta karanfil konulması ile anma töreni sona erdi. Anma töreninin ardından ise Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, "Basın Özgürlüğü ve Türkiye" konulu bir konferans verdi. Konuşmasında ilk olarak basın-siyaset ilişkisini değerlendiren Oğuzhan Kavaklı, basın özgürlüğünün Türkiye'deki durumunu anlattı ve kara bir tablo çizdi. Kavaklı konuşmasının ardından ise başta yerel basın ve işlevi olmak üzere Kuşadası Belediye Meclis Salonunu dolduran konuklardan gelen sorulara yanıt verdi. - AYDIN